Ciasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków. Składniki: 3 jajka 80g cukru 75g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki maku 120g gęstej konfitury żurawinowej szczypta soli olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne(...)Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm . 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia. 3. Po ty czasie makowe biszkopciki przełożyć konfiturą
Szalona Kuchnia EwelinyCiasteczka które przypominają wszystkim znana grę w szachy. Wyglądają na trudne do zrobienia ale są bardzo łatwe i dzieciom podoba się ich wygląd. Moja córeczka mówi na nie wyścigówki. Składniki: - 500 g mąki - 150 g cukru pudru - 200 g masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao przekładamy do miski(...)czasie wyjmujemy z lodówki i kroimy w zdłuż na trzy części które z kolei ponownie kroimy na trzy. Robimy tak z każdym prostokątem. Z powstałych pasków formujemy ciasteczka. Układamy na przemian paski jasne i ciemne. Szachownica będzie zaczynać się raz od jasnego ciasta a potem od ciemnego żeby zużyć wszystkie paski. Po przygotowaniu szachowych prostokątów owijamy w folię spożywczą
Kulinarne życieDzień dobry :) Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka(...)stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka odstawiamy do przestygnięcia. Polewę wkładamy do miseczki z gorącą wodą i pozostawiamy do rozpuszczenia.Następnie wlewamy do miseczki i zanurzamy w niej wierzch ciasteczka, układamy na kratce do całkowitego zastygnięcia polewy. Wierzch możecie udekorować np: żurawiną, będą bardziej zdrowsze niż te posypki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂 Składniki na około 120 sztuk: 660g mąki pszennej 370g miodu naturalnego 120g cukru drobnego do wypieków 150g masła 2 jajka 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej 60g przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku(...)podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. Świąteczne pierniczki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSzybkie do zrobienia ciasteczka, o intensywnym aromacie cytrynowym. Smakują świetnie przełożone ulubionym dżemem jak i posypane tylko cukrem pudrem. Składniki (35 szt): ciasto: masło 130 g, cukier puder 100 g, cytryna 1 szt, żółtka 2 szt, mąka pszenna 200 g, skrobia ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Masło(...)misce, a następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując cały czas mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 st.C przez 10 min. Ostygnięte ciastka posypujemy cukrem pudrem. Przepis znaleziony na stronie: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patinasze inne przepisy na sernik . Składniki: 300 g białego sera (tłustego) 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru 40 g masła 250 g kruchych ciasteczek 3 łyżeczki żelatyny 1/4 łyżeczki soli Polewa czekoladowa 1 owoc granatu Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania masy twarogowej. Ser twarogowy miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do tego cukier(...)śmietany dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy ją powoli do masy twarogowej. Następnie w oddzielnym rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego pokruszone ciasteczka. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dół wykładamy masę ciasteczkową. Kolejno masę twarogową. Polewę czekoladową rozpuszczamy według zalecenia na opakowaniu, studzimy i następnie wykładamy ją na górę sernika. Polewę dokładnie rozprowadzamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOsobom bez energii i smutnym św. Hildegarda poleca upiec ciasteczka radości. Kto się zetknął z kuchnią św. Hildegardy wie, że podstawą jej zaleceń żywieniowych jest orkisz. Orkisz odmian leczniczych, takich jak: Oberkulmer Rotkorn, Osrto, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn. Pierwsze z dwóch odmian uprawiane są w Polsce. Ciasteczka orkiszowe wg św. Hidegardy mają działanie antydepresyjne. koją nerwy i ogólnie niesamowicie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Do nadziewania ciastek użyłam gotowego nadzienia termo stabilne Lauretta o smaku cytrynowym, malinowym(...)toffi. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniesmakują tureckie ciasteczka muszelki? Jak z Księgi tysiąca i jednej nocy. Aromatyczne, bardzo słodkie, aż ciężkie od syropu. Struktura raczej piaskowa. Nie są to delikatne biszkopciki rozpływające się na języku. Te ciastka są szorstkie jak piasek Sahary. No trochę się zagalopowałam. Z Turcji aż do Sahary. Ale te orientalne ciasteczka budzą we mnie tęsknotę za dalekimi podróżami, nowymi
dolcevitainmykitchenCiasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą sprawdzą się nie tylko jako zdrowe zaspokojenie ochoty na słodycze, ale również jako pełnowartościowa przekąska. Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady. Polecam! (około 27 sztuk) 1 szklanka pestek dyni (1 szklanka(...)pieczenia. Dodać jajko i masło. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Di gotujeSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni 100g żurawiny suszonej 2 czubate łyżki masła orzechowego. 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego) 100g wiórek kokosowych 200g jagieł ( Soligrano najlepsze) 2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemnienia lnianego rozpuszczonego(...)sobą wyrabiamy. gdy nie zlepia się nam dostatecznie, dodajemy jeszcze jajko, lub trochę kefiru/maślanki Nabieramy trochę masy- lekko turlamy w dłoniach, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyściełanej papierem. ciasteczka mogę się lekko „sypać”, pomagajcie sobie palcami. To nic nie szkodzi. Po upieczeniu będą zwarte. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut- mają się lekko zarumienić. Wyjmujemy blaszkę
LatosiowydomSezon na śliwki w pełni, więc korzystam póki jeszcze są, świeże, soczyste, pyszne. Tym razem przygotowałam szybkie ciasteczka, ale jeszcze szybciej niż je robiłam zniknęły, więc radzę zrobić odrazu podwójną porcję. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 2 jaja 3 łyżki masła 1 łyżka miodu(...)Śliwki pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy całość Gotową masę nakładamy przy pomocy łyżki na papier do pieczenia i formujemy ciasteczka. Pieczemy przez 25 minut
Cynamonowe szczęścieJeśli jesteście fanami chałwy to z pewnością przepis przypadnie Wam do gustu - pyszne i aromatyczne ciasteczka, które bardzo szybko i sprawnie się robi. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Polecam serdecznie :) Składniki: 100 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 180 g chałwy 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sezam do obtoczenia Przygotowanie: Masło utrzeć(...)wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą. Układać w dość sporych odstępach i delikatnie spłaszczyć dłonią. Blachy z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec 15-18 min do zezłocenia. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce do pieczenia. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Znane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie
Kocham..lubię..gotuję..