ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:298/1234)

Puszyste ciasto ucierane nadziane śliwkami 222

ciasto  4 jajka (rozmiar L)  150 g miękkiego masła (lub margaryny)  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g)  1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g) 3 łyżki śmietany 18% (90 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez(...)zajmie Wam około kilkanaście minut). Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki

Ugotować
Scones 123

chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Scones 115

chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
🎄 Ciasteczka świąteczne renifery 🎄 59

posypujemy odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm. Za pomocą wykrawacza lub małej szklanki wycinamy kółka i odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanej porcji wyszły dwie blachy z piekarnika.  Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy góra dół bez termo obiegu przez ok. 10 minut. Gdy zaczną się

Kulinarne przygody
Pierniczki 93

mogą się obejść bez pierniczków. Pieczenie pierniczków jest bardzo łatwe a zarazem świetna zabawa w kuchni do której warto zaprosić najmłodszych. 100 gramów masła 250 gramów płynnego miodu 500 gramów mąki 120 gramów cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)zagnieść ciasto aż będzie gładkie bez grudek. Ciasto na pierniczki należy przed wałkowaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. A najlepiej zostawić na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, Wycinać foremkami kształty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy około 7-8 minut. Upieczone pierniczki

Andzia Pichci
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 947

zagniatamy gładkie ciasto, ja wyrabiam hakiem około 5 minut. Aby przyspieszyć proces wyrastania polecam ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 30 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 12 kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy przez(...)środek tzw. przedziałek za pomocą tępej strony noża. Odstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.. Bułki pieczemy w temperaturze 200 º C (bez termoobiegu) przez około 15 – 20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. Jednak najlepsze są jeszcze ciepłe z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na zdjęciu bułki wrocławskie są z rogalikami z parówką i serem i czarnuszką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z kapustą i grzybami 86

zawinięciu odetnij od reszty ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Każdy rulon pokrój na małe kawałki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z łyżką mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj każdy pasztecik, a następnie posyp sezamem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Paszteciki podawaj

Przepisy na widelcu
Ciasto Oczy zielone 1131

miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. WYKONANIE CIASTA ŁACIATEGO I PIECZENIE: Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie). Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy 45 minut w temp

Domowe ciasta
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 97

grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odkładam na 20 minut. Po tym czasie smaruję jajkiem

Zasmakuj Kuchni
Murzynek z mąki orkiszowej 116

kostki masła bez laktozy Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą gładką masę. Dodać kakao, śmietanę , przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm Lub do małej prostokątnej. Piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciagnąć

I LOVE LIFE
MIODOWNIK 114

góra i dół bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką. Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Każdy placek piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor

Calzonella.com
Korzenne ciasteczka z miodem 193

grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach (niedużych,  ciasteczka mocno nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę  z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut. Uwaga! Czas pieczenia

Słodkie okruszki
Odrywane bułeczki maślane / Break-off butter buns 156

miejsce na 1 godz. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 15 równych kawałków. Z każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut. Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem, sezamem, płatkami drożdżowymi lub pozostaw bez posypki. Piecz w 170°C przez

Delicious Place
Jaglany chleb - bezglutenowy. 175

około 40 minut aby wyrosło. Można je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb  będzie jasny, nie zarumieni się.  Smacznego!  Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek, bez dodatków chleb jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 173

sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie. Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki: kilka plasterków pepperoni(...)grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi bazylii lub rukoli. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Odrywany chlebek z masłem ziołowym 161

się od dłoni) i bez grudek. Podsypać miskę mąką, uformować kule i pozostawić ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości (około 40 minut). W czasie kiedy ciasto rośnie wkładamy do miseczki 3 łyżki masła, do którego wyciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy zioła. Dokładanie je mieszamy. Keksówkę o wymiarach 28x8cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na długi

ChilliJemy
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 117

też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 176

olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie. U mnie tak było. Czas start:   ... a po 40 minutach:   Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała(...)grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi bazylii lub rukoli. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffinki z marcepanem 89

pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Papierowe foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz przez mniej więcej 20 minut. *Ja do przygotowania takich babeczek użyłam gotowej masy marcepanowej. Masa była bardzo klejąca i plastyczna. Pewnie miałabym duży problem z jej starciem na tarce bez uprzedniego jej zamrożenia

blog.moje-pasje.info
ciasto orzechowe z brzoskwniami i chałwą 877

herbaty bez cukru  Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna  stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać też orzechy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 246

nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 246

nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 145

Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru i rozsmarowujemy równomiernie. Układamy obok siebie plasterki żółtego sera, tak by przykryły pastę. Zwijamy wzdłuż dłuższej części w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kroimy w romby. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C na środkowej półce bez termoobiegu przez kilka minut aż zrobią się rumiane

Zasmakuj Kuchni
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 192

grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą  zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur.  Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną. Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia . Studzimy na kratce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 108

żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-45 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy

Karczma Honorietty
Brioche makowe na poczekaniu 142

rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej

codojedzenia
Jak upiec buraki 159

chleba, do ciast, do koktajli, itd. Jak widać lista jest długa, dlatego gorąco polecam ten sposób przygotowania buraków. Pieczenie buraków: Buraki umyć bardzo dokładnie. Bez obierania każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i w zależności od wielkości buraków piec 40-90 minut

kuchnia doski
Bułki mleczne - śniadaniowe 109

pieczenia. Wyrośnięte ciasto ugniatamy, formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Każdą porcję ciasta wyrabiamy w dłoniach, formujemy kulkę i obtaczamy ją w mące. Odkładamy na blaszkę. Bułki lekko rozpłaszczamy na środku, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, każdą bułkę dokładnie smarujemy, na środku robimy delikatne nacięcie. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze(...)bez termoobiegu na drugiej półce od dołu

Gotowanie i blogowanie
Bezglutenowe brownie 123

mieć gładką jednolitą masę bez żadnych grudek. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 207

pieczemy Pieczenie chleba ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość głęboko i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na druga półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 15 minut po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 145

gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia). Spłaszcz je lekko dłonią.  Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) przez 15 do 18 minut

Garniec Magalie
Kruche rogaliki... 145

dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 15-20minut. Życzę Wam udanej zabawy

Kuchnia Pani Wiosny