ciastka - 17601 przepisów (strona:447/1174)

Kokosanki 261

kokosowych Z białek i soli ubijamy pianę. Zawsze korzystam z miksera więc nie muszę przerywać ubijania gdy dodaję cukier puder. Na sam koniec dodajemy wiórki. W silikonowych foremkach do ciastek (może być i do muffinek) lub na papierze do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta. Pieczemy w 150 stopniach aż się zrumienią ok. 20 minut

prawdziwe jedzenie
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ 257

Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam  TUTAJ  i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki:  (ok 20 ślimaczków)   opakowanie ciasta francuskiego (250 g)  100 g zmielonych orzechów włoskich

Walijskie Pichcenie
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 245

Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym.  Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas

Walijskie Pichcenie
OPONKI SEROWE 202

smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie ciastka z dodatkiem twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy

Walijskie Pichcenie
ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 208

niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką na placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i pieczemy 15-20 minut w 220 stopniach

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 261

zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek preferujecie i wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam do rogalików nakładamy marmoladę, nie np. dżem, nutellę, etc. ponieważ takie nadzienie w wysokiej temperaturze staje się płynne i wycieknie z ciasteczek

Taste Of My Day
Ciasteczka śmietanowe 375

układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut,  do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki i smaczny

Taste Of My Day
Muffinki z jabłkiem i cynamonem 162

ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim. Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :) Smacznego

Taste Of My Day
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 433

ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego ! Więcej o książce:  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

kolorowotorcikowo
Ciasteczka z białą czekoladą 184

Naszło mnie na ciastka... chciałam zrobić coś szybkiego i prostego z białą czekoladą... i tak powstały pyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :) Składniki : 1 i 1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy

Aga w kuchni
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 283

Dieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas 

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 205

przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem.  Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 209

około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia z  Smaków Alzacji Bożena z  Mojego domowego kucharzenia Joanna z  Różowej kuchni Lidia z  Ciastka z dziurką Łucja z  Fabryki kulinarnych inspiracji Monika z  Niezapomnianych smaków Kasia z  Kasia.in Justyna  z  Mama i pomocnicy Monika z  Matka wariatka

Kulinarne przygody Gatity
Cycki murzynki 217

wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem  Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu). Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka, 2 łyżek mąki zwykłej i 2 łyżek mąki(...)objętości mleka zagotować, w 1/4 rozmieszać mąki i wlać na gotujące mleko, po lekkim ostygnięciu dodać stopniowo do utartego masła z cukrem  Za radą sweet candy na każde ciastko położyć rodzynkę

Proste Potrawy
Eklerki 165

Podłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi.  Wsypać mąkę

wyzwania kuchenne