ciasto bez kremu - 1000 przepisów (strona:52/67)

TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 274

   Ten tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami

Smaczne Zdrowe
ZDROWY TORT - NIESPODZIANKA 503

Dziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w

Słodko-Słony Świat Ilony
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 215

Kochamy wyzwania! Zwykle stawiamy sobie dość wysoko poprzeczkę. Mierzymy wysoko i nie znosimy schodzenia na łatwiznę. Kochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym

Wypisz Wymaluj
Cake Pops 149

mniej kłopotów przy jedzeniu (połączenie krem+dziecko, hmmm chyba wszyscy wiemy jaki jest wynik :D) Zachęcam wszystkich do spróbowania i uwolnienia swojej kreatywności. Czekam na linki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS               Składniki na około 35 sztuk ·        około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce(...)szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi:   Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej.   POLECAM

Mania Gotowania
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 194

roku zresztą, okazało się, że na wolnym powietrzu drzewko wydaje się zdecydowanie mniejsze, niż kiedy ustawi się je pod dachem. Tym razem jednak udało się je postawić bez wiercenia dziury w suficie, i nawet na gwiazdę miejsce zostało.  Uradowani jak małe dzieci, zabraliśmy się do ubierania choinki. Zajęło nam to kilka cudownych godzin, których efekt podziwiam teraz(...)lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować połową kremu, zwinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 824

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową

Smakołyki Bereniki
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 178

mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za przygotowanie musu: Jajka sparzamy we wrzątku(...)wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych

e-PrzepisyKulinarne
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 200

ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny, budyniu czy bez(...)zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie w lodówce wodą i będzie rzadki. Musicie sprawdzić, jak długo należy nasączyć te biszkopty, które kupiliście i jak z ich chłonnością – każda firma robi inne, nie mogę

Karo in the Kitchen
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 186

języku duńskim, nie są moją mocną stroną).  Teraz już zostawmy bakterie w spokoju, a przejdźmy do ciasta. Od dawna patrzyłam na nie pożądliwie, bo na zdjęciach w The hummingbird bakery, kagedage Tarka Maloufa wygląda niezwykle apetycznie. Niby zwykłe ciasto ucierane, a dodatki sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo.  Gdy zobaczyłam borówki w promocji, od razu wiedziałam, co z nich(...)takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 145

taśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się(...)rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało).Skusicie się na taką opcję...?Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowymSkładniki:(na 20 złożonych makaroników)125 g mielonych orzechów laskowych125 g cukru pudru30

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort migdałowo-cytrusowy 219

szklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniabiszkopt do przekrojenia* 4 jajka* 2/3 szklanki mąki pszennej* 1 budyń śmietankowy bez cukru* 2/3 szklanki cukru* 2 łyżeczki octu* 2/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła(...)pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.biszkopt do przekrojeniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier

Mix smaku
Rolada bezowa z mascarpone 404

Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego

Poezja smaku
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 320

Może być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie(...)składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą stroną małej łyżeczki posmarowaną olejem robię dołek w cieście i w ten dołek daje łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywam ciastem. Wstawiam

ladykitchen
Tęczowy sernik z ricottą 166

porcji serowych jest już dokładnie wymieszanych wylewamy je po kolei na sam środek formy cienkim strumieniem na podobnej zasadzie jak w cieście zebra. Powinno nam wyjść coś takiego:      Tak przygotowane ciasto delikatnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez 45-50 minut w 170 stopniach. Bardzo ważną kwestią jest blacha, która powinna być szczelnie zamykana(...)ciasta, gdzie precyzja jest koniecznym warunkiem - kolory więc trochę się zmieszały.       Po upieczeniu i schłodzeniu sernika w lodówce (najlepiej przez całą noc) ucieramy masło z cukrem pudrem i galaretką. Porcjami dolewamy schłodzoną śmietankę, ubijamy całość na sztywno. Przekładamy na wierzch ciasta, łopatką wyrównując powierzchnię i posypujemy kolorowymi kuleczkami - polecam ten wynalazek, bo w zetknięciu z kremem

sama złodycz
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 280

naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba wszyscy słyszeli. Przynajmniej tak wynika z relacji blogerskich i różnych artykułów. Pozytyw(...)koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania