Biscotti - mmm dawno dawno temu miałam okazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony
Blondynka GotujeCiasteczka są niezwykle kruche, o mocnym cytrynowym zapachu z delikatną nutą lawendy. Szkoda, że nie mogę umieścić na blogu zapachu jaki roznosi się po domu podczas
Blondynka GotujeBiscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć
Blondynka GotujeCiasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach
Blondynka GotujeSkładniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku
Blondynka GotujeDrugi raz w życiu robiłam eklerki. Tym razem z waniliowym kremem patissiere. Jak widać wyszły, ale najważniejsze, że wszystkim smakowało. Pracy przy nich jest naprawdę niewiele
Blondynka GotujeKażdy lubi Toffiefee. Ja też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z
Blondynka GotujePogoda za oknem - nie wiadomo jaka, przez co może złapać nas lekki spadek humoru. Jeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na
Blondynka GotujeWafle, którym trudno się oprzeć. Wafle, które uwielbiałam jako dziecko, które uwielbiam jako dorosła kobieta, które uwielbia moje dziecko. Każdy kto je jadł bez przepisu nie
Blondynka GotujeK ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne
coolinarnastrefa.blogspot.comB ardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut
coolinarnastrefa.blogspot.comprzepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia: 175 C Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl
Słodkości i nie tylkoChwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki
Smaczna PyzaPrzepisów na pączki serowe jest mnóstwo, jednak nie spotkałam się wcześniej z takim gdzie użyte byłyby drożdże. Zwykle do nich dodaje się proszek do pieczenia albo
Smaczna Pyza