Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo smażonych
Trzeci talerzW tradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od
Słodko-Słony Świat IlonyTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać
prawdziwe jedzeniePyszne ciasteczka z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej to świetny pomysł na coś energetycznego i naturalnego. Składniki: – 100 g mąki orkiszowej – 100 g mąki żytniej
I LOVE LIFEdodawać przed świętami, ale te babeczki są tak proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie właśnie te najprostsze przepisy :) Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty(...)lekkim przestudzeniu kremu, nakładać go do babeczek. Babeczki schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować. Krem nie zastyga całkowicie, jest lekko lejący. Stanowi idealne uzupełnienie kruchego ciastka
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie
Domowa cukiernia EwyMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona
Tajemnice SmakuOstatnie dni upływają mi pod znakiem włoskich smaków dzięki książce Rosetty Costantino pt. „Southern Italian Desserts”. Przyznam, że będąc w księgarni Cookoff by Bookoff (klik) nie
Domowa Cookierenka AgiW każdym domu, który zamieszkują zwierzątka, istnieje taka mała świąteczna tradycja. Poza tym, że zwykle zwierzaki przemawiają do nas w Wigilię o północy, co roku zwierzak
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym. Choć kolor kremu bardziej przypomina malinowy ;) to zapewniam Was, że w smaku jest baardzo śliwkowy :) Z
Opowieści z piekarnikaPierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od
Mango PapajaPrzepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ. Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :) Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie
Walijskie Pichcenie