marmoladą, dowolnym dżemem, twarogiem na słodko lub z pieprzem i szczypiorem, bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki(...)drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno
Zasmakuj KuchniEkspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom
Kolorowy PrzepisownikWiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchnidżemem, zimnym lub ciepłym, oraz z truskawkami. Dla Zuzi na drugie śniadanie wykroiłam z paru placuszków zwykłą plastikową wykrawaczką do ciastek zwierzątka. Podałam z jej ulubionymi czereśniami i oczywiście z truskawkami. Była nimi zachwycona. Chociaż i bez tego zabiegu dzień wcześniej na świeżo zjadła cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne na zdrowy(...)szczypta soli + 1 łyżeczka oleju 1 łyżka otrębów owsianych 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego 9 łyżek serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego 2 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej lub owsianej 2 łyżki suszonej żurawiny 3-4 daktyle suszone Poza tym: dżem truskawkowo-rabarbarowy
Anioszek w kuchniProsty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego
My Culinary ArtDrugi przepis na bezy, tym razem o smaku owocowym, w zależności od tego jaki kisiel dodamy do masy bezowej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy
Na słodko lub wytrawnieCiasto bez użycia tłuszczu? Bez masła, oleju? Tak!!! Zamiast tych składników użyłam fasoli – cieciorki. Czyli zamiast tłuszczu zyskujemy dodatkową porcję białka oraz błonnika. Nie
wysmienityBiałka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dolewamy olej,wodę i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części. Foremką wykrawamy(...)najpierw na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając do najwyższych. Dodatkowo: kolorowa posypka polewa WYKONANIE: przygotowujemy formę do bankietówek, docinamy boczne tasiemki i układamy w formie wkładamy 1 partię ciastek masa 2 partia ciastek masa 3 partia ciastek*** + polewa ***lub pominąć i posypać posypką – jak u mnie 2 wersje : z polewą i posypką
Domowe ciastaPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama
Ze smakiem i z pasjąJeśli ktoś lubi kawę musi się skusić na to ciacho... Słodycz śmietany i bezy przełamana delikatną goryczką kawy i to wszystko na biszkoptowym spodzie.Połączenie idealne
Malinowa KawiarenkaJeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i
Smaki Armineskładniki: ok. 300 g herbatników 600 g masy krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330
Domowy Smak Jedzeniaczekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne słodkości, ale obiecujemy nie spożywać kupnych batoników, cukierków, czekolady, wafelków, ciastek, ciasteczek i innych słodyczy.Przyłączycie się do nas? :)Tymczasem(...)większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i/lub gorzkim kakao.Smacznego
W kuchni Katieskładniki: 160 g ziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej 120 g masła 3 łyżki miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g
Domowy Smak JedzeniaIdealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek
Domowa Cookierenka Agiubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Ganasz czekoladowo-kawowy * 80 g śmietanki(...)ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego
kolorowotorcikowo