męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można(...)jest naprawdę dobre! Pierekaczewnik z indykiem Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki zaczyn na ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę
CoolinarniePLwyrośnięcia na około 30 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Po wyrośnięciu do rozczynu dodać jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki należy wyrobić ręką, do czasu aż ciasto zacznie odrywać się od dłoni. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny(...)następnie siekamy całość nożem. Kolejno rozcieramy palcami masło z mąką, do utworzenia grudek. Odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy je do rozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy je dwoma łyżkami stołowymi cukru. Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów. Przykrywamy
Garniec Magalieobowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki(...)studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami
Mango Papajaserki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić to w mikserze z mieszadłem do ciast o gęstej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu
Domowa Cookierenka AgiOstatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów! Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami? Dodatkowym plusem
Plate of JoyJakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z tego samego przepisu gdy robiłam ślimaczki z cynamonem ( tutaj ) tyle, że zrobiłam inny kształt i nadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne(...)jajka 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 6 płaskich łyżek mąki i 2/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę
Amatorka kuchennaDzisiaj, tak dla odmiany, będzie przepis - nie przepis, banalny w wykonaniu, znany chyba każdemu.Po pierwsze, śnieg sypie, i sypie, i sypie. Nadal. Co oznacza, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuffinki są najprostsze i najzwyklejsze, bez dodatków i dodatkowej pracy. Czyli jest to coś dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu na rozpieszczanie siebie i bliskich. Przepis wygrzebałam na blogu tysiąc smaków, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby. Wyszły mi 22 babeczki :)Składniki:2 szkl mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 szkl cukru1 łyżka cukru waniliowego(...)pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną.Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 30min.Smacznego
charlotte gotujeJak sobota, to i tort...Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChoinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą
Mania Wypiekaniaprzygotowaniu wcześniej rozczyn. Drożdże suszone/instant nie wymagają tego kroku. Mleko . W swoich przepisach najczęściej używam mleka 2% bez laktozy, ale możecie użyć tego mleka, które akurat macie w lodówce – zawartość tłuszczu nie powinna mieć wpływu na to ciasto. Cebula . Zrumieniona na maśle klarowanym cebulka sprawia, że bułeczki mają wyrazisty, ale nie przytłaczający smak. Jestem przekonana, że nawet osoby(...)drożdży instant 280 ml mleka 1 cebula 1½ łyżeczki masła klarowanego 2-3 łyżeczki czarnuszki Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka Kroki Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją 2 minuty na małym ogniu, a później kolejne 2-3 minuty na większym ogniu
Na-talerzu.plScones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. W Wielkiej Brytanii oraz Szkocji istnieje ich wiele rodzai, ale ja chciałam Wam zaprezentować scones z dodatkiem puree dyniowego, które przyznam, że smakują(...)350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50g masła 250g puree z dyni (przepis tu - klik ) 2 jajka 20 ml mleka 100g rodzynek Ponadto: mąka pszenna do podsypania ciasta Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła. Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników
Di gotujeOrzeźwiający sernik zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej , która już dawniej przygotowałam. Polecam SKŁADNIKI Biszkopt (20 cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa borówkowa 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić do napęcznienia(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około
RAROSSAbez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 1 jajko(...)cukier i kakao przesypać do miski. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt naturalny i jajko. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie usunąć pestkę i pokroić śliwki na małe kawałki. Do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta
WSZYSTKO SMACZNE