ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:457/867)

Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 188

nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Mąkę przesiać do miski i zrobić(...)minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto lekko urośnie. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość palca

Mania Wypiekania
Sernik wiedeński 131

Sobieskim, który to przywiózł go spod Wiednia. Stąd nazwa „wiedeński”. Podobno w Krakowie udekorowano go kratką z ciasta kruchego na wierzchu i tak powstał sernik krakowski. Odkąd pamiętam sernik wiedeński był na kruchym spodzie, a ostatnio usłyszałam, że wiedeński jest bez spodu i bardzo się zdziwiłam. Postanowiłam poszukać w starych, przedwojennych książkach przepisu na sernik wiedeński. I bardzo się(...)spodzie. W Recepturach i przepisach ciastkarskich Heleny Lipińskiej z 1978 roku, również jest ciasto kruche. Owszem w powojennych książkach można już spotkać sernik wiedeński bez spodu, chociażby w książce Jana Czernikowskiego z 1957 roku Ciasta, ciastka, ciasteczka wypiek domowy, jednak do wyboru jest sernik wiedeński bez spodu i ze spodem. Czy zaczęto rezygnować ze spodu z powodu trudności

królestwo garów
Przepis #190 🎄 Cynamonowy sernik - bez spodu 201

małe opakowanie jogurtu greckiego (150-200 ml) - 3 jajka - opakowanie budyniu waniliowego bez glutenu - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo  - 5 kostek gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz cynamon i ponownie miksujemy wszystko(...)nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą -  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem, który jest również odrobinę wyczuwalny w smaku. Jeśli lubimy smak i aromat cynamonu możemy dodać go więcej

Health-Fit-Life
Muffinki korzenne z powidłami 171

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 soku pomarańczowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka Krem śmietanowy: 250 g serek mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1-2 słoiczka powideł śliwkowych Przygotować dwie miski. W jednej umieścić(...)mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie jednolita.  Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 2/3 wysokości otworu  (fot.2) .  Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy.  Bardzo ważne jest

Świat Ciasta
Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem 227

już się zacznie je jeść...to ciężko się od niego oderwać ;) Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem Potrzebujesz: Naleśniki bez glutenu: 50g mąki ryżowej 50g mąki kukurydzianej 15g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 300ml mleka szczypta soli 20g roztopionego masła olej do smażenia Farsz: 1 pęczek botwiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 400g mięsa(...)łyżka świeżego posiekanego koperku kozi niefermentowany ser (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Naleśniki: 1. W misce wymieszaj wszystkie mąki i dodaj resztę składników na naleśniki- zmiksuj/ wymieszaj całość na gładkie ciasto i odstaw na 20min. 2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cienkie naleśniki. Farsz: 1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z rodzynkami i orzechami 192

polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami. Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu! Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki tartych orzechów włoskich 1 szklanka(...)kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Dodaję rodzynki, mieszam. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka na piwie. Piwoszki 519

Witajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszne i proste ciasteczka piwoszki. Bez proszku do pieczenia i jajek. Jeśli macie obawy że piwo będzie wyczuwalne to powiem że nie bo w czasie pieczenia odparuje a dzięki niemu ciasteczka będą chrupiące i pulchne. Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 125 ml piwa(...)oprószenia ciasteczek Wykonanie :   Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dobrze schłodzoną margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy piwo i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.  Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 mm i wycinamy foremką w kształcie kwiatka ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 176

kolejnych.   Kopytka z dyni i kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 450 g dyni 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta kurkumy 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona należy oba składniki dokładnie zmiksować. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie lekko klejące, ale bez problemu daje się formować. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek, który ostrym nożem kroimy po skosie.  Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku do chwili

Przysmaki Karolki
Ciasteczka pandy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 167

innym artykule przeczytałyśmy, że po otwarciu staje się szara i niesmaczna. Wydawało nam się to dziwne, ponieważ jest to mąka, która ma wiele zalet (np. bez glutenu, bogata w białko, nadaje kruchości i miękkości ciastu) a do tego ma delikatny strączkowy zapach oraz jasny, żółciutki kolor gdy przechowuje się ją w szczelnym np. słoiku. Warto jednak podkreślić, że zawsze używamy(...)sklepie stacjonarnym to sklep internetowy uratuje sytuacje 😉).        Składniki: Jasne ciasto -100g mąki kukurydzianej + 80g mąki z cieciorki GRAM lub -50g ksylitolu (zmielonego na puder) -40g słodu ryżowego -40g oleju kokosowego -1 jajko Ciemne ciasto -80g mąki zcieciorki GRAM + 60g mąki gryczanej + 30g kakao -50g ksylitolu (zmielonego na puder

Candy Pandas
Amerykany 706

piekłam i na pewno nie ostatni ;) Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy... :) Składniki na około 9 amerykanów: 50 gr masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji waniliowej 2 łyżki(...)dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie cyrklem bądź

Gotowanie...to proste !
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA 215

kręgu wegańskich znajomych zostałam mianowana królową naleśników. Nieskromnie muszę przyznać, że wszelkie przygotowane przez mnie wersje są smaczne. Dla niektórych wydaje się niemożliwe usmażyć naleśniki bez tłuszczu, jajek, mleka, glutenu, siemienia lnianego. Mi to, o dziwo, nie sprawia większych problemów. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy naleśnik zawsze trafia do kosza. Jak mówią Rosjanie: pierwyj blin komom ;-) Składniki(...)wykiełkowania lub od razu przygotowujemy naleśniki. Kaszę i komosę wsypujemy do kielicha blendera zalewamy wodą na wysokość 1 cm nad poziomem kasz. Miksujemy, dodajemy sól. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Gdy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić - przekręcamy na drugą stronę. Zacznijcie od małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowe muffiny ze śliwkami 157

Rewelacyjne bezglutenowe muffiny ze śliwkami. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną.. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w

Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki z serkiem mascarpone i jagodami 583

łyżek oleju 75 ml cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 500 ml mleka Składniki nadzienia: 250 g serka mascarpone 100 ml mleka pół litra jagód cukier do posłodzenia jagód Wykonanie: Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy około 3 minuty.  Ciasto odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować składniki nadzienia(...)stron. Przewracamy je na drugą stronę, gdy mają ładny, lekko rumiany kolor.  Naleśniki najlepiej jest smażyć na patelni teflonowej lub ceramicznej. Można na nich bowiem smażyć bez tłuszczu. Tylko przed wylaniem pierwszego naleśnika patelnię natłuszczam łyżeczką oleju.  Przygotowanie nadzienia: Ponieważ serek mascarpone jest gęsty, mieszamy go z mlekiem. Jagody miksujemy i jeśli lubicie słodsze, dodajcie podczas miksowania

Smak mojego domu
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries 240

jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej

karmelowy
Ciasto 4 w 1 196

kuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy(...)puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego i przemielonego 1 łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy

kruche babeczki
Pełnoziarniste placki z jabłkami 174

dziś przekąska słodka, ale sycąca :-) Bez wątpienia będzie się nadawała na podwieczorek, słodką kolację czy śniadanie :-) Polecam... SKŁADNIKI 200 ml mleka 2 jajka 5 g drożdży 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki drobnych płatków owsianych 1 łyżka cukru z wanilią 2 jabłka cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia (może być masło klarowane) Mąkę mieszamy z płatkami(...)cukrem waniliowym. Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie przelewamy do mąki, dodajemy jajka i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę; dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem

Czary - gary w kuchni
Walentynkowy tort - czerwony biszkopt z kremem i różami 236

Christmas Red". Składniki: tortownica 22cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu masło kasza manna 300g kremówki 30% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru konfitura z płatków róży 250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru) żywe róże do dekoracji Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy jeszcze minutę po dodaniu ostatniego żółtka. Dodajemy połowę czerwonego barwnika, miksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser.  Tortownicę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną.  Mąki mieszamy, przesiewamy i partiami dodajemy do ciasta. Łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki, dzięki czemu masa zbytnio

Gotowanie i blogowanie
Pączki (racuchy) z bananów 233

się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko,  1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:  Banany obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy cukry, jajko i mieszamy łyżką. Następnie(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się

Aga w kuchni
Jabłka w cieście 241

Jajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie(...)zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć z jednej strony pod przykryciem, aż ciasto się zezłoci, po czym przewrócić na drugą i smażyć na złoto już bez przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 247

Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy

Kuchnia w czekoladzie