jest u mnie w lodówce, doskonale sprawdza się do przygotowania dań słodkich jak i wytrawnych, gdy mamy niespodziewanych gości to w 30 minut można z niego wyczarować świetne przekąski, ciasteczka, czy też inne dania. Takie roladki są idealne na przyjęcie, nie tylko świetnie wyglądają ale i smakują. Roladki z ciasta francuskiego są idealną karnawałową przekąską. Inne pomysły na dania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawał trwa, więc pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięStaropolskie przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” obwieszcza nadejście święta amatorów słodkości – Tłustego Czwartku. Tłustym Czwartkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProponuję Wam uniwersalny przepis na błyskawiczne ciasto z owocami. Tym razem przygotowałam z niego kakaowe babeczki z jeżynami. Czasami gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. * niewykorzystany do babeczek "rdzeń" możemy ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób chrupiące ciasteczka (należy je zostawić do całkowitego ostygnięcia, inaczej się połamią) Krok 3. Krem maślany. Potrzebujemy: - 45 g mąki pszennej - 240 ml mleka o temperaturze pokojowej - 200 g miękkiego masła
W mojej holenderskiej kuchniMoelleux au chocolat, również znany pod wdzięczną nazwą "czekoladowa lawa", to deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Ciasteczko z ciepłym, płynnym, czekoladowym środkiem, jedynie z pozoru wydaje się być trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych by je upiec. Deser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy
W mojej holenderskiej kuchniW sezonie śliwkowym zawsze sięgam po ten przepis. Dostałam go kiedyś od teściowej i kiedy go wypróbowałam, okazał się hitem nie do pobicia :) Bywały sezony, że
Delicious TitbitsEksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru
sama złodyczSezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łyżką wykładamy masę na blachę wysmarowaną olejem lub na papier bądź folię do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-15 minut. Orzechy laskowe. Cytryna. Pan posyłający komplementy. Nowe buty. Jasna pościel. Chwila obecna. I uczucie pozornego przemijania
Weganizm infantylnyrozwałkowania. Po wyrobieniu dwóch kul ciasta możemy wstawić je na ok. 15-30 minut do lodówki, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy w nim foremkami ciasteczka. Pieczemy je w temperaturze 150 stopni do czasu, kiedy nie staną się rumiane. Trzeba zaglądać często do piekarnika ;) Smacznego. Życzcie sobie na Nowy Rok wszystkiego tego, czego
Weganizm infantylnyDzisiaj wpis bez przepisu - chcę się Wam pochwalić efektami moich zabaw z plastyczną masą cukrową. Myślę, że - jak na pierwsze ciasteczka ślubne - jest nieźle. Zresztą sami oceńcie
Kulinarny PamiętnikMałe co nieco. Nie możesz się oprzeć. Zresztą, nic nie szkodzi. W "boczki" z pewnością nie pójdzie. Ciasteczka, które Wam dziś proponuję, są tak banalne, że aż tragikomiczne. Ale mają w sobie wiele zalet! Zero cukru, dużo błonnika i pozytywnej energii. Bez glutenu i laktozy. Pyszności! CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. /własny;/ 3 mocno dojrzałe banany
W kuchni Karmel-itki