Bardzo szybkie w wykonaniu, smaczne a do tego zdrowe, kruche ciasteczka orzechowe. Dla mnie strzał w dziesiątkę :D przepis znalazłam na istagramie na be_fit_with_ania_and_michal Składniki: 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 3 łyżki mąki ryżowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30g wiórków kokosowych 30g posiekanych orzechów ziemnych 50g posiekanych daktyli suszonych
Słodkie zapomnienieokoło 30 minut po tym czasie na stole posypanym mąką wykrawamy ciasteczka ja użyłam tutaj stempelków bo faktycznie tak jak autorka przepisu mówi , dzięki mące ryżowej wzór na ciastkach ładnie się utrzymuje, więc polecam stempelki ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170ºC
Słodkie zapomnienienastępnie przykleić do ciasta za pomocą lukru *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut. Po wyjęciu makowca, możemy upiec ozdobne ciastka. Pieczemy je w tej samej temperaturze, przez około 15 minut . Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka przyklejamy do makowca za pomocą lukru *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające
Blog z Apetytemskładniki: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 220 – 250 g cukru 250 ml mleka 125 ml oleju 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu 30
Domowy Smak Jedzeniajarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym
Smaczne ZdroweKolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami
Oryginalny smakChrupiące wodorosty nori smażone w tempurze to popularna przekąska w krajach azjatyckich. Mogą być alternatywą dla chipsów, chrupek itp., którymi tak chętnie się objadamy. Są pyszne
Oryginalny smakkąpieli wodnej, robię to w ten sposób: naczynie żaroodporne z wodą umieszczam na spodzie piekarnika, a nad nim wkładam blachę z sernikiem. Wykonanie: Składniki na spód: 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub maślanych 80 g masła, roztopionego Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
Kubki smakuDzisiaj nie będzie nowego przepisu, ale za to będzie kilka słów o tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli o ciastkach, a dokładnie o tym, jak je zamrażać, żeby móc w każdej chwili cieszyć się smakiem domowego ciasteczka bez potrzeby robienia w kuchni zbędnego bałaganu ;) W moim tycim zamrażalniku zawsze znajdzie się miejsce na ciasteczka,… Continue reading Jak mrozić ciasto
brunetkawkuchnijogurtu naturalnego 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki (25-30 g) żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych 2 łyżki rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1 galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie
Fitsweet.mekubeczek (200 g) jogurtu naturalnego 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka (10 g) żelatyny 1/3 szklanki (80 ml) gorącej wody Spód: 100 g ciasteczek owsianych (u mnie Bonitki owsiane z orzechami z Biedronki… mniam) 1/4 kostki (50 g) masła Dodatkowo: sezonowe owoce Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć tłuczkiem (tak, aby zostały małe
Fitsweet.meskładniki: ok. 500 filetów śledziowych, marynowanych w occie lub solonych 2 cebule 100 g rodzynek 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu, pikantnego 3 łyżki oleju
Domowy Smak Jedzeniapolewy) 12. Oczyścić podprażone orzechy 13. Zmielić orzechy 14. Do serka mascarpone dodać zmielone orzechy i cukier 15. Całość zmiksować 16. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać 17. Dodać pokruszone ciastka kinder bueno 18. Rozsmarować masę na ciasto 19. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników 20. Rozpuścić resztę nutelli 21. Do nutelli dodać śmietanę 22. Całość wymieszać i odstawić do lodowki
KuchniaWeDwoje.plskładniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 ml mleka 1 żółtko 15 g drożdży 50 g masła 35 g cukru 1 szczypta
Domowy Smak Jedzeniałyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki około 200g masy marcepanowej migdały do ozdoby ciasteczka amaretti do ozdoby srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle(...)obwodowi. Marcepanowym paskiem obłożyć brzeg tortu ( patrz FILM ). Pozostałą śmietanę przełożyć do foliowego woreczka z tylką (u mnie Wilton 6B) i wierzch tortu ozdobić rozetkami. Na koniec tort udekorować ciasteczkami amaretti, całymi migdałami i odłożonymi uprażonymi płatkami migdałowymi. 13. Migdały do ozdoby tortu udekorowałam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku, który rozmieszałam z odrobiną spirytusu (naniosłam go pędzelkiem patrz FILM ). Udanych
Mała Cukierenka