ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:145/409)

Ciasto Basia. 3264

Ciasto Basia, ze specjalną dedykacją dla mojej siostry :) Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Bardzo lubię, a już dawno nie robiłam. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna, bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :) Dodałam tylko łyżkę cukru

Agusiowe smakołyki
Wegańskie ciasto czekoladowe - najlepsze! 713

stworzyć także dzięki roślinnym produktom na bazie kokosa marki Nature's Charm . Ich kokosowe mleczko skondensowane nadało pysznej słodyczy ciastu czekoladowemu, a produkty takie jak sos karmelowy czy bita śmietanka perfekcyjnie dopełniły smak jako dodatki na wierzchu 😍  Składniki: 250 g płatków pszennych   100 g mąki z tapioki  70 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Zdrowie na języku :P
Kawa cesarzowej Marii Teresy 167

jedną filiżankę 1 łyżeczka cukru (lub do smaku) 3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego Grand Marnier albo Cointreau lub innego likieru pomarańczowego około 170-180 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy bita śmietana  skórka otarta z pomarańczy lub drobno pokrojona kandyzowana skórka pomarańczowa opcjonalnie pół łyżeczki startej gorzkiej czekolady Przepis na kawę cesarzowej Marii Teresy Przed przygotowaniem kawy ogrzej filiżankę, napełniając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bombardino – drink dla narciarzy z kawą 191

Składniki: – likier Bombardino (lub Ajerkoniak) – Brandy – espresso – bita śmietana   Sposób przygotowania (1 porcja): 1/2 szklanki likieru połączyć z 1/4 szklanki brandy i wlać do garnka z grubym lub podwójnym dnem. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Można też użyć kąpieli wodnej. Wlać do dużej szklanki z grubym dnem. Powoli (na łyżeczkę) nalewać jedną porcję espresso. Udekorować

MojaQchnia.pl
Mrożona kawa – wszystko, co chciałbyś o niej wiedzieć! 127

miejscu, mrożona kawa wymaga często plastikowych lub papierowych kubków (ostatnimi czasy wygrywa druga opcja – również ze względów ekologicznych), rurek (czy jak kto woli, słomek) i większej liczby papierowych serwetek (bita śmietana i mleko lubią spłynąć po ściankach kubka). Dołóżmy do tego ewentualne przyprawy, czasem bitą śmietanę z wbitym w nią kawałkiem wafelka i już cena szybuje wysoko ponad kwotę, którą

codojedzenia
ROZGRZEWAJĄCE KORZENNE KAKAO 130

posmakuje :) Składniki: * 1 szklanka mleka * 1 łyżka miodu (użyłam lipowego  Skworcu ) * 1 łyżka ciemnego kakao (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam  Skworcu ) * opcjonalnie bita śmietana w sprayu Wykonanie: Mleko wlać do garnka, dodać miód, kakao  przyprawę korzenną. Mleko doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie było grudek kakao. Tak przygotowane kakao przelać do szklanki

Zrób to smacznie
Przepis na kawę po wiedeńsku 138

ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2  łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki bita śmietana posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy opcjonalnie do dekoracji płynna czekolada lub syrop czekoladowy opcjonalnie cukier do smaku Uwaga: do kawy po wiedeńsku możemy użyć zarówno mlecznej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodkie przeboje na każdą imprezę 164

Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy! Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki czekoladowe 202

cukru trzcinowego 2 jajka szczypta soli 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do dekoracji: cukier puder lub bita śmietana WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło stopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu również ją roztopić. Na koniec wlać mleko

Passions hobbies life
Pavlova 201

Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Składniki: 4 białka 250 g cukru pudru śmietanka 30%  1 łyżka cukru pudru świeże owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Następnie ciągle ubijając stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto orzechowe 184

jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich   Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich   Jajko, mleko oraz olej wlać do miski, zmiksować. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy

Simply Food
Toffinek 178

cukru wanilinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa toffi: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) puszka kajmaku/masy krówkowej (510g) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

PatiGotuje