Ciasto miodowe Nigelli 199przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam nim ostatnio moje koleżanki i bardzo im smakowało, dlatego na Święta postanowiłam(...)jasnego brązowego cukru (ja dałam 150 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2) 250 g masła 2 jajka 300 ml / 500 g miodu 300 ml mleka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, aż składniki połączą się, a następnie dolewamy mleko. Odstawiamy żeby mieszanina przestygła. Suche składniki
Czary - gary w kuchni
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 188mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko(...)pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą
Corner With Recipes
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 215Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Kruszonka: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 90 g masła Dodatkowo: 1,5 kg śliwek 0,25 kg malin 4 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej(...)Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy
Atlas Smaków
Magdalenki 195sztuk w formie na magdalenki, ale piekłam w foremkach babeczkowych, jednak nie polecam, weźcie formę do muffinów, jeśli nie macie specjalnej na magdalenki) : 2 duże jajka lub 3 małe (schłodzone) szczypta soli 80g masła 80g miałkiego cukru 80 g mąki ziarenka wanilii z 1 laski lub ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zbyteczne, w oryginalnym przepisie(...)koniec ziarenka wanilii lub ekstrakt. Zmiksujcie krótko. 3. Wlejcie masło i wymieszajcie bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Napełnijcie foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie ją papilotkami). Ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 8-10 minut bez termoobiegu. 4. Wyjmijcie gotowe magdalenki, powinny być puchate, wyrośnięte i złote. Zostawcie na 5 minut, wyjmijcie z formy, jeszcze chwilka
Kuchnia Prezydentowej
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 187Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia 21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała
Ostra na Słodko
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 297proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaFARSZ:* jajka ugotowane na twardo – 3 szt* cebula czerwona – 1 szt* cebula biała – 1 szt* mozzarella ( kulka ) – 1 szt* anchois – ok. 50 g* natka pietruszki – 1 garstka* sól* pieprzDODATKOWO:* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.FARSZ:Czerwoną cebulę(...)warstw.Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości, a powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.Cechy powłoki Keravis non-stick:* Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania* Nieprzywieranie potraw, nawet smażonych bez dodatku tluszczu* Wysoka odporność na niszczące działanie zmywarki* Łatwość
Ostra na Słodko
Tort z kaszą manną 259ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru-2 łyżki płynnego miodu-2 łyżki śmietany-0,5 kostki margaryny-2 jajka-łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka-1,5 szklanki cukru pudru-kostka margaryny lub masła-10 czubatych łyżek(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można
Maminek kulinarny
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 554powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę wlewamy(...)czekoladą pokrojoną na małe kawałki. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie
Poezja smaku
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 299bez mąki. Często zatem eksperymentuję z różnymi składnikami i choć ciasto z fasoli póki co nie przypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto(...)smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec! Składniki na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej
Ze smakiem i z pasją
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 347już dość.Dla osłody i poprawy humoru.. Proponuję CYTRYNOWĄ BABKĘ MARMURKOWĄ.Delikatna, idealnie wilgotna, cytrynowo-kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło: klik, klik; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny, wcześniej sparzonej sok z 1 cytryny2(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna
W kuchni Karmel-itki
Kremówki à la papieskie 500Dziś obchodzimy XVIII Dzień Papieski, więc na deser przygotowałam ulubiony deser naszego papieża, św. Jana Pawła II, czyli papieskie kremówki, które jadał w ówczesnej cukierni Karola
Weekendy w domu i ogrodzie
Pudding chałkowy 265Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia
Kocham Czekoladę
Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 175kilka kropel esencji waniliowej jeden budyń bez cukru, waniliowy (40 g ) 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g rodzynek 30 g suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce Kruszonka: 35 g cukru 35 g masła 70 g mąki pszennej typ 480 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % Przepis z moimi lekkimi zmianami Ciasto drożdżowe 1. Z drożdży, mleka i jednej(...)dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Pamiętając aby przegnieść ciasto co 30 minut. Nadzienie 3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem. 4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie) 5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek
Gotowanie...to proste !
Kokosowe babeczki a la bounty 227sztuk) 60 g masła 130 g cukru 1 jajko M 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka na wierzch: polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: W misce miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, dokładnie miksujemy. Kolejno wsypujemy wiórki, miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy(...)mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej kokosowej masy na przemian z mlekiem. Składniki mieszamy łyżką tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka, grzanie góra-dół). Babeczki dekorujemy przed podaniem cukrem pudrem lub rozpuszczoną mleczną czekoladą (wówczas jeszcze bardziej przypominają
Słodkie okruszki
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 185JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki(...)godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru
Patchwork