ciasteczka - 38923 przepisów (strona:673/2595)

ciasteczka orkiszowe z twarogiem 129

czasie ciasto w przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego! Porcje ciasta wałkować niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie tylko w górę, a na boki bardzo minimalnie. Piec w piekarniku nagrzanym

mojej kuchni
Kokosanki + filmik 130

Ostatnio były faworki i zostały mi białka , z którymi nie wiadomo było co zrobić. Zatem najlepiej upiec kokosanki , pyszne ciasteczka, które pozostają miękkie do następnego dnia, jeżeli uda im się pozostać :-) Kokosanki z tego przepisu są bezglutenowe . Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy kokosanek: 150 g masła 3 białka szczypta soli(...)wiórków kokosowych i mieszamy. 4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy. 5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec

Kawa z mlekiem
Kruche ciastka waniliowe 114

Bardzo lubię kruche ciastka, a najbardziej lubię takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy i robią się ekspresowo. Oto przepis na właśnie takie, ekspresowe ciasteczka. Proste i pyszne! Spróbujcie koniecznie Składniki: – 100g miękkiego masła – 60g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciastek – 240g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1/2 łyżeczki proszku(...)przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na blacie podsypanym mąkę rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5-0,7cm, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. Przenieść ciastka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać orzeszkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Smaki Armine
Bezglutenowe pierniczki 120

się do ciasta też warto go podsypać delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki i piecz w piekarniku 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek - im grubsze, tym więcej czasu będą potrzebowały(...)piekarniku. Jeśli zastanawiacie się, czy ciasteczka z mąki owsianek i kukurydzianej będą smaczne, to powiem Wam, że wczoraj przyszli do mnie goście - nie zostało ani jedno 😂 Więc tak, wyszły pyszne. A nawet nie były zdobione niczym słodkim - nie zdążyłam

Z notatnika dietetyka
Świąteczne pierniczki 155

Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂   Składniki na około 120 sztuk: 660g mąki pszennej 370g miodu naturalnego 120g cukru drobnego do wypieków 150g masła 2 jajka 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej 60g przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao   Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku(...)podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. Świąteczne pierniczki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Najlepszy przepis na oponki serowe 128

Prosty i sprawdzony przepis na oponki serowe. Ciastka wychodzą lekkie i puszyste a do tego chrupiące i pachnące wanilią, pyszne.   Składniki: (porcja na dwa duże

Słodki Blog
Kruche ciasteczka i kilka słów na Nowy Rok 126

sporo wariantów piernika przekładane  masą orzechową a także pierników na daktylach (bez cukru) dla tych którzy mają z  cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam staropolskie pierniki i kruche ciasteczka . Tym razem kruche ciasteczka (piszcie jeśli potrzebujecie przepisu) posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posypywałam sezamem , makiem lub układałam na nich wzór z migdałów czy też orzechów

Gotuj Sam!
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 140

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta.  Odwracamy ciasto na drugą stronę i rozsmarowujemy równomiernie nadzienie orzechowo-marcepanowe. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 140

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta.  Odwracamy ciasto na drugą stronę i rozsmarowujemy równomiernie nadzienie orzechowo-marcepanowe. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem 103

stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy kulki z masy (dobrze jest po dwóch, trzech ulepionych kulkach przemyć ręce wodą - ułatwi to dalsze lepienie). Przekładamy ciasteczka na blaszkę (możemy delikatnie docisnąć). Pieczemy ciasteczka przez ok. 10 min. (do lekkiego zarumienienia). Większość składników znajdziecie na  Bee.pl Wpis powstał we współpracy z  Bee.pl

Czarnawisienka
MARGARETKA – CIASTO BEZ PIECZENIA 302

tylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia. Na spodzie blachy układamy gofry. Zimną śmietanę(...)ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest pysznie! Smacznego

Ostra na Słodko
Mięciutkie pierniczki świąteczne. 129

rozwijamy z folii, trochę przegniatamy i wałkujemy partiami na grubość około 0,5 cm. Podczas wałkowania podsypujemy niedużą ilością mąki, aby ciasto nam się nie przyklejało. Z ciasta wycinamy ciasteczka w dowolne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasteczka możemy układać dość blisko siebie, bo wyrastają raczej do góry niż na boki. Skrawki

Przepisy i porady kulinarne
Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami 316

folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej wstawić na całą noc. 5. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z folii i pokroić na plastry, patrz FILM . Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około

Mała Cukierenka
Chrupiące pierniczki z miodem – wersja wzbogacona marmoladą 128

minimum 2 mm (można zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). Wycinamy foremką dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Jeśli chcecie wzbogacić pierniczki o dodatek marmolady, to należy ją wycisnąć na sam środek pierniczka przy użyciu rękawa cukierniczego. Uwaga! Używamy gęstej marmolady, tu nie nadaje się dżem. Pierniczki pieczemy około(...)minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, dlatego zawsze należy obserwować pieczone ciasteczka. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Pierniczki można później udekorować czekoladą i lukrem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki (ja maczam tylko połowę) i odkładamy

Słodkie okruszki