ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:287/1234)

Dyniowe ciasto bezglutenowe z bakaliami i orzechami 169

Ciasto jest bardzo bogate w smaku.  Jest wilgotne i pulchne a dodatek rodzynek i żurawiny nadaje mu dużo specyficznej słodkości.  A polewa z orzechami zapewnia mnóstwo przyjemnej chrupkości.  Robiłam je już kilka razy i zawsze się udaje. Jest smaczne nawet po kilku dniach. Składniki na średnią blachę: 350 g mąki bezglutenowej, biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki(...)wysypaną bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut - bez termoobiegu, grzanie góra i dół. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i przewrócić do góry nogami. Zrobić polewę z orzechami - taką jak do ciasta snikers.  Orzechy posiekać na małe kawałki. W rondelku rozgrzać margarynę i miód - nie gotować. Dodać orzechy, wymieszać

Ze smakiem bez glutenu
Bułki Pszenne Łatwe! 432

wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach, kiedy rozczyn podwoił swoją objętość, wymieszałam wszystko razem łyżką. Potem włożyłam rękę i wyrabiałam ciasto ręką do czasu aż przestało mi się lepić do dłoni. Wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam nadal. Do czasu aż ciasto przestało się błyszczeć. Ciasto jest tak przyjemne, że można je wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę(...)czasie wyrobiłam ciasto jeszcze przez chwilę i podzieliłam je na 8 prawie równych części. Z każdego kawałeczka uformowałam kulki, każdą nacięłam tępą stroną noża. Bułeczki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wstawiłam bułki do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. I tu spodobało mi się pieczenie, bo 10 minut pieczemy w temperaturze

Blondynka Gotuje
Pierogi pieczone z farszem z kurczaka, pomidorów i żółtego sera 152

zrobić. Znalazłam przepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam! Ilość porcji: około 20 pierogów Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 1h na wyrośnięcie ciasta Składniki: Na ciasto: ½ kg mąki pszennej 250ml mleka ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g) 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na farsz: 2 piersi(...)inny ulubiony do podania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu: delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier, łyżkę mąki, sól oraz drożdże. Mieszamy i odstawimy na chwilkę (około 10 minut) w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn wyrośnie umieszczamy go w misce miksera, dodając mąkę, jajko i stopione masło. Wrabiamy końcówka „hakiem”, aż do uzyskania jednolitego ciasta (możemy również wyrobić go ręcznie

Kolizje Smaków
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 136

tortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki(...)znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries about 30 minutes

Projekty ze smakiem
Dyniowe ciasto z orzechami 228

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki  (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni)         2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki(...)małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy.Łączymy suche składniki z mokrymii dodajemy orzechy.  Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Moje Kuchenne Rewelacje
Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru 117

przerywając, dodawać po jednym żółtku. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzić. Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według(...)wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort przykryć masą budyniową. Wygładzić lub udekorować według uznania (ja wykorzystałam kwiatki z opłatka i wiórki kokosowe). Artykuł Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Walentynkowe ciasto bez pieczenia – proste i przepyszne! 2947

Walentynkowe ciasto bez pieczenia Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: Spód: 1/2 opakowania(...)około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy *** *** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka *** *** Ciasto wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Sernik Pod Pierzynką 190

około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę. Beza: 4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier ( patrz FILM ) i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści. 5. Na gorący sernik, dopiero co wyjęty z piekarnika, wyłożyć bezę(...)żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy ( patrz FILM ). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 185

robocie jak białka] aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 minut. Przygotowanie ciasta Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji [konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo]. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza(...)Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję za M.Zielińską: Zakwaszanie ciasta metodą

Moje domowe kucharzenie
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 159

góra-dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g(...)plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać

Mała Cukierenka
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 179

dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:)     Tort jak zupa z makaronem   Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze(...)zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy     Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać

Mała Cukierenka
Chleb z soczewicą na zakwasie 183

minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba (czyli piec z tzw. parą(...)Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja piekłam bez pary. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie

Gospodyni Miejska
Ciasto czekoladowe z kremem 7216

pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minutKrem czekoladowy (krem ganache):200g gorzkiej czekolady250ml śmietany kremówkiDodatkowo:śmietana kremówkaok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)wiórki czekoladowe1. Do miski przesiać(...)pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut. Jeśli pieczemy w dwóch małych formach lub jednej większej to czas pieczenia wynosi około 30-35 minut w temp

UgotujmyTo.pl
Focaccia z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem 178

minut). Przed samym pieczeniem nakładamy na ciasto top z cukinii, cebuli, itd. przygotowany wcześniej. Można też wszystko posypać niewielką ilością parmezanu czy innego tartego sera. Focaccię piekłem ok. 15-17 minut na grubej stali (7 mm), nagrzanej wcześniej 40-50 minut do temperatury 250°C. Można piec również na kamieniu lub blasze piekarnika. Piekłem bez pary. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 93

plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam mrożone truskawki lekko wtykając je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut

Zasmakuj Kuchni
Biszkopt Brzoskwinek 117

uznania) 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki brzoskwiniowe sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1 kostka Kasi Wykonanie: Biszkopt: Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam   cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę. Wmieszałam przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekłam ok. 40 minut w temp. 180*C. Masa

Co w garnkach piszczy
Chrupiące gofry 133

silikonowym) 5. Wlewamy chochlą porcje ciasta, lekko rozprowadzamy, zamykamy i smażymy gofry około 5-7 minut. U mnie gofrownica na duże gofry i idealny czas to było 6 minut. Gofrownicy nie otwieramy podczas pieczenia, dopiero po upływie czasu. Najlepiej przy pierwszych gofrach obczaić sobie czas w jakim się upieką i potem już bez otwierania smażyć kolejne

kruche babeczki
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką 107

budyniu waniliowego bez cukru Wszystkie składniki na spód ciasta łączymy ze sobą mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jogurt mieszamy z mokrymi składnikami i słodziwem. Dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na wyłożoną wcześniej warstwę ciasta marchewkowego. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia sprawdzamy

Kucharzyca
Świąteczny piernik z buraka (bez mleka) 219

wodą). Dodajemy zaparzoną kawę (bez fusów), olej i miód. Wszystko razem mieszamy. Mokre składniki mieszamy dokładnie z suchymi. Na koniec dodajemy przetarte buraki (powinno ich być około szklanki) i łączymy z ciastem. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Muffiny z kawałkami czekolady z chili 69

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu). W większej misce mieszam wszystkie mokre składniki, robię to rózgą kuchenną. Dodaję przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję małe kawałki czekolady. Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekę muffinki ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe muffinki można

Zasmakuj Kuchni
Pieguski – pyszne domowe ciasteczka! 273

minut – do mocnego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasteczka „rozleją się”, urosną i staną się bardziej płaskie, dlatego ważne aby zachować między nimi odstęp. Piekłam z termoobiegiem, dwie blachy jednocześnie *** *** Po przestudzeniu ciasteczka stają się kruche i pyszne *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Pani Walewska 470

rozsmarowujemy je na obu ciastach. Beza: Do białek dodajemy cukier i mąkę i ubijamy na sztywną pianę.  // Pamiętajcie aby do białek nie wpadło Wam ani odrobiny żółtka bo się białko nie ubije. Pianę dzielimy na pół i również równomiernie rozprowadzamy ją na obu ciastach po równo. Oba ciasta pieczemy po 40 minut w temperaturze 175oC Krem: Z dwóch szklanek

Mechanik w kuchni
KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE 499

godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na drugiej połowie wyciętych jajek wykroić na środku niewielkie kółko. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż brzegi ciastek zaczną się rumienić). Na ciastkach bez dziurek posmarować cienką warstwę dżemu

Zrób to smacznie
Piernik z kawą last minute 352

końcu napar z kawy bez fusów.  Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wsypywać porcjami suche składniki. Można również wymieszać silikonową łopatką. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 60-70 minut. Do tzw suchego patyczka

Ala piecze i gotuje
Cantuccini 147

upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do pokrojenia. Używamy do tego bardzo ostrego noża. Kroimy plastry na grubość ok. 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 170 -180 stopni C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę

I LOVE LIFE
Krucha tarta z budyniem i rabarbarem. 148

wykładamy go na budyń. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy. 5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy. 6. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma na tartę o średnicy około 25 cm. Budynie bez cukru i na pół litra

Izabelawkuchni
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 152

godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary. Chleb orkiszowo

Weekendy w domu i ogrodzie
połówki jabłek pieczone w cieście francuskim... 166

potrzeba duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, pokroić na 12 porcji, na każdej porcji położyć połówkę jabłka bez skórki i bez pestek, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem Polski Cukier biały , po 1/2 łyżeczki cynamonu na jabłko, nałożyć brzegi ciasta na jabłka i posmarować je wodą piekarnik nagrzany(...)grzanie góra/dół, wstawić blachę na drugi poziom i piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu przed podaniem posypać dość obficie pudrem cukrem, cukru pudru nie miałam gotowego więc w młynku do kawy przeznaczonym do takich celów zmieliłam Cukier Polski biały i tyle, ile potrzebowałam - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" bardzo smaczne, aromatyczne jabłka pieczone

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cytrynowa z bezą 272

skórka otarta z dwóch cytryn  Beza: 4 białka 200g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Składniki na spód mieszamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej masłem formie o średnicy 24cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W rondelku umieszczamy sok z cytryny

Czerwona Porzeczka
piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką... 161

natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje, dać na blachę z papierem do pieczenia i na każdej porcji ciasta położyć pierś brzegi ciasta nałożyć na piersi, posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi czarnuszką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wyjąć z piekarnika

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb 170

sól, ocet i wodę Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Chleb pszenny na zakwasie 110

masę). Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki lodu, woda na blasze). Pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby). Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu

Szybko Tanio Smacznie
Malinowa chmurka 1101

tematyce ciast poruszamy się zawsze z ostrożnością, miewaliśmy swoje wzloty i upadki, i przyznajemy bez zażenowania, że są w tej dziedzinie znacznie lepsi specjaliści niż my;) Tym niemniej jest kilka takich ciast, które możemy uznać za nasze ulubione, a wręcz za swoiste "specialite de la maison". Kiedy moja żona zdecyduje się na ich upieczenie, muszę zmobilizować całą swoją silną(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza:  6 białek  1 szklanka cukru  2 paczki migdałów w płatkach Białka ubić z cukrem, c iasto posmarować tak otrzymaną bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut.  Masa

Aromatyczne Podróże
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 107

gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut

Chocolate Muffin Blog
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 127

iedniej konsystencji . Jeśli mikser nie będzie dawał rady, można dokończyć wyrabianie rękoma. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć swoją objętość.  Po tym czasie uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą(...)przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować

Grunt to przepis!
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 174

owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 140 stopni przez 45 minut. W razie

Praktyczna pl
Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi 276

mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość łączymy mikserem. Dodajemy miód i płatki ryżowe, po czym nadal miksujemy. Ciasto powinno dość gęste, ale nie za bardzo :) Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :) Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Najlepiej smakują

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pomarańczowe ciasteczka digestive 158

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C.   (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków. Mogą być

Di gotuje
Polewa czekoladowa 146

więc okres  w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy, które znajdują się

Kulinarne przygody Gatity
orzechowiec z masą na gorąco 214

Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie  i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować(...)się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łatwa karpatka ;) 143

szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35

The Sweet Damsel
Kruche ciasto z jabłkami. 166

koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw.  Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach

Basia w kuchni
Kebab z kurczaka w wersji domowej 172

równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie

Smakowy Raj
Chleb 172

Drożdże przelewamy do mąki Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake 253

przepis na czekoladowo-kawowe.  Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru

karmelowy
LEKKIE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY 526

pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta).Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki i obsypać nią ciasto.  Wersja z kruszonką i lukrem. Wersja z płatkami migdałów.Pieczemy(...)nagrzanym do 170*C piekarniku na termoobiegu, ok.40-50 minut.Z mrożonymi owocami piekłam 50 minut. Ze świeżymi krócej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy jest dopieczony. Smacznego

Smaczne Zdrowe