ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:205/867)

Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 238

babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach.Babeczki

Smakołyki Bereniki
śliwki,gruszka i jabłka w kisielu na cieście cytrynowym... 185

bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 125

wstępnie zagniatamy. Następnie dodajemy stopniowo resztę wody - ciasto powinno być na tyle plastyczne, by bez problemu udało się je uformować z kulę. Ową kulę zawijamy w folię i wkładamy na 15 minut do lodówki/zamrażarki.  Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii(...)jajka oraz cukier. Całość ubijamy chwilę aż do całkowitego połączenia składników. Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy z niej nasionka, które dodajemy do masy. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na osiem części. Kropimy sokiem z cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy

Życie zamknięte w smaku
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 140

lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne(...)czarnego bzu Mąkę przesiać.  Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą, jasną masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubitych jajek dodać wyrośnięty rozczyn, następnie mleko i partiami dosypywać mąkę. Na końcu wlać masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 151

Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest

charlotte gotuje
Tarta z nadzieniem z batatów 161

sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieramy wszystko palcami lub siekamy na stolnicy jak ciasto kruche).  Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilkę miksujemy lub zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Łączymy je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Nadzienie: 750 g batatów(...)mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm. Ciasto wałkujemy na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem 118

prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę. Gdy ciasto za bardzo się lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając(...)Składniki na wierzch tarty: 1 duża bulwa fenkułu 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym rafinowanym oleju kokosowym, bez smaku, bez zapachu) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki sera twardego typu carski (długodojrzewający), jako tańszy i rodzimy zamiennik parmezanu, startego na drobnych oczkach tarty sól

gutfut
Tarta z łososiem i brokułami 348

kostkę 10 cm pora, drobno pokrojonego 4 jajka 200 g śmietany, u mnie 36% 150 g mleka sól i pieprz do smaku Posiekaj masło z mąką i solą. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj wodę i delikatnie zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj(...)Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut. Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę łosoś i por. Wymieszaj jajka ze śmietaną i mlekiem. Dopraw solą

codojedzenia
Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym 204

czekoladowe ciasto: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny mała szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek wody 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*) Na warstwę serową: 4 jajka M 230 g cukru(...)białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam od Owocowy Dom Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół). Ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą

Słodkie okruszki
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 134

bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe! Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 200 ml mleka 2 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe na twarogu 203

łyżek cukru kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych(...)Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać owocami. Posypać kruszonką. Odstawić

moj przepis na
Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku 186

zdejmujemy obręcz tortownicy, z pomocą deski lub talerza, przewracamy ciasto wierzchem do góry. Po zdjęciu spodu tortownicy, elikatnie odklejamy papier (zwykle odchodzi bez problemu). 10. Całość powtarzamy 4 razy (pieczemy 4 warstwy tortu).   Przygotowanie masy:   1. Do dużego garnka – najlepiej z grubym dnem – wybijamy 4 całe jajka i dodajemy 8 łyżek cukru. 2. Stawiamy na najmniejszym(...)ogniu. Gdy płomień jest bardzo mały, a garnek duży, masa może się lekko ściąć na dnie pod koniec ubijania, tworząc delikatną powłokę. Nie należy się tym jednak przejmować. Jajka z cukrem na początku zwiększają dość mocno objętość, dlatego szeroki garnek jest tu najlepszym rozwiązaniem. 3. Pod koniec miksowania, masa zaczyna opadać i gęstnieć. To znak, że za chwilę będzie gotowa

Okiem Blondynki by McBlondi
Domowy piernik z gruszką 177

też? Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny domowy piernik z gruszką. Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy wszystko wymieszać i ułożyć skąpane w miodzie i cynamonie owoce. Potem już tylko chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku i… można się cieszyć pysznym deserem. Do tego ciepła herbata z miodem i imbirem(...)Następnie wbijamy jajka, dodajemy konfiturę, mleko i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub mąką) blachy (u mnie 30×25) . Na wierzch wykładamy nasze owoce z miodem (wcześniej warto jeszcze raz je przemieszać). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu

Słodkie okruszki
Karpatka 124

tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie we wszystkich rodzajach wypieków z ciasta parzonego. Karpatka Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny(...)chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Przez co w trakcie pieczenia wyrosną nam większe fale. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Formę o wymiarach 25X35 cm wyłożyć pergaminem, na której rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego

Pomysłowa kuchnia
Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki 153

gliniaste. Co ważne – upadłe ciasto czekoladowe bez mąki – nazwa tutaj mówi sama za siebie – opada w trakcie stygnięcia, więc nie musicie się obawiać tego, jak przy innych ciastach :) Składniki: 285 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego 175g cukru plus trochę do wysypania formy 2 łyżki oleju 6 jajek 115 g masła plus trochę do wysmarowania(...)kratkę (ale w formie). Ciasto w trakcie studzenia opadnie – właśnie tak powinno być! Dzięki temu konsystencja gotowego ciasta będzie bardzo aksamitna i wilgotna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, miksujemy delikatnie z serkiem mascarpone. Wykładamy na środek ostudzonego ciasta. Mały trik – ciasto jest najlepsze następnego dnia :)   Post Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki pojawił się poraz

Pociąg Do Kuchni