ciastka - 17601 przepisów (strona:574/1174)

Muffiny kawowe z herbatnikami 164

samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.  Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. (*) Jeśli wolicie mniej wyczuwalną kawę - dodajcie

Di gotuje
I Festiwal Smaków Food Trucków w Gorzowie Wielkopolskim 187

kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Beef'n'roll – burgery (dwukrotny Vice Mistrz Mistrzostw Burgerowych (2014 oraz 2016)) POT SPOT Food Truck - curry, chilli, gulasze i zupy Słodka FaBryczka – węgierskie ciastka kominkowe KILL GRILL – burgery (dwukrotny zwycięzca Mistrzostw Burgerowych Food trucków w 2014 oraz 2016 roku) Pan Kasztan – pieczone kasztany Qba  Foodtruck - makarony Kołowóz - kurczakowe kuleczki, chrupiące awokado

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem 192

robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańskie różane ciasteczka 245

kilku dobrych miesięcy Przygotowanie: postępowanie dokładnie takie jak w podstawowym przepisie, w skrócie zblenduj banana, cukier i olej, dodaj resztę składników, zagnieć ciasto, schłodź w lodówce, po czy wykrawaj ciastka. Ja wycisnęłam wzorek w każdym ciachu i w dziurkę wcisnęłam cukier różany, ale W możecie po prostu je posypać i lekko wcisnąć w ciasto. Ciasto rośnie podczas pieczenia, więc

greenscarf
Ciasto Elf 202

korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego   Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje   Dodatkowo: 2 czerwone galaretki   Wykonanie:   Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier

Smak mojej kuchni
Kakaowe kruche ciasteczka 148

Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki ciasta, ciasto jest miękkie i łatwo zdeformować kształty ciastek przy przenoszeniu). Papier z ciasteczkami umieszczamy na dużej blaszce do pieczenia, pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, najlepiej smakują ze szklanką mleka. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Ciasteczka cynamonowe 170

jajko 1-2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy do powstania gładkiego ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce około 60 minut. Następnie wałkujemy na grubość 4-5mm, wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (na złoty kolor). SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Babka baranek cytrusowa 143

minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt. Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając

wesoła kuchnia
Cytrynowy sernik z truskawkami 158

później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik z truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki Ciasteczkowy spód: 220 g ciastek zbożowych 3 łyżki masła orzechowego 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z  wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego

Kulinarne przygody Gatity
Jak nowy .....Torcik urodzinowy 156

czekolada. Ciasteczka zmiksowałam blenderem na drobny piasek. Czekoladę gorzką pokruszyłam na troszkę większe kawałki . Cisto przełożone i posmarowane kremem na wierzchu obsypałam pokruszonymi oreo i czekoladą. Boki obłożyłam czekoladowymi ciastkami (prostokątami ale możecie użyć swoich ulubionych) - przyklejałam na krem- :) Poukładałam większe kawałki czekolady, obsypałam solonymi orzeszkami i polałam karmelem. W lodówce pięknie się wszystko zestaliło. Pyszny jest nieziemsko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Banoffe pie czyli moja wariacja 175

deser z banami  wymienia banoffee pie. Spróbujcie.  Deser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam.   Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej czekolady deserowej  Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 201

Macie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka czekoladowe 146

czubku noża Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, sól i proszek. Zmiksować. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 12-15 min. źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker

Słodkie inspiracje
Ciasteczka śmietanowe 178

stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 10-12 min. źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak

Słodkie inspiracje