Gama i Magellan. Pasteis de Nata to najpopularniejszy portugalski deser, w postaci babeczek z kruchego ciasta francuskiego wypełnionych masą budyniową. Ze względu na wykorzystanie bardzo mocno słodzonej masy wierzch ciasteczek zwykle posiada ciemnobrązowe lub wręcz czarne przypalenia oraz charakterystyczną, ciągnącą strukturę. Pasteis de Nata to autentyczny portugalski przebój i można je kupić dosłownie, ale to dosłownie, wszędzie. Porto Pora przejść
ProstePesto.plnagrzewamy do 140 stopni a na jego dnie ustwiamy naczynie z wrzątkiem (ok 500ml) Śmietankę podgrzewamy (nie zagotowujemy) i wkruszamy do niej 2 tabliczki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ciasteczka miksujemy z masłem na piasek (ja użyłam blendera). Powstałą masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 20min. W tym czasie przygotowujemy masę twarogową. Do misy miksera
Do Garów!ciasto wyrosło mi dość wysokie, dlatego przekroiłam je dwukrotnie i jedną część posmarowałam powidłami, a drugą kremem który został mi z innego ciasta... Przepis z "Ciasta, ciastka, ciasteczka"- Jana Czernikowskiego
Proste Potrawynatłuszczonej foremce) Wsypać suche bakalie i wmieszać je łyżką do masy Piekłam w foremce 25x 11 cm przez 40 min. w temp. 180 *C przepis z "ciasta, ciastka, ciasteczka" - Jana Czernikowskiego Jeśli chcemy upiec większy keks to podwoimy ilość składników. Wszystkie 3 ciasta piekłam dziś by były jak najświeższe na Święta
Proste PotrawyKarmelowy serniczek na ciasteczowym spodzie. Dużo bakali i pyszny sos do polania. spód z ciasteczek: 160 g ciastek kakaowych 50 g masła sernik: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietanki kremówki 30 % 800 g sera półtłustego 4 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 100 g rodzynek 200 g cukru pudru 1 budyń karmel: 120 ml śmietanki kremówki
wesoła kuchniastronie www.oetker.de, ale po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że masę serową zdecydowanie wolę przygotować po swojemu :) Oto przykład jak tradycyjny sernik z dodatkiem moreli i kilku kruchych, kakaowych ciasteczek, może zamienić się w wielkanocne cudo :) Sernik nie jest zbyt słodki, a dodatek owoców sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszenna 3 płaskie łyżeczki proszku
Świat Ciastablogu, będę do nich czasami wracać. Skąd przepis? No jak? Z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia polska”. Przeleciałam parę jej przepisów na desery i postanowiłam, że zrobię ciasteczka śmietankowe. W ogóle, kiedy przeczytałam przepis i dotarło do mnie, że w składnikach ciasta nie ma jajek, trochę się zdziwiłam. Ale co ja tam wiem, przecież totalnie się
Kardamonovyprzesadzone. Tu wszystko jest odpowiednio wyważone. Gdybym miała teraz jednoznacznie określić, który zapach spodobał mi się najbardziej, to miałabym ogromny problem. Choć skłaniam się ku Wanilii i ciasteczku karmelowym. Tylko nie wiem czy nie wynika to z tego, że akurat gdy piszę dla Was ten artykuł, mała świeca od JancoCraft rozsiewa swój wyjątkowy zapach po moim pokoju… Świece
Słodkie okruszkisprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik z mlekiem skondesowanym . Na wielkanocnym stole pysznie będzie się też prezentować babka serowa z mascarpone i urocze wielkanocne ciasteczka . Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na święta. Wielkanocna babka z bakaliami – przepis Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka do bakalii 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Słodkie okruszkinaleśników, nada się do kawy czy porannej owsianki! Krem orzechowo-ciasteczkowy jest przygotowany z orzechów ziemnych, które bogate są w białko, witaminy z grupy b oraz błonnik pokarmowy. Dodatek ciasteczek sprawia, że krem jest nieco słodszy i nada się nie tylko do naleśników! Składniki: Naleśniki 2 jaja 50g mąki orkiszowej 100ml napoju sojowego 5ml oleju rzepakowego do smażenia
Truskawkowa Fiestadnia rano zrobić mus truskawkowy I schłodzić ciasto w lodówce. 1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C w opcji dół plus termoobieg. 2. Przygotować spód z ciastek. Ciasteczka zemleć w kubku blendera. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać, aby masa miała konsystencję mokrego piasku. 3. Masę ciasteczkową przełożyć na dno dużej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Spód
W mojej kuchnimyśli np. święta wielkanocne, które właśnie się zbliżają. Sernik z kajmakiem, przepis na tortownicę 22-23 cm: Spód ciasteczkowy: 150 g ciastek (herbatników) 50 g masła cynamon do smaku Ciasteczka mielimy w blenderze na piasek. Masło rozpuszczamy. Łączymy jedno z drugim, do smaku dodajemy cynamon. Mieszamy widelcem, aż cały ciasteczkowy piasek oblepi się masłem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
RelaxtimeMini serniczki to pyszne i szybkie w przygotowaniu deserki do popołudniowej kawy z uwielbianymi przez wielu ciasteczkami Oreo. Obłędne w smaku, wilgotne w środku, nie za słodkie. Jestem pewna, że mini serniczki posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, wyglądają tak uroczo że nie sposób im się oprzeć. Od razu mówię, że znikają prędko, więc od razu zróbcie z podwójnej
Zrób to smacznie