wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut. insertCookd("91e1ff5f602e5b4d85b1d6444c20d73c
Emcia PichciW tym roku również pokusiłam się o zrobienie tych cudownych pierniczków :) Link do przepisu znajdziecie tutaj . Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na
Emcia PichciWspomnienie z dzieciństwa, a w zasadzie burzliwych zakupów w sklepiku szkolnym... Uwielbiam szyszki i mogłabym je jeść cały czas! :) Składniki: 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 160
Emcia Pichcipolewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Do miski
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 20 sztuk ciasteczek. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g czekoladowych kropelek 6 łyżek tartych orzechów włoskich Back Mit Przepis: W misce umieszczamy miękkie masło razem z przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder
Emcia PichciBardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców. Czas wykonania wraz z
Gorący kąsekCzas wykonania: 50 minut Składniki: 300g jeżyn 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 150g masła 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2
Gorący kąsekWróciłam ... na razie z Roztoczańskiej Krainy, ale urlop jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi
Czerwień i błękitWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Grzebyki to kruche ciasteczka nadziewane marmoladą. Bardzo smaczne i niedrogie w wykonaniu. Szybko znikają z talerza więc polecam zrobić z podwójnej porcji Post Grzebyki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeFrancji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek w kolorach tęczy. Pomimo zachwytu nad francuskimi makaronikami zasługa za ich powstaniae należy się Włochom. Pierwsze makaroniki wypiekane były prawdopodobnie już w VIII wieku w weneckich zakonach, kiedy
Mania Gotowaniamodyfikować mój podstawowy przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam. Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi 30 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera ricotta
Mania GotowaniaJest to druga wersja moich ulubionych orzechowo-owsianych ciasteczek. Przepis został nieco zmodyfikowany. Ciastka są tak samo rewelacyjne jak ich pierwowzór. Pyszna i zdrowa przekąska, idealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!! Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą Składniki: 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych) 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki otrębów owsianych garść suszonej żurawiny 2 łyżki
Mania GotowaniaMarmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru
kolorowotorcikowoszlify sztuki kulinarnej zdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas
SMYKWKUCHNIRobiliście już pierniczki na Święta? Polecam Wam ten przepis, z którego od 5 lat robię pierniczki, są pyszne! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/pierniczki-korzenne-na-swieta-bozego.html Pozdrawiam cieplutko!
SMYKWKUCHNI