Prosta rolada bez pieczenia z dużą paletą możliwości ? Ciasteczka – dowolne, dżem – dowolny, czekolada – dowolna ? Wybierz to, co lubisz. Składniki: 350 g ciasteczek petite beurre (maślane, kakaowe, u mnie akurat domowe ciasteczka piernikowe, stąd ten kolor) 120 ml zimnego mleka 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 200 g ulubionego dżemu Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony(...)wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada. Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję
Słodki sentymentBrzoskwiniowa straciatella to świetne ciasto bez pieczenia. Idealne na ciepłe dni, ale będzie smakować równie fantastycznie bez względu na porę roku Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych grubych ) 120 g masła 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do nich kakao. Mieszam i ciasteczka wsypuję(...)roztopionego masła. Łączę z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wielkości 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczka i formuję z nich boczki i dno tortownicy. Tortownicę wstawiam do lodówki. Następnie przygotowuję galaretkę i masę. Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml wody 1 duża puszka brzoskwiń (820 g) Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej
Słodki sentymenttrzech smakach to świetne połączenie czekolady, bananów i truskawek. Bardzo ciekawa propozycja nie tylko na owocowe lato. Wypróbuj koniecznie. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciateczkowy spód: 100 g ciasteczek petite beurre ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki mielonych orzechów ½ łyżki cukru pudru 80 g masła Przygotowanie: Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję razem z pozostałymi składnikami(...)roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Boczki i dno „wylepiam” ciasteczkami i tortownicę wstawiam do lodówki. Teraz zabieram się za masę serową. Składniki na masę serową: 700 g mielonego twarogu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 200 g banana (waga
Słodki sentymentgorącej wody 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 1 ½ łyżeczki żelatyny 5-7 łyżek mleka skondensowanego (wg własnych preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g ciasteczek petite beurre 30 g masła Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie rozlewam galaretkę do pucharków i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody(...)zastygniętą galaretkę – uzyskamy wtedy równe warstwy. Ja, ponieważ rozrobiłam galaretkę i jednocześnie przygotowałam masę waniliową, wstawiłam masę do lodówki, a później nakładałam do pucharków łyżką. Kiedy warstwy stężeją, blenduję ciasteczka. Masło rozpuszczam i dodaję do ciasteczek. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkami posypuję deserki, a górę dowolnie ozdabiam. Mogą to być orzeszki, owoce, posypki, czekolada… Deserki waniliowo-malinowe gotowe
Słodki sentymentWszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia, przykrywam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Składniki pozostałe: 250 g serka ricotta 30 ciasteczek petite beurre ( u mnie te twarde ) 30 g masła 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki 50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów Kilka kostek ulubionej czekolady Przygotowanie: Masło(...)rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji piasku. Do bazy pistacjowej dodaję serek ricotta i miksuję do połączenia się składników. Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków. Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu
Słodki sentymentwyjątkowa kombinacja smaków sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Przepis na tę pyszność jest prosty, a efekt końcowy zachwycający. To doskonały deser na specjalne okazje. Składniki: Spód 12 ciastek owsianych 140 g mąki pszennej 4 łyżki oleju arachidowego łyżka miodu łyżeczka olejku waniliowego Masa karmelowa 150 ml mleka 200 g batoników DAIM duża szczypta soli Masa czekoladowa(...)śmietanki 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka masła orzechowego 2 łyżki syropu z agawy Do dekoracji 1/2 szklanki orzechów nerkowca 2 łyżki masła orzechowego szczypta grubej soli Ciastka rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i wgniatamy w spód i boki formy. Pieczemy
gotuj ze mnąZupa krem pietruszkowa to szybciutka w przygotowaniu, bardzo prosta, a mimo to pyszna zupa idealna na jesieni i w zimie, gdy mamy mniej świeżych warzyw i
Bardzo Gruby Smokjakości Przygotowanie: Przygotowanie sernika gotowanego na herbatnikach rozpocznij od zrobienia spodu. W tym celu pokrusz herbatniki na bardzo drobne kawałki – najlepiej, jeśli zblendujesz je na piasek. Do rozdrobnionych ciastek dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera ustawionego na niskie obroty). Tak przygotowaną masę na spód przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (optymalnie będzie, jeśli użyjesz(...)polewy czekoladowej, a zamiast tego rozprowadź na wierzchu ciasta masę krówkową i posyp ją pokruszonymi herbatnikami (wówczas oprócz 200 g herbatników na spód potrzebne będzie też 100 g tych ciastek na wierzch). Taki sernik gotowany na herbatnikach z masą krówkową jest słodki i syty – będzie więc idealnym dodatkiem do czarnej kawy. Artykuł Sernik gotowany na herbatnikach pochodzi z serwisu
RozdomowionaPrzejadły Wam się zwykłe kotlety, a jednak macie ochotę na szybkie danie tego typu? Schab w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Bardzo Gruby SmokSkropić sokiem z cytryny. Przystąpić do montowania ciasta. Dno formy wyłożyć pierwszą warstwą krakersów. Układać jeden obok drugiego. Następnie wyłożyć jedną trzecią kremu budyniowego i rozprowadzić po wierzchu ciastek. Na kremie ułożyć plasterki bananów i przykryć kremem budyniowym. Pozostawić krem na jeszcze jedną warstwę. Pora na drugą warstwę krakersów. Posmarować ciastka dulce de leche i przykryć ostatnia warstwą
codojedzeniaZwijańce z ciasta francuskiego niezwykle prosta i szybka do przygotowania przekąska idealna na imprezę lub spotkanie w mniejszym gronie. Warto od razu zrobić kilka porcji {"@context
Bardzo Gruby SmokWszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia, przykrywam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Składniki pozostałe: 250 g serka ricotta 30 ciasteczek petite beurre ( u mnie te twarde ) 30 g masła 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki 50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów Kilka kostek ulubionej czekolady Przygotowanie: Masło(...)rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji piasku. Do bazy pistacjowej dodaję serek ricotta i miksuję do połączenia się składników. Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków. Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu
Słodki sentymentJak co roku można oglądać szopki krakowskie w przestrzeni miejskiej w ramach wystawy #wokolszopki – serdecznie zachęcamy! W tym roku do zobaczenia jest 35 szopek w
Bardzo Gruby SmokMagda Klasyczne banoffee pie to ciasto bez pieczenia, na kruchym spodzie z ciasteczek, z masą krówkową, bananami i chmurą puszystej bitej śmietany. W mojej innej wersji banoffee pie też znajdzie te składniki, ale zwieńczają one mocno bananowe wilgotne ciasto, które stanowi spód. W tym cieście mamy prawdziwą gratkę – małe otwory wypełnione aksamitnym nadzieniem z budyniu i masy krówkowej(...)ciasto w każdym kęsie niesie nową niespodziankę, bo można trafić na kawałek z bananem, z budyniem, z chrupiącym ciasteczkiem na wierzchu, a najlepiej złapać to wszystko razem w na łyżkę i delektować się tym smakiem. Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm): 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki
Smaczna StronaSałatka imprezowa przygotowana z makaronu z zupek chińskich z dodatkiem boczku, brokułów oraz papryki konserwowej. Do sałatki nie dodajemy przypraw i olejów, które znajdują się w
Kuchnia MagdaLeny