Pewnie pamiętacie ciastka z dzieciństwa posypane cukrem. Takie właśnie upiekłam, ale dla urozmaicenia posypałam brązowym cukrem. Kruche, smaczne i idealne do herbatki czy kawy. Przepis na ciastka zobaczyłam u Marthy Stewart w jednym z jej programów kulinarnych. Wypróbowałam i powiem Wam, że ich smak najbardziej odzwierciedla smak ciastek kupowanych w cukierni. Może i Wy się skusicie(...)ciastko do herbaty. Polecam! 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 240 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżka z soku cytryny 3 łyżki cukru brązowego Mąkę, sól i sodę wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać. Na blaszkę
O kuchni z uczuciemMoja propozycja na szybki i smaczny sobotni obiad. Składniki: (na 2 porcje) 0,5 kg ziemniaków 1 puszka kukurydzy (140 g) lub pół dużej puszki
Ciastka - domowe słodkościMamy piękną złotą jesień, dlatego dzisiaj na deser podaję sernik w jej kolorach. JESIENNY SERNIK z MARCHEWKĄ i ORZECHAMI Składniki: spód: 450 g ciastek imbirowych lub maślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta gałki(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich cynamon syrop klonowy do polania Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na "piasek" i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę (22-24cm), dociskamy do boków i dna, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka minut masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę
Bon appetit mon amieNajłatwiejsze ciasteczka orzechowe i o tym dlaczego warto kupować na Bee.pl Stali czytelnicy bloga wiedzą jak uwielbiam ciasteczka. Niektórzy nawet myśleli, że stąd wzięła się nazwa bloga O tym jak było naprawdę przeczytacie w zakładce „Kilka słów o mnie i o blogu” Ale… to że uwielbiam ciasteczka, ciasta i inne desery oraz ogólnie wszystko co związane(...)inne , ta kategoria jest przeze mnie niezwykle często odwiedzana Bee.pl bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Wybór był naprawdę duży! Ostatecznie kupiłam pyszną pastę orzechową, z której upiekłam tytułowe najłatwiejsze ciasteczka orzechowe (przepis poniżej). W sklepie kupiłam też pyszną kawę zbożową, daktyle, napój kokosowy (polecam spróbować!) oraz zestaw prezentowy yerba mate Obdarowany był zachwycony Zdradzę… dałam go mężowi Niespodzianka
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto cytrynowe: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 2 opakowania cukru cytrynowego Delecta 200 g margaryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki
Ciastka - domowe słodkościTwaróg miksujemy z jajkami, miodem, masłem orzechowym, mąką i kremówką. Miksujemy wyłącznie do połączenia składników by nie napowietrzać masy. 2. Na tortownicę 22cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastka. Wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum 1 godzinę. Sernik studzimy, przekładamy(...)lodówki. 3. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z masłem orzechowym. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika. Orzechy siekamy, ciastka kruszymy - posypujemy nimi sernik
Szefowa kuchniSkładniki: Ciasto: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2
Ciastka - domowe słodkościczasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka: 500 g mąki pszennej (tortowej) 200 g miękkiego oleju kokosowego (wersja wegańska) lub masło 150 g cukru 1 banan w wersji wegańskiej lub 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę bananową i starty imbir. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywcza i wstaw do lodówki na małe pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wykrój ciastka, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożona papierem. Upiecz ciastka w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 10-12 minut (do lekko złotego koloru). Upieczone
greenscarfnierozerwalną całość. To ciacho, to rozkosz dla podniebienia. I choć dolna warstwa ciasta francuskiego sprawia mały problem przy krojeniu, to zapewniam, że jest niezbędna. Rozważałam już opcję dolnej warstwy ciastek, ale domownicy orzekli, że w żadnym wypadku, tak jest idealnie. U mnie blaszka 33x23cm Składniki: 1) ciasto francuskie (u mnie świeże) 2) masa budyniowa: - 220g masła(...)jeszcze ściągać). Dokładnie mieszamy i wykładamy na schłodzoną warstwę budyniową. Wygładzamy. Na warstwie śmietanowej układamy ciastka maślane (lub dowolne), miejsce przy miejscu. Boki wyłożyć połamanymi na mniejsze kawałki ciastkami. Na warstwie ciastek rozsmarowujemy dżem (najlepiej by był bez kawałków owoców (ja wybierałam ze słoika samo rzadkie). Blachę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie
Smaczne ZdroweBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets Ps. Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki(...)zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan. Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik. Składniki Ciasteczka - proporcje na około 80 ciasteczek 180 g sezamu (lub więcej w razie potrzeby) 50 g pokruszonych pistacji 300 g mąki pszennej 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej (jeszcze
Cztery FajeryIdealne na śniadanie, kolację lub przekąskę do szkoły, czy pracy. Składniki: Rozczyn: 400 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru kryształ 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa brzoskwiniowa: 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka
Ciastka - domowe słodkościtrzeba! Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 35 min Spód 120 g ciastek pełnoziarnistych * 50 g masła 82% Masa serowa 600 g twarogu półtłustego 120 g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina owocowa 250 g owoców lata(...)niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia. Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!! * użyłam ciastek degistive ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny Notes - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym
Wędrówki po kuchniSkładniki: 1 kg białego sera 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym 6 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkości