Pyszne ciasteczka kokosowe. Z kleksikiem ulubionej konfitury: brzoskwiniowej/morelowej, śliwkowej. Dla wszystkich miłośników kokosu! :) Ciastka bardzo dobrze się przechowują i na drugi dzień są również bardzo smaczne. Polecam! Ciasteczka kokosowe PRZEPIS {źródło: link} Temperatura pieczenia: 200 °C | Czas pieczenia: ok. 40 min Składniki 1 i 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 3 i 1/2 szklanki mąki szczypta
coolinarnastrefa.blogspot.comwdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje składników - tym razem dałam o połowę mniej masła niż w pierwotnym przepisie bo ciastka są ze sporą ilością nadzienia. Mimo tej zmiany wyszły lekko chrupiące, pachnące, słodkie i znikają nie wiadomo kiedy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak, już po 30 minutach bo pominęłam nawet chłodzenie ciasta - i tak wyszły kruchusieńkie i przepyszne. Jadłam je już kiedyś, upieczone przez Grażynę, i przepis mam właśnie z Jej bloga :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBudyń waniliowy i słodkie czereśnie - takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu. W ciastkach francuskich sprawdziło się bardzo dobrze więc podobny nadzienie przygotowałam do ciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawidzicie w tytule te smakowite ciastka mają kilka nazw. Ja znam je od lat jako pączki wiedeńskie i jako takie kupowałam w znakomitej warszawskiej cukierni. Pamiętam, że trzeba było stać po nie w długiej kolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu
Smaczna Pyzadowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych
Monia miesza i gotujeCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru 100g margaryny 1 szkl. sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków
Fabryka pomysłówherbatniki, na to ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu!). Wierzch ciastek polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ja swoje podawałam w blaszanych foremkach, gdyż bałam się, że się pokruszą. Lepsze będą foremki non-stick. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkrążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem. Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach, aż paszteciki lekko zbrązowieją. Ostudzić. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsercami z otworami (te z otworami na górze). Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Puste otwory wypełniamy pysznym dżemem. Jeżeli wolimy, by ciasto miało słodszy smak posypujemy je cukrem. Gotowe ciastka układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180' C na 10 - 12 min. Smacznego
cookplstand for 15 minutes. Preheat oven to 180 degrees. Stir pumpkin seeds into the dough. Pour the batter into silicone mold. Bake for about 20 minutes. Enjoy! *** PROTEINOWE CIASTKO Z PESTKAMI DYNI /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy 50 g ugotowanego groszku (około 2 łyżek); może być z puszki 2 jajka 2 łyżki protein z pestek(...)masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko się nie przypiekło. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! *** Na zdjęciu: proteiny z pestek dyni, pestki w trzech rodzajach czekolady, olej z lnianki (!), styryjski olej
Poranek na słodkoPączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w sam Tłusty Czwartek w Polsce zjadanych jest ich ponad 100 milionów. Chociaż pączek kojarzony jest z Polską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału
Jacob Tastespatrz zdjęcie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść nasze „róże” i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (termoobieg). Piec 15 – 18 minut. Upieczone ciastko oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie polać nią wierzch „róży”. Szybie, smaczne, wystarczająco słodkie! I mały skutek uboczny czekoladowej kąpieli. Ale chociaż nikt
gutfutobydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką
Kulinarne przygody GatityChrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach. Churros con chocolate
Kulinarne przygody Gatity