Przepis na to cudo znalazłam u Diany i zauroczyło mnie ale był mały problem, przynajmniej u mnie: nigdzie nie mogłam zakupić tych cudnych czekoladowego koloru herbatników
Moje Małe CzarowanieP ierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami. Składniki
Pyry na Gaz400 g mąki pszennej Reszelskiej Młynomag 100 dag masła 150 g miodu 70 g cukru 1 op cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki sody
Gotowanie jest łatweAdwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe czyli słynne Vanillekipferl – cudowne, kruche, rozpływające się w ustach rogaliki prosto z Austrii, podobno z samego Wiednia :) kilka lat temu trafiłam
Pociąg Do KuchniAromatyczne i bardzo chrupiące ciasteczka z płatków orkiszowych z żurawiną, orzechami laskowymi i cynamonem. Proste, szybkie i bardzo pyszne. Składniki: 300 g płatków
magiczna kuchnia KasiPo raz pierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu
babka w formieUwielbiam, kiedy nie tylko ja Was inspiruję do pieczenia, ale inspirujecie mnie i Wy! Kilka dni temu u swojej czytelniczki, a zarazem mojej kursantki, która była
Ostra na SłodkoKolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych Składniki na
Słodki ZakątekKruidnoten - minipierniczki holenderskie Witajcie :) Ostatnio szukałam przepisu na maleńkie pierniczki pebernødder, ale przypomniały mi się bardzo podobne (czyli właśnie kruidnoten), które widziałam u Olki (klik) . I
Pełny talerzPierwsze, jedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być
365 dni dookoła kuchniNa dzień dobry kawa. Niezmienny rytuał od kilku lat. I o dziwo - nawet przy dwójce szkrabów jest ciepła. Bez podgrzewania w mikrofalówce. A kolejność reszty rzeczy
My simple kitchenZe wszystkimi świątecznymi ciastami i deserami jest jeden problem – po dodaniu dekoracji są już tak niemiłosiernie słodkie, że od ich jedzenia bolą najpierw zęby, a potem
Karo in the KitchenPoprosiłam w tym roku Hanię, żeby zrobiła mi kalendarz na grudzień . Taką jedną kartkę formatu A3, którą powiesiłam na lodówce i tam sobie wpisuję wszystkie zadania
bistro mamaPrzepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu
KucharzycaKorzenne ciasteczka z miodem Ten zapach unoszący się po całym domu… Radość dzieci, które wycinają ciasteczka… I wspólne zajadanie się domowymi korzennymi ciasteczkami z
Słodkie okruszki