ciasteczka - 38923 przepisów (strona:933/2595)

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej 124

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami , wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.     Do pieczenia muffinków użyłam papilotek marki Stella . Są naprawdę trwałe i łatwo odchodzą od ciasta

Di gotuje
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 177

składniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Blok czekoladowy 139

jajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas było. Z dodatkiem suszonych owoców, najczęściej rodzynek i śliwek, drobnych orzechów i połamanych herbatników. Wszelakie bakalie mile widziane, podobnie jak z ciastkami, wersje bloku z biszkoptami też jadłam, z pewnością każdy rodzaj zasmakuje. Taki blok jadaliśmy, dziś kiedy mam wybór i smakuje w różnych formach i przebieram w składnikach chętnie sięgam

Zasmakuj Kuchni
domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty 125

składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 ml maślanki 60 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka na maśle orzechowym. 176

Kruche, delikatne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Powstały przypadkiem, ponieważ chciałam jakoś wykorzystać masło orzechowe. Będę do nich wracać bo są naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Następnie ciastka delikatnie przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-17 minut. Ściągać z blaszki po przestudzeniu

Agusiowe smakołyki
muffinki kawowe 235

składniki na ciasto na muffinki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 160 g masła, miękkiego 2 jajka 1 łyżka mleka 10 g kawy

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe ciasto bez pieczenia 190

domu wykładamy folią spożywczą.  Na spód układamy herbatniki i ok 1/2 puszki masy.  Czas na kolejną warstwę herbatników i warstwę serka mascarpone. I na koniec trzecia warstwa ciastek i reszta masy orzechowej.  Wierzch posypujemy orzeszkami arachidowymi. Schładzamy w lodówce kilka godzin aby herbatniki zmiękły. #helio #cukrynyskie

Życie zaczyna się w kuchni
Semifreddo dyniowo – pomarańczowe 126

Dzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem

Oryginalny smak
pierniczki na drożdżach 166

jestem fanką tych twardych i chrupiących ale moje dzieciaki też lubią wciągnąć ciastko prosto z pieca. Pod tym względem ten przepis jest w sam raz. Nie są to raczej ciasteczka do dekorowania, chyba że delikatnie, bo dość mocno wyrastają i są miękkie. Surowe ciasto ma konsystencję plasteliny i bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nie klei się zbytnio do wałka(...)wymieszać i przesiać. Miód i masło rozpuścić, przestudzić. Do mieszanki mąki dodać jajka, miód z masłem i drożdże. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 180*C przez około 8 minut (nie przesuszyć, bo będą twarde). Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto pomarańczowe 206

Przepis na ciasto pomarańczowe przyszedł mi do głowy, kiedy po latach upiekłam cytryniaka mojej mamy. Postanowiłam nieco go zmodyfikować i zrobić w wersji “do góry

Ciastkozercy
sernik z ziemniakami 159

składniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z

Domowy Smak Jedzenia
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 111

składniki: 620 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 g mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok

Domowy Smak Jedzenia
strucla serowo makowa 597

składniki na ciasto: 200 – 250 g mąki 100 g białego sera 50 g oleju 60 ml mleka 2 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru

Domowy Smak Jedzenia