ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:370/1234)

Popękany chlebek z octem 166

niego ciasto. Przy pomocy noża można zrobić na nim delikatne nacięcia (nie jest to konieczne). Naczynia nie trzeba niczym smarować ani wysypywać dodatkowo mąką. Naczynie przykryć pokrywką i piec przez 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 min (w zależnosci od piekarnika). Naczynie z chlebkiem wyciągnąć z pieca odczekać kilka minut i wyjąć chlebek(...)naczynia ( powinien wyskoczyć bez żadnego problemu). Dobrze upieczony chlebek uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk. Najlepiej smakuje tego samego dnia, a już w ogóle, w ogóle najlepszy jest jeszcze lekko ciepły z prawdziwym masłem :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 98

drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem znów krótko wyrabiamy i przekładamy(...)foremki chlebowej. Znów przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę zostawiamy.  Ładnie nam wyrośnie. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. No i gotowe. Krótko i zwięźle, bo jak pisałem spieszę się :) A chlebek ma taki ładny kształt dzięki formie z AleDobre.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 94

łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście(...)sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet dwóch foremek) wyłożonej papierem do pieczenia. Albo jeśli mamy silikonową tak jak ja to niczym jej nie wykładamy :) No i znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. I pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Może się zdarzyć, że przy drugim rośnięciu

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowa pianka /sernik/ 120

szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapraszam na śniadanie: Chałka 132

ciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do podrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez(...)minut. Ostudzić i... smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pizza z szynką i pieczarkami 194

letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł(...)Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI 201

przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone

Walijskie Pichcenie
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 149

powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając(...)spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią

Niezły Młynek
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii 260

jedynie 5-8 minut.   Efekt jak z włoskiej pizzerii   Sposób jest rewelacyjnie prosty. Spód pizzy z ulubionymi składnikami kładziemy bezpośrednio na rozgrzanym do maksymalnej temperatury kamieniu i zamykamy drzwiczki, również rozgrzanego na maksa piekarnika. Dzięki temu ciasto dostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi(...)pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem.   Łatwość użytkowania   Dodatkowo istotne granit jest higieniczny, bez porów których mogą gromadzić się resztki i rozwijać bakterie . Łatwo go doczyścić

kuron.com.pl
Ciasto „bounty” z krówkową wkładką 889

końcu dodajemy przesianą mąkę, przesiane kakao i proszek do pieczenia. Masę mieszamy szpatułką lub mikserem ale na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do foremki i pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną część wkładamy do foremki i dowolnie nasączamy. Zdecydowałam się na herbatę earl grey bez cukru. Możecie wybrać również kawę, wodę z cytryną(...)ciasto, które ponownie wstawiamy do lodówki. Jemy jak tylko masa kokosowa i polewa zastygną Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal Biszkopt przełożony masą kokosową z polewą kakaową i krówkowym dodatkiem Pyszne ciacho na każdą okazję Ciasto zaserwowane na drewnianej desce do krojenia Ciasto bounty z krówkową wkładką Smacznego!!! Źródło przepisu z moimi kilkoma zmianami: blog Ala piecze

Relaxtime
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 288

ciasto jest po prostu bajeczne. Delikatne, puszyste, orzeźwiające z delikatną nutką słodyczy. Bardzo warte polecenia, nie tylko wielbicielom cytryny ;-)Znalezione tutaj. Składniki na biszkopt: -6 dużych jajek (ja dałam 7, bo nie miałam dużych) -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -4 łyżki oleju -1 budyń śmietankowy -1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej) -1 mały proszek do pieczenia Białka(...)proszkiem do pieczenia i ksylitolem na sztywną pianę.  Żółtka rozmieszać z olejem i dodać do ubitych białek. Następnie wsypać mąkę i budyń śmietankowy. Ubić na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia biszkoptów

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 181

około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym(...)skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej

głodny alergik
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 143

chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczą dosłownie 3-4 minuty. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 do 6 godzin. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, uderzamy kilka razy dłonią, aby odgazować, chwilę wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanych olejem i oprószonej mąką(...)się do temperatury 240 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe 227

kasztanowej wzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem(...)naleśniki w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Bezglutenowe naleśniki kasztanowe Drukuj Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100ml mleka kokosowego 100ml wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100g mąki kasztanowej 2 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie 1 Mleko, wodę, olej kokosowy i jajka ubijam blenderem

Book of spells
Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym 156

daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g(...)wyciągamy listki mięty i wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony na małe kawałki (może być starty) oraz białą czekoladę. Mieszamy ok 10 minut- aż zacznie gęstnieć. Studzimy. 3. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie

Kuchnia w czekoladzie