ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły mak, nie trzeba go wcześniej mielić. Ciasteczka z kolorowymi witrażykami są bardzo efektowne, a jednocześnie proste do przygotowania. Takich ciastek nie trzeba nawet(...)garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy grubość około 1/2 cm. Wykrawać dowolne kształty, w środku wycinać otwory. Surowe ciastka układać
Codzienna kuchnia niecodziennaDostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 3 szklanki cukru pudru ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob* ¼ łyżeczki
w mojej kuchniZapraszam dzisiaj na pyszne ciasteczka arachidowe :) Te smakołyki zadowolą smakoszy masła orzechowego i nie tylko , ciasteczka są mięciutkie a
Sama słodycz i szczypta chiliSmaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury
Symfonia smakowaSkładniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli
w mojej kuchni