potraw, w Norwegii obowiązującą w tym czasie liczbą jest słodka siódemka. A słodka dlatego, że cała siódemka to słodkie wypieki, które miały zapewnić szczęście domownikom. Tradycję świątecznych ciasteczek zapoczątkowała w XIX w. Hanna Winses, która wydała w ówczesnych czasach jedną z najbardziej znanych książek kucharskich o daniach, które można było z łatwością przygotować z łatwo dostępnych i tanich(...)rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą skandynawskiego charakteru. To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli w tym roku z pierniczkami. Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zastępcy, a czas ich przygotowania to około 40min łącznie z pieczeniem! Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPolecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej. składniki: 250 g ziemnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem
Monia miesza i gotujeBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to
Cztery Fajeryporcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać w worku lub pod ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać okrągłe kształty małym kieliszkiem lub małą foremką do ciastek (u mnie średnica 4 cm). Jest kilka metod lepienia uszek, ja robię w ten sposób: na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi jak w pierogach
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiaj przygotowałam trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi , pachnące klimatem zbliżających się Świąt. Prawdziwa uczta dla miłośników piernikowych smaków. Trufle są aksamitne, wprost rozpływające się w ustach
Oryginalny smak[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 250 g mąki 100 g zmielonych orzechów 1 jajko 1 żółtko 60 ml miodu 60 g cukru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaprzewodnika po pięknych zakamarkach Portugalii z dodatkiem tradycyjnych receptur na najlepsze portugalskie dania. Jestem pewna, że każdy, kto był lub planuje wizytę w tym pięknym kraju słyszał o najpyszniejszych ciasteczkach pasteis de nata- to delikatne ciasteczka z pyszną masą budyniową, które niesamowicie uzależniają. Ten i wiele innych pysznych przepisów znajdziecie w książce, która jestem pewna zostanie z Wami na zawsze
KukuleczkiCiasteczka orzeszki z kremem, to ciastka przypominające swoim wyglądem orzechy włoskie. Ciastka robimy w specjalnej patelni, smażąc je obustronnie. Jest możliwość wykonania skorupek również w elektrycznej maszynce, jednak nie miałam możliwości spróbowania tego wariantu ciastek i nie wiem jaka jest różnica w smaku. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła orzeszków. Chrupiące skorupki wypełnione ulubionym kremem. Najlepiej przechowywać(...)puszce w lodówce. Wraz z przechowywaniem, ciasteczka miękną, co nie znaczy, że stają się gorsze. Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi. W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy
Mieszam w GarnkuTen przepis na sernik jest inny niż wszystkie które dotychczas robiłam. Ciasto ucierane i masa serowa dają w efekcie wypiek przenikający się trzema kolorami. Sernik wygląda
Słodki Blog[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 400 g śledzi w oleju 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu lub soku
Domowy Smak Jedzeniaoraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 4mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w około 12-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180° z przepisu wychodzą 2 blachy ciastek. Źródło
Słodkie zapomnienieUwielbiam „piernikowe” przyprawy ,więc kulinarnie celebruję święta cały grudzień i tak juz tydzień moje Miśki zajadają piernikowe biscotti. Te ciasteczka mają włoski rodowód, znane są także jako Cantucci. To kruche (twarde, rozpływające się w ustach) ciasteczka nadziane bakaliami, a cały sekret tkwi w ich dwukrotnym pieczeniu. Po upieczeniu mogą grzecznie leżeć w puszce długo, pewnie z miesiąc
greenscarfWyśmienita i bardzo aromatyczna czarna herbata z przyprawami korzennymi, idealna na zimowe wieczory. Przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Kompozycję przypraw można modyfikować, wedle upodobań. Polecam przy
Oryginalny smakTen przepis na świąteczny piernik jest naprawdę genialny, bardzo łatwy i można go zrobić dosłownie na ostatnią chwilę, ten piernik w przeciwieństwie do innych nie wymaga
Słodki Blog[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na biszkopt: 160 g mąki 40 g kakao 8 jajek (białka oddzielone od żółtek) 280 g cukru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzenia