ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:135/867)

Ciasteczka ryżowe 191

łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka słoneczniku Przygotowanie: Masę na ciasteczka można przygotować bez wykorzystania miksera. Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczna tarta z serem na słodko 156

białego Emilka 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru aromat śmietankowy/waniliowy 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód: Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy(...)masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura 200 stopni, po upływie 10 minut wyciągamy ciasto i rozsmarowujemy na nim masę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kostka alpejska 1307

śmietaną. Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 90 g mąki  35 g kakao Do nasączenia: 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z dodatkiem łyżeczki cukru Do posmarowania: 2/3 słoiczka powideł śliwkowych 3 łyżki soku z cytryny Krem: 250 g masła 1 puszka gotowej masy kajmakowej 4 łyżki ajerkoniaku 250 g gotowej białej bezy lub małych bezików Bita śmietana(...)stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ponownie ubić. Wyłączyć mikser. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Po wystudzeniu, skropić

Świat Ciasta
Ciasto biszkoptowe z owocami. 130

dopóki minutnik nas nie wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie(...)owoców to możemy wykorzystać jakieś mrożone, które nam zalegają w zamrażalce. Polecałabym jednak odmrozić je wcześniej i odsączyć trochę z wody. Ciasto zbyt mokre może nam nie wyrosnąć odpowiednio.  Samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  owoce (ok 600g

Pani domowa
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :) 235

łyżki cukru waniliowego DODATKOWO -około 200g truskawek Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia,  oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 148

orzeźwiające. A przy tym wcale nie takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki(...)sztywno. Powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż białko będzie lśniące. Następnie dodajemy żółtka. Cały czas mieszając wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można

My simple kitchen
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 234

Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki(...)składniki połączą się i powstanie jednolita czekoladowa masa. Dodać zmiksowane daktyle, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch

maniapieczenia
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 462

się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet za bardzo, piekłam z 7, więc 5 będzie idealnie. Przy biszkoptach mam taką zasadę (tak nauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję(...)trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-)Podane proporcje są orientacyjne, każdy może dobrać sobie ilości wg własnego upodobania. Podaję ilości jakich ja użyłam.Składniki biszkoptu:- 7 jajek (osobno białka i żółtka)- 7 łyżek ksylitolu , dałam

Smaczne Zdrowe
Placuszki z cukinii i parmezanu 161

Składniki: 1 Średnia cukinia  3 jajka 1 cebula 0,5 szklanka mąki pszennej 50 g startego sera parmezan + do posypania  sól, pieprz  olej do smażenia  Przygotowanie: Cukinię umyj, odetnij końce i bez obierania starkuj na tarce z grubymi oczkami  ( ja obrałam cukinię) dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i pozostałe składniki, dopraw do smaku(...)dobrze wymieszaj, aż się ze sobą połączą.   Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto, formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawaj z prószonym parmezanem albo śmietaną.  Smacznego

Niezły Młynek
Ananasowo- kokosowe ciasto 189

Składniki: Biszkopt : jajka - 6 szt mąka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem : ananasy w puszcze - 1 puszka budyń śmietankowy duży - 1 opak masło - 1 kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl

Kuchnia Danusi
Wegańskie ciasto jaglane z orzeszkami ziemnymi i daktylami (bez glutenu i laktozy) bez pieczenia 429

odpadają nawet jajka...Jestem przyzwyczajona do tradycyjnych wypieków i trochę nie mogłam tego "przeskoczyć", ale postanowiłam spróbować. Smak ciasta jest bardzo dobry, jednak ciacho jest tak sycące, że o zjedzeniu dwóch  kawałków możecie zapomnieć. Plusem jest brak pieczenia i to, że zdecydowanie jest zdrowe! Dla kogo: dla wegan dla uczulonych na gluten dla szukających ciasta bez pieczenia

Mania Wypiekania
Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 156

szybkim tempie nie znikało nic z blachy. Składniki: Ciasto: 215g mąki pszennej ( 1 i 1/4 szklanki), 54g mąki krupczatki (1/4 szklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek

W kuchni u Moniki
Pączki ptysiowe smażone 94

Bez wątpienia zaskakują maślanym, rozpływającym się ustach wnętrzem. Mimo, że są puste w środku, pączki ptysiowe sprawiają wrażenie, jakby były wypełnione pysznym kremem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co można zrobić z ciasta ptysiowego? Oprócz popularnej karpatki, to wyjątkowo skuteczny pomysł wykorzystania go na pyszne pączki. Pączki z ciasta ptysiowego są świetną alternatywą dla pączków klasycznych. Tradycyjne domowe pączki, bez(...)przerywając mieszania gotujemy ok 2 – 3 minut, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. W wysokim naczyniu miksujemy jajka, aż zbieleją. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego ciasta. Miksujemy aż do wyczerpania masy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilę mieszamy. Dobrze wymieszane ciasto wyrośnie bez problemu. Jeśli jednak ktoś nie ma pewności może dodać

Kuchnia Na Wypasie
kwiaty czarnego bzu w cieście 157

kwiatów czarnego bzu 160 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli troszkę sody oczyszczonej ok. 1/4 łyżeczki dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Wszystkie składniki oprócz kwiatów dokładnie mieszamy ze sobą. Każdy baldachim kwiatu maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odcinamy np. nożyczkami grubsze łodyżki i odwracamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Puszek Toffi z Krówką 311

możemy użyć herbaty. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Puszek Toffi z Krówką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 450g(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka