Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki 1 łyżka proszku do pieczenia 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1
Ciastka - domowe słodkościprzygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Składniki: litr mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy cukier wiórki kokosowe ok 200-250g herbatniki kakaowe i maślane (kto jakie woli) kostka masła 200g Sposób przygotowania: 1 i ½ szklanki mleka mieszamy z cukrem, mąką pszenna i ziemniaczaną, żółtkami, cukrem wanilinowym. Miksujemy. Resztę mleka trzeba przegotować, gdy się(...)piankę. Wystudzony budyń mieszamy z masłem, dodając wiórki kokosowe. Tortownica śr. 26 cm, na sam dół kładę dwie warstwy ciemnych herbatników a na górze dwie jasne. Wystarczy około 500g ciastek. Przekładamy budyń razem z ciastkami. Ostatnią warstwą musi być masa budyniowa. Wtedy posypujemy ją grubo wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W zasadzie można jeść
Wasze PrzepisyZiarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut . Upieczone ciasteczka można podawać
Sama słodycz i szczypta chiliKakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać a następnie dokładnie wygładzić łyżką. Warstwa ciastek ma zachodzić na łączenie spodu i boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna(...)miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy). Śmietankę podgrzać i dokładnie wymieszać z kakao. Gładką kakaową masę dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.Czekoladę połamać na kosteczki
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: 300 g mąki pszennej 300 g mąki ziemniaczanej 250 g margaryny 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki maku 1 łyżka kakao 1
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 4 jajka 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3 / 4 szklanki mąki ziemniaczanej
Ciastka - domowe słodkościTrzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą budyniową, masą kajmakową i bitą śmietaną. Dla dopełnienia kokosowego smaku Wierzch ciasta posypany jest wiórkami kokosowymi. Kokosowy 3-bit jest bardzo prosty w wykonaniu. Po całej nocy w lodówce zyskamy puszyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach ciasto dla najbliższych. Gwarantuję, że zniknie błyskawicznie :) Składniki: prostokątne herbatniki kakaowe (około 60 szt.) Krem budyniowy(...)dodawać po 1 łyżce wcześniej przygotowanego budyniu. W prostokątnej blaszce o wymiarach 23 x 33 cm (wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową ) ułożyć 1 warstwę ciastek. Posmarować je kremem budyniowym (fot.1) . Następnie na warstwie kremu ułożyć drugą warstwę ciastek. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em na sztywno. Odłożyć 1/4 śmietany
Świat Ciasta200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa) Polewa: 150g czekolady (u mnie gorzka) 3 łyżki masła/mleka/słodkiej śmietanki Dodatkowo: około 350g herbatników kakaowych Opcjonalnie: sezam do posypania (u mnie biały i czarny) Przygotować krem. Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć(...)dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy
Di gotujeSernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło umieścić w malakserze, rozdrobnić na mąkę. Masę przełożyć do tortownicy i mocno ugnieść za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Codziennik KuchennyDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga
Pyry na GazPyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków pół łyżeczki kardamonu(...)przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 45 minut plus chłodzenie Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarynadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło być inaczej :) Obiecuję, że tort Adama będzie jasny, bo taki bardziej pasuje mi do dziecka ;) Składniki na tort o śr. 18cm Biszkopt(...)rozpuszczalnej 1½ łyżki gorącej wody 1 łyżka zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Krem malinowy: 100g serka mascarpone 100ml słodkiej 30% śmietanki 50g świeżych malin 1 łyżka miodu Dodatkowo: Maliny Ciastka oreo do dekoracji Mały słoiczek dżemu malinowego Sposób przygotowania Biszkopt: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę
Kuchnia w czekoladzie25x35) Twaróg mielony 1 kg Jajka 4 Cukier szklanka Cukier migdałowy paczka 15 g ( można pominąć lub dodać waniliowy) Masło 200 g Mleko 200 ml Budyń śmietankowy 2 Herbatniki kakaowe 300 g Polewa: biała czekolada 100 g + masło 10 g + garść wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnka przełożyć masło oraz cukry. Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczania się masła. Kolejno(...)zgęstnieje. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyłam papierem do pieczenia i jedną warstwą herbatników. Wykładamy połowę gorącej masy serowej i kolejną warstwę herbatników. Wykładamy pozostałą masę serową i kolejną warstwę ciastek. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić po herbatnikach. Posypać workami kokosowymi. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygody/margaryny 3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!) Polewa: 150g czekolady (u mnie 75g mlecznej i 75g gorzkiej) 50 ml mleka/śmietanki Ponadto: 190-200g herbatników kakaowych Przygotować masę. Mleko (zwykłe) z cukrami należy umieścić w garnuszku i mieszając - zagotować, aby rozpuściły się oba cukry. Mieszankę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie(...)rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. (*) Mleczną mieszankę należy dodawać po kilka łyżek
Di gotujedodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć. W dwóch szklankach namoczyć żelatynę, 1 i 2 łyżeczki(...)barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy kwiatami. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątek