który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte stopy ;) Składniki: 5 jajek 4 łyżki budyniu kokosowego bez dodatku cukru 2 opakowania sera chudego Emilka (1kg) 1 szklanka dość gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie (bo wiem że większość z was tym nie dysponuje) 50g naturalnego miąższu z kokosa , daje(...)przygotowania: Żółtka, budyń, jogurt, miąższ kokosowy, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek 4-5mm . Okrągłą foremką wykrawamy ciastka, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy dziurkę dość blisko krawędzi. Ja używam do tego zwykłej rurki do napoju. Pieczemy ciasteczka w 160 stopniach , 25 minut. Po upieczeniu, ciasteczka muszą ostygnąć, najlepiej żeby odczekały kilka godzin(...)omijając otwór , a po delikatnym przeschnięciu, pisakiem piszemy na środku ciasteczka IHS. Najlepiej żeby polukrowane ciasteczka wyschły przez kilka godzin, masa lukrowa dobrze zaschnie a my będziemy mogli bez umazania się i wstążki, dokończyć prezencik dla gości. Drukujemy, bileciki . U nas z tym samym motywem co na zaproszeniach i prosty tekst. "Dziękuję za przybycie. Maja ". Oczywiście tekst
Farmażonypapierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony
królestwo garówBez grama przesady mogę powiedzieć, że te ciasteczka są obłędne! Mocno chałwowe, w sam raz słodkie, o piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej(...)jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogzagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej
Na słodko lub wytrawniezagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo dobrze.3. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnimnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy. Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia domu mojej Babci... Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień Babcia kładła na gorących kręgach jabłka. Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy(...)Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty kolor. Należy pamiętać
Walijskie Pichceniepiec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona(...)duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić
głodny alergikotrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe(...)gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy we wcześniej przygotowanej formie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie to wydłużamy czas o pół godziny). Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Chleb będzie
Be Fit Be Strongwałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejną minutę. Do lekko podsmażonych składników dodajemy mrożony szpinak, sól oraz pieprz. Całość smażymy nadal na małym ogniu przez siedem minut. Gotowe studzimy. Na rozwałkowaną(...)pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki
mecooksmojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze(...)reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodajemy olej i olejki
Smakowy Rajbędzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A już w niedzielę impreza urodzinowa C. Sprzątanie już niemal(...)dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ tym ciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka
Kuchnia PokoleńCiasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę. Masa pomarańczowa: Z pomarańczy wyciskam
wesoła kuchniaPizza dla leniwych, czyli bez zagniatania, pizza dna cieście z kalafiora, z komosy, z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna do zrobienia w 10 minut i pizza w stylu zero waste – siedem oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. Dzisiaj przypada doroczne święto wszystkich amatorów pizzy – Międzynarodowy Dzień Pizzy. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde(...)CIEŚCIE Z KALAFIORA Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego. Czytaj dalej PIZZA GOTOWA W 10 MINUT To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie
Niedzielny kucharz