pełna bąbli powietrza. Można sprawdzić, czy nie należy dosłodzić masy. Odstawić całość na 10-15 minut do lodówki, by zgęstniała (zbyt rzadka masa wylana na herbatniki mogłaby spowodować, że ciastka wypłyną na powierzchnię). Na dnie blaszki ułożyć herbatniki. Na ciastka stopniowo wylać gęstniejącą masę twarogową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kokosowego wierzchu. Na patelni, na małym
Lekcje w kuchniZawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu
Kuchnia MagdaLenyworeczka i wyciskamy na przygotowaną blaszkę niewielkie ptysie. Proponuję w kształcie ślimaczków o średnicy 4 cm i wysokości 1,5 - 2 cm. Konieczne jest zachowanie odstępów, bo ciastka urosną - w górę i na boki. Przez 15 minut ptysie pieczemy w temp. 180 stopni, potem zmniejszamy temp. do 160 stopni i dopiekamy je jeszcze około(...)minut. Ważnie: nie otwieramy piekarnika w czasie, gdy ciastka się pieką - zmiana temperatury spowoduje ich opadnięcie. Po upieczeniu, ptysie studzimy na kratce, przekrajamy ostrym nożem i możemy przystąpić do nadziewania. Proponuję robić to bezpośrednio przed podaniem, by nie zdążyły zwilgotnieć i pozostały chrupiące. Składniki kremu: 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 słoiczka dżemu lub konfitury
Kronika Piekarnikamascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka kruche ciastka na spód (ciężkie by się nie uniosły) / lub spód ze zmielonych ciasteczek i masła 1 brzoskwiniowa galaretka ciasteczka z marmoladą 1-2 pełne łyżeczki musu jagodowego Przygotowanie: Dno tortownicy(...)wykładamy papierem do pieczenia (ja dziś zapomniałam). Zapinamy mocno obręcz. Na dno układamy kruche ciastka. Do miski przekładamy cały ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru. Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą
Słodkie okruszkikruche, kakaowe ciasteczka maślane to ostatnio ulubione ciastka mojej córki, hit szkolnej lunchówki, lubiane przez nią i przez jej koleżanki. Podstawowe składniki - mąka, masło, jajka, cukier, kakao - jakie na pewno macie w swojej spiżarni, niewiele roboty i zapas pysznych, domowych ciastek na cały tydzień zrobiony. Można też się pobawić w wycinanie kształtów z dziećmi. Kruche kakaowe ciasteczka maślane
Smaczny zeszytSposób przygotowania: 1. Wafelki łamiemy na mniejsze kawałki i blendujemy. Wlewamy połowę mleka zagęszczonego i dokładnie mieszamy. 2. Połowę masy z ciastek wykładamy na dno formy. 3. Z drugiej połowy robimy malutkie kuleczki, zanurzamy w pozostałym mleku a następnie obtaczamy bardzo drobno pokruszonych orzechach. Kuleczki odstawiamy(...)Serki miksujemy razem ze śmietaną, galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej, studzimy i łączymy z masą z serków, chwilę miksujemy. Masę wykładamy na ciastka. 5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ciasta. 6. Ciasto dekorujemy wcześnie przygotowanymi kuleczkami. 7. Chłodzimy dwie godziny, gotowe
Kulinarna ChwilaCiasto z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na
Kuchnia MagdaLenySernik bez sera, wykonany z jogurtów naturalnych. To ciasto znane jest również pod nazwą "styropian". Proste i pyszne ciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w
Kuchnia MagdaLenyZalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku
Kuchnia MagdaLenyCzas na majówkę, wraz z którą rozpoczyna się sezon grillowy oraz turystyczny. Osobiście czekam na ten czas cały rok, by spakować grilla i wyjechać za miasto
Kuchnia MagdaLenyGalaretki zalewamy 700 ml wrzątkiem. Odstawiamy do wystudzenia. Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy (musimy to robić dość sprawnie, bo masa szybko zastyga). Na masę układamy ciastka, na ciastka wykładamy masę krówkową (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta to masy możemy dać 400g), na masę znowu ciasteczka. Na ciasteczka dajemy drugą połowę masy i nakrywamy drugim
kruche babeczkiMajówka to idealny moment, by zainaugurować sezon grillowy. Nie wiem czy wiecie, ale na 2 maja przypada właśnie Dzień Grilla. Miłośnicy grillowanie nie mogą się już
Kuchnia MagdaLenyjajko 125ml oleju rzepakowego ½ szklanki drobnego cukru (100g) 50g masła orzechowego ok 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ok 4 sztuki ciastek oreo Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka wiórki kokosowe do obsypania misia Złoty pisak do oznaczenia kontur (można użyć np białej czekolady) Foremka misia, ale oczywiście jeśli nie mamy(...)sodą mąkę. Dokładnie mieszamy aż do połączenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy na wysmarowaną masłem silikonową foremkę misia (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia), wyrównujemy i wbijamy kawałki ciastek oreo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do suchego patyczka, ok 45 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie przekładamy na kratkę. Całkowicie wystudzone ciasto obracamy na drugą
Kuchnia w czekoladzieRewelacyjne ciasto przekładane, wielowarstwowe o nazwie "Parada". Jest efektowne, widowiskowe i składa się z różnorodnych warstw - stąd pewnie jego nazwa. Przepis znalazłam w starych zapiskach mojej
Kuchnia MagdaLenyWaniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają! Wystarczy
Kuchnia MagdaLeny