My Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj
My Blueberry Cornerwiem jak Wy, ale my uwielbiamy chałwę. Na święta postanowiliśmy zrobić wariację dobrze wszystkim znanego sernika z naszym smakołykiem. W taki sposób powstał pyszny sernik. W roli głównej wystąpił jednak nie ser, a chałwa. 1,5 h 15 składniki: spód: 200 dag herbatników lub ciastek korzennych 70 dag masła masa serowa: 900 dag sera białego tłustego
Ania i Marcin gotująKiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen , obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich
Słodko-Słony Świat IlonyKażdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj
Szefowa kuchniZapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf
W kuchni Karmel-itkiBlogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta już za rogiem, zatem czas na planowanie świątecznych wypieków, testowanie przepisów, tak aby podczas Bożego Narodzenia wszystko było już perfekcyjnie. Do ciasteczek z pieczątkami robiłam nie pierwsze podejście. Poprzednim razem postawiłam na kruche ciasteczka cynamonowe. Odbijanie pieczątki okazało się koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki(...)mąki. To bardzo ułatwia robienie ciasteczek. Ciastka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Studź na kratce. Ciasteczka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce. SMACZNEGO! Przypominam że tylko do dziś (15.11) kupicie moją książkę Zapach Świąt taniej w przedsprzedaży. Dziś jest taniej, a wysyłka będzie jeszcze
nietylkopasta.plrodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo(...)składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakilku lat mam tradycję pieczenia ciasteczek lub pierników na święta. Do mojej małej tradycji chciałam wprowadzić przygotowanie pięknego domku z piernika. Po pierwszej (i jedynej) próbie zrezygnowałam. Nie mam wystarczająco pewnej ręki i cierpliwości do sklejania. Domek pozostał poza moim zasięgiem. Tak więc zostało mi pieczenie ciastek, ale nawet to nie zawsze idzie z […] Artykuł Ciasteczka
Pink Envelopeprzepyszne ciacho-zachwyciło moich gości na święta,to pyszne połączenie,masy krówkowej,jabłek i bitej śmietany z mascarpone-jest po prostu rewelacyjne polecam każdemu SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm) herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia
Swojskie jedzonkodziećmi na ich urodzinach. Pamiętam, że gdy będąc dzieckiem, obchodziłam swoje święto, najbardziej poza spotkaniem z kolegami cieszyłam się ze słodyczy, które wędrowały na stoły. Nigdy nie miałam wymyślnych urodzin w McDonaldzie, dlatego, bo nie było tam tak słodko jak tego oczekiwałam. Po prostu, urodziny bez żelków i ciastek - nie były udane. Pamiętam, że to właśnie na jakiś urodzinach
Słodkie PrzyjemnościŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a polukrować około tygodnia przed Świętami. Rodzynki i orzechy sprawiają
Bulliosłodkie prezenty na Święta. Uważam, że samodzielnie wykonane prezenty są lepsze od tych, które kupujemy, bo są jedyne, niepowtarzalne i robione od serca. Oczywiście przy ich przygotowaniu pomogły mi moje dzieci, które wykrawały i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika. Składniki na ciastka:250 g zimnej margaryny(...)pudru.Zimne ciasteczka ozdabiamy lukrem, perełkami lub cukrem pudrem. Jeśli w ciasteczkach przed pieczeniem zrobimy dziurki słomką, będzie można je powiesić na choince jako ozdoby. Smacznego i Wesołych Świąt
Moniki SmakołykiŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem(...)Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta
karmelowynaprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując(...)lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć lekko krupczatką. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość około 0,5 cm (fot.2) . Wykrawać z niego foremkami ciastka w rozmiarze około 7x7 cm (fot.3) . Ułożyć je na papierze do pieczenia w odstępach 1 cm (nie musi być więcej, ponieważ podczas pieczenia ciastka robią się trochę
Świat Ciasta