Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciastka - lizaki, PIEGUSKI. Idealnie sprawdzą się na GARDENPARTY :). Gotowe można ozdobić kolorowymi wstążeczkami. Zapraszam! Składniki: 1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek cukru brązowego 80 g masła 100 g masła orzechowego (100% orzeszki arachidowe) 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki(...)mieszać za pomocą miksera jeszcze 2 minuty. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ubijać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać czekoladę, orzechy i żurawinę. Wymieszać ręką i formować ciastka. Wbić do każdego patyk. Można posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić. Na każdym patyczku zawiązać kokardkę wg uznania
Trufelkowokrótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem(...)ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmąki, proszek do pieczenia oraz kawę zbożową. Dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonych foremek na ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe! Takie ciastka możecie także przygotować używając także resztek powstałych po przygotowywaniu zwykłego mleka owsianego
Dieta bez mlekamgnieniu oka - tylko z 4 składników! Bez dodatku mąki i tłuszczów. Mocno orzechowe z dodatkiem gorzkiej czekolady - obłędny smak! Gdy ich spróbujecie już nigdy nie sięgniecie po te kupne ciastka 😉 Lepsze od oryginału! Składniki: 300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych) 4 białka 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wykonanie: Orzechy ziemne mielimy
Kuchnia MagdaLenyjednolitą masę. Potem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy posypując delikatnie mąką. Gotowe ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka... -- Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto, potem kroimy wałek na 4-5 cm słupki i układamy na blachę do pieczenia. Jeżeli chcemy większą drożdżówę
chleba naszegonakładamy ciastka na pergamin. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Można polać czekoladą, mi bardzo smakował posmak masła orzechowego, do którego podchodziłam trochę specyficznie, ale w tych ciastkach bardzo mi smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinewiecie moja Miśka chodzi już do szkoły i aby spać spokojnie, że nie opycha się żadnymi dziwnymi rzeczami w szkole piekę jej co tydzień porcje ciastek, które zabiera ze sobą do szkoły oprócz standardowej kanapki. To są maksymalnie 2 ciasteczka, ale dziecię szczęśliwe, że ma coś słodkiego. Takie ciacha muszą być smaczne (wiadomo), zdrowe i łatwe w transporcie(...)folię spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinkę. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Słodzone ciasto podziel sobie dla wygody na 4 części, rozwałkuj na obruszonym delikatnie mąką blacie i wycinaj ciastka. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA W międzyczasie
greenscarfCzasami chcemy zaserwować gościom nie tylko kruche, zwykłe ciastka, ale coś czym będą mogli dłużej się po rozkoszować i powiedzieć: " U Iwony to pyszne pierniczki jadłam, pierniczki mleczne kanapki i takich(...)sklepie nie ma.." Takie słowa zawsze leją miód na serce i powodują, że chce nam się robić więcej, wymyślać więcej, nie iść na łatwiznę: "...a kupie w sklepie ciastka i je podam" Dlatego tak właśnie postanowiłam przerobić jakże pyszne pierniczki Katarzynki na pierniczki z nadzieniem ;) Składniki na 2 opakowania Katarzynek: 2 opakowania pierników toruńskich - Katarzynki ( dwa opakowania
Gotowanie...to proste !ricotty 250 g płynnego miodu 1/8 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 g malin 60 g ciastek miodowych coulis: 250 g malin 2 łyżki cukru Najpierw przygotować coulis: Maliny i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie rozpuścić. Ostudzić, przetrzeć przez(...)miód, sól, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny utrzeć na gładki krem. Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Dodać maliny, 2 łyżki coulis i pokruszone ciastka, połączyć. Lody przelać do pudełek, zamrozić. Podawać z pozostałym coulis, zimnym lub podgrzanym. Smacznego! Lody przygotowałam bez maszynki, a mimo to są kremowe i bez kryształków lodu. Idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty w wykonaniu, kokosowy smak nie jest tu przytłaczający, całość określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru 28 g żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii około 200 g wiśni - waga po wydrylowaniu Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Spód : Herbatniki lub ciastka zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą
Opowieści z piekarnikadomu lub jaką dostaniecie w najbliższym sklepie. Jednak nie będę ukrywać - z taką domową galaretką sernik będzie smakował o niebo lepiej. Przekonajcie się sami ;) Spód: 170 g ciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki(...)mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią
Opowieści z piekarnikanajpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia
Słodkie okruszkidużą foremką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C. 3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania. 4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowy czekoladowo jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi. spód: 160 g ciastek kakaowych 50 g masła masa serowa: 1 kg sera twarogowego półtłustego 1 szklanka śmietany 36 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 jajka wielkość M 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy pozostałe: 100 g czekolady(...)gorzkiej 30 dkg jagód 1 łyżka budyniu śmietankowego polewa jagodowa: 1/2 galaretki jagodowej 1 szklanka jagód Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam. Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na pięć minut, wyjmuje
wesoła kuchnia