Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE – Nowe, mega pyszne ciastka cynamonowe w Małej Cukierence. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Wspaniale smakują cynamonem, masłem i wanilią. Pięknie pachną. Są miękkie w środku i troszkę chrupiące z zewnątrz. Polecam! Jest to też dobry przepis na zużycie żółtek, które zalegają nam w lodówce. Oryginalnie jest to przepis na ciastka Snickerdoodles, tylko zamiast(...)pieczenia (inspiracja ze strony chocolatemoosey.com ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE Składniki na około 33 ciastka: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 360g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka cynamonu (ja bardzo lubię cynamon, więc dodałam 1,5 łyżeczki
Mała Cukierenkapolewie czekoladowej Keto świąteczne ciasteczka polecają się na Święta Święta już za kilka dni. Jeśli nie pokusiliście się jak do tej pory o żadne świąteczne keto pierniczki lub inne ciastka , to to jest dobry moment. Jakoś w tym roku lukrowane pierniczki nie stały się moim celem. W ogóle z moich rąk nie powstały żadne ciastka. Miałam w planach(...)takie w typie linzer cookies (mniejsza wersja Linzer Torte ), ale jak na razie jeszcze nie przeszłam od teorii do praktyki. Dzisiejsze ciastka są dziełem mojej mamy, która w ostatnim czasie wyprodukowała aż dwa rodzaje keto świątecznych ciastek . Jak starczy czasu, to te drugie też pojawią się wkrótce na blogu. Tymczasem, łapcie przepis na te piękne i pyszne keto
Modern Cave Girlciastka robią się błyskawicznie. Ciasto jest mięciutkie, delikatne – pracować z takim ciastem to sama przyjemność. Można je nadziać ulubionym dżemem, kajmakiem, orzechami lub czymkolwiek innym. Swoje ciastka nadziałam kawałkami czekolady z kalendarza adwentowego- takie tam sprzątanie szuflad Składniki: -125g masła – 150g śmietany (u mnie 18%) – 2 łyżki cukru lub inne słodzidło wg smaku(...)śmietanę i cukier, wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto (dość cienko) na blacie podsypanym mąką, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Na połowę wykrojonych ciastek wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Smaki ArmineKruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z dziećmi. Ten przepis na ciastka z pieczątką to wersja podstawowa, bez dodatków smakowych. Ale do ciasta można dodać na przykład startą skórkę z pomarańczy(...)cytryny, przyprawę korzenną lub tylko cynamon. Możliwości pyszności są nieograniczone. Składniki na ciastka z pieczątką 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli Zarabiamy klasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy
KorniszonkiKruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z dziećmi. Ten przepis na ciastka z pieczątką to wersja podstawowa, bez dodatków smakowych. Ale do ciasta można dodać na przykład startą skórkę z pomarańczy(...)cytryny, przyprawę korzenną lub tylko cynamon. Możliwości pyszności są nieograniczone. Składniki na ciastka z pieczątką 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli Zarabiamy klasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy
Gotujemy i jemycałości, po upieczeniu ciastka pachną pięknie przypieczonymi orzechami Ciasteczek nie trzeba wycinać foremką, wystarczy uformować kulki i lekko spłaszczyć. Najważniejsze są odstępy – ciastka podczas pieczenia urosną i jeśli będą zbyt blisko, mogą się skleić. Nie wiem, jak u was, ale orzechowe ciastka na święta to must have(...)orzechami włoskimi, czy z laskowymi Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi – bez cukru około 25 ciastek 180 g mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 1 jajko 50 g syropu klonowego 70 g ksylitolu lub erytrytolu szczypta ekstraktu ze stewii – opcjonalnie (można dodać trochę więcej sypkiego słodzika) 125 g serka
Fitkotnasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku z cytryny łyżka cukru Składniki na krem Oreo (do obłożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 10 sztuk ciastek Oreo Dodatkowo do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietany 30% dowolne słodycze do dekoracji (ciastka Oreo, kawałki czekolady) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną(...)zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na pył. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone oraz pokruszonymi ciastkami. Wstawiamy do lodówki. Składanie tortu Pierwszy blat biszkoptowy kładziemy na paterze, nasączamy 1/4 ponczu. Wykładamy 1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu
Słodkości na talerzucytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze(...)cukru, więc idealnie komponuje się z różnymi dodatkami smakowymi. Makowe ciastka francuskie są propozycją dla wielbicieli słodkości… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na makowe ciastka francuskie dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 10. marca 2017 r.” Polecem też inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami
mojewypiekiinietylkoDzisiaj zapraszam na obiecany wpis, w którym pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo. Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka(...)zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton. Po wypełnieniu ciastka delikatnie uderzamy nim o blat, aby usunąć bąbelki powietrza. Następnie ciastka odstawiamy do wyschnięcia
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam na obiecany wpis, w którym pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo. Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka(...)zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton. Po wypełnieniu ciastka delikatnie uderzamy nim o blat, aby usunąć bąbelki powietrza. Następnie ciastka odstawiamy do wyschnięcia
Mała Cukierenkacukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają
mojewypiekiinietylkociastka mogą być zdrowe?! Czy ciastka mogą nie zawierać tłuszczu?! Czy zdrowe i beztłuszczowe ciastka mogą być smaczne?! Tak, tak, tak - trzy razy tak! :) Ciasteczka z awokado są cudowne. Co prawda nieco różnią się od tradycyjnych ciastek, ponieważ są miękkie, ale jak dla mnie mają swoje miejsce na podium wśród tych tradycyjnych właśnie :) Smak awokado(...)awokado (który, mimo że jest go w tym owocu dużo, jest bardzo zdrowy!) nie zawierają żadnego innego. Polecam! :) P.S. Ważne, żeby użyć na prawdę bardzo dojrzałego awokado. CZEKOLADOWE CIASTKA Z AWOKADO źródło przepisu: Apple of My Eye , podaję z moimi modyfikacjami // 11 ciastek ~duże, dojrzałe awokado - ok. 180g po obraniu ~1/4 szklanki cukru ~1/4 szklanki cukru trzcinowego ~jajko
chili & sugartego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek. Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych ciastek: 60 ciastek petitek 1/2 litra kremówki 2 tubki mleka skondensowanego waniliowego 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki syropu klonowego 20 ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie(...)kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać do syropu klonowego. Tężejący syrop wylać na ciastka, można posypać jakąś posypką. Przechowywać w lodówce
Jadło i czytadłobył w wielu domach okazją do wypiekania różnorodnych, trwałych ciasteczek, które w odpowiednich warunkach mogły być długo przechowywane. Oczywiście prym wiodą tu pierniczki, ale także inne proste ciastka kruche warto przygotować wcześniej i zminimalizować tym samym prace, które trzeba zrobić tuż przed Wigilią. W moim rodzinnym domu było kilka takich podstawowych przepisów świątecznych mini wypieków(...)pieczonych jako pierwsze, przechowywanych w chłodzie, często jeszcze przy pierwszej herbatce noworocznej zajadaliśmy się tymi drobiażdżkami. Na blogu jest już wersja ciastek półfrancuskich, takich pieczonych z wykorzystaniem twarogu, tu przepis na nie . Dzisiaj przedstawię ich inną wersję, równie smaczną i doskonale trwałą. Potrzebne składniki to: - 500g maki pszennej - 1 szklankę śmietany 18% - 250g masła
I tu będę miała takie teMaślane, kruche ciasteczka z kwaskowatym lemon curdem ozdobią świąteczny stół, a ich wykonanie sprawi wiele radości młodszym domownikom. CIASTKA JAJKA SADZONE Składniki: ciastka: 180 g masła 100 g cukru pudru 350 g mąki 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli mus: 2 cytryny 2 jajka 80 g cukru 40 g masła Przygotowanie: ciastka: Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami i wycinamy foremką (w części ciastek wycinamy okrągłe okienko). Ciastka pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. Studzimy. mus: Ocieramy skórkę z 1 cytryny,sok wyciskamy z obydwu cytryn. Jajka roztrzepujemy, następnie mieszamy
Bon appetit mon amieCiastka maślane machnęłyśmy z Tolą z okazji dnia babci i dziadka. Nie planowałam tego jakoś wcześniej, ale nie wpadłam na żaden ciekawy pomysł na upominek (a sama nic raczej nie wymyślę, nie mam głowy do takich rzeczy). Poszperałam na necie, ale wszystko było na jedno kopyto. Nuda. Dodatkowo moje zdolności plastyczne skończyły się na poziomie szkoły podstawowej. Postanowiłam więc(...)zrobimy ciastka. Proste i pyszne. Wyszły z tego właściwie same pozytywy. Pierwszy – prezent. Drugi – mam wpis na bloga. Trzeci – zdrowsze (od tych sklepowych) słodycze dla Toli. Bo tak, połowę ciastek zostawiłam dziecku. I zrobiłam to z czystym sumieniem, bo ciastek wyszło dość sporo. Póki co jednak moje sumienie kuleje, bo to jednak ja się
KardamonovyJakiś czas temu zaprezentowałam na blogu przepis na ciasteczka z marchewką i jabłkiem, który zyskał spore grono czytelników. Postanowiłam wykorzystać tamten sprawdzony pomysł przygotowując ciastka nawiązujące do smaków okołoświątecznych – rozkosznie pachnące korzennymi przyprawami i wzbogacone o dodatek suszonych śliwek. Ciastka mają wszystkie zalety swoich poprzedników: są miękkie i delikatnie wilgotne w środku, słodzone wyłączenie suszonymi owocami(...)tłuszczu, wpisują się w dietę niełączenia, a przy tym są niezwykle odżywcze, dostarczając wielu cennych składników – z beta-karotenem (dynia), potasem i błonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego), 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych
Even Better FoodCiasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem . W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do ciasta. Gorąco polecam! Przepis na ciasteczka śmietankowo-kakaowe Składniki szklanka mąki(...)pół kostki masła (125 g) 3 łyżki śmietany 18% (75 g) jajko łyżka kakao (15 g) szczypta soli cukier do posypania* (około 20 g) *jeśli lubicie bardziej słodkie ciastka, dodajcie do ciasta 2-3 łyżki cukru (24-36 g) Czas przygotowania: 25-30 + 20 minut pieczenia Liczba blach: 2 blachy Liczba ciastek: około 50 ciasteczek
WegePrzepissłodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem. Takie ciastka(...)Roladkę pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki i poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą rozwałkowanego ciasta postąpiłam analogicznie, nakładając przy brzegu dżem i zwijając w roladkę. Przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem
Waniliowe ImprowizacjeCzas czytania: 2 min Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze :). PO upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie. Choć przyznam, że mi nigdy tak długo nie udało się ich przechować, bo znikają najpóźniej drugiego dnia. Print Ciastka owsiane z żurawiną .wprm-recipe-rating
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bardzo łatwy i naprawdę szybki przepis na wspaniałe chrupiące ciastka z kawałkami czekolady. Właściwie są to ciastka z podwójną ilością czekolady z ciemną i mleczną, a jeśli komuś nie wystarczy ten zestaw to proponuję jeszcze na dokładkę sporą porcję suszonej żurawiny 🙂 Żurawina jest oczywiście pozycją opcjonalną, ciastka wyjdą równie dobre i bez niej(...)warto ją dodać. Poza żurawiną można dodać orzechy laskowe, siekane migdały lub rodzynki. Ciastka mogą być wyjątkowym prezentem Mikołajkowy lub świątecznym, wystarczy pięknie zapakować, dodać bilecik z życzeniami i podarunek mamy gotowy! Print Ciastka z kawałkami czekolady .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Polska Keyword czekolada Prep Time 20 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciastka z piankami marshmallow z dużą dawką czekolady odrobiną orzechów nerkowca i do tego rodzynki brzmi nieźle? O tak! To jest to, czego potrzebuje każdy człowiek i to nie tylko jesienią. Duża porcja czekolady, która podczas pieczenia mięknie i rozpływa się pianki marshmallow pod wpływem dużej temperatury karmelizują się tak jak panki pieczone nad ogniskiem(...)scenka znana z filmów amerykańskich ;)). Kiedy ciastka są jeszcze ciepłe czekolada i pianki cudownie ciągną się przy każdym kęsie. Po całkowitym wystudzeniu ciastka z zewnątrz robią się chrupiące, jednak w środku nadal pozostają miękkie. Do dzisiejszego przepisu dodałam orzechy nerkowca, ale nie przejmujcie się, jeśli ich nie macie, bo można użyć dowolnych orzechów na przykład laskowych, włoskich albo
SprawdzonaKuchnia.plrazem przygotowałem przepis, dla wszystkich którzy lubią słodkie – ciastka owsiane. Ja się zdecydowanie do nich zaliczam. Czy wiesz, że osoby, które lubią łakocie mają równocześnie “słodkie” usposobienie – pewnie się do nich zaliczasz. Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu na ciastka owsiane! [cooked-recipe id=”994″] Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia(...)masła 2 jajka 1 cup 1 szklanka cukru trzcinowego. lub 6 łyżek miodu 1,50 łyżki sody oczyszczonej. lub proszku do pieczenia 2 szklanka/i bakalii Sposób przygotowania: Jestem wielbicielem ciastek owsianych. Uwielbiam je przygotowywać, wypiekać i jeść. To taki jeden z mniej wymagających przepisów, który zapewni wiele satysfakcji szczególnie tym osobom, które nie potrafią piec ciast. Zacznijmy zatem
ugotuj-przepis.plpomagać w wypiekach, postanowiłam dziś zrobić kolejne ciasteczka, tym razem z orzechów laskowych w ładnych świątecznych/zimowych kształtach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka upiekliśmy w specjalnym opiekaczu elektrycznym do orzeszków, ciastek i gofrów z wymiennymi płytami/wkładami. Takie ciastka można również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można(...)również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1/3szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko ok. 70-80g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone
Waniliowe Improwizacjenaprawdę oczarował Skład, 2 tabliczki czekolady, gwarantował mocno czekoladowy smak. I faktycznie. Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe, idealne dla wszystkich czekoladożerców. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, warto wykorzystać do ciastek czekoladę gorzką lub zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Dla mnie ciut przysłodkie, ale ja na co dzień nie jadam cukru w ogóle, więc cukier jest dla mnie bardzo wyczuwalny(...)niemal każdym wypieku. Wiecie co jest w tych ciastkach zaskakujące? Środek. Jest mięciutki, chociaż same ciastka tego nie zapowiadają. Jak dla mnie są pyszne i już kombinuję w kolejnym wypieku dodatek mięty, bo przecież połączenie czekolady i mięty, to jedno z najlepszych połączeń, na jakie ktoś kiedyś wpadł. Kto czyta tego bloga ten wie, że mam słabość
Mieszam w GarnkuLubicie orzechowe masło? Ja uwielbiam i wyjadam je prosto ze słoika. Dzisiaj upiekłam ciastka czekoladowe z masłem orzechowym. Są przepyszne, kruche i mocno pachną ziemnymi orzechami. Ciastka idealne na majówkę. Lubię masło orzechowe kiedy ma fajną oleistą, gładką konsystencję i nie jest zbyt gęste. Takie masło orzechowe jest z firmy Vivio . Masło orzechowe nie zawiera cukru co jest(...)Najczęściej jednak wykorzystuję je do wypieków. Moje dzieci lubią smarować nim kanapki i naleśniki. Ja lubię miksować masło orzechowe z bitą śmietaną…Tak, tak dogadzam sobie jak mogę! Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, chrupiące, na wierchu lekko popękane. Takie ciastka piekę najczęściej z dodatkiem czekolady lub suszonych owoców. Dzisiaj postawiłam na gorzką czekoladę, której nie pożałowałam
codojedzeniadaktylami i żurawiną lub rodzynkami? Mój tata, który dość lubi słodki smak stwierdził, że ciastka są doskonałe i wprost rozpływają się w ustach. Można bez cukru? Można! A ciastka wychodzą naprawdę pyszne i chrupiące, ale jeśli potrzebujecie jeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie(...)użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych 200 g. Ja użyłam z grubsza posiekanych suszonych daktyli, ale jeśli nie lubicie takich dużych kawałków w ciastkach, daktyle możecie wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić i zblendować lub też użyć daktyli świeżych. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/ciastka9-1.jpg","recipeIngredient
Mieszam w Garnkujabłkiem , który zyskał spore grono czytelników. Postanowiłam wykorzystać tamten sprawdzony pomysł przygotowując ciastka nawiązujące do smaków okołoświątecznych – rozkosznie pachnące korzennymi przyprawami i wzbogacone o dodatek suszonych śliwek. Ciastka mają wszystkie zalety swoich poprzedników: są miękkie i delikatnie wilgotne w środku, słodzone wyłączenie suszonymi owocami, nie zawierają mąki, jajek czy laktozy, mają małą zawartość tłuszczu, wpisują się w dietę(...)niełączenia, a przy tym są niezwykle odżywcze, dostarczając wielu cennych składników – z beta-karotenem (dynia), potasem i błonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych) 100 g suszonych śliwek (niesiarkowanych
Even Better Foodpieczenie ciastek, wybrałam właśnie te, z Moje Wypieki . Przy każdych ciastkach wycinanych jedną partię wałkuję wałkiem do tłoczenia wzorów, tak szukam sobie ciasta idealnego do takich "zabaw". Ciastka są mega pyszne i takie delikatne, dla nas super! Składniki na ok.24 ciastka: 230 g mąki pszennej 175 g masła, schłodzonego 90 g cukru pudru 1 żółtko Truskawella(...)dżem truskawkowy z czekoladą) Wykonanie: Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagniotłam ciasto, które schłodziłam godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 3 mm i powycinałam ciastka. W połowie ciastek wycięłam otworki w różnych kształtach. Ciastka piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po wystudzeniu
Blondynka Gotuje