Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy waniliowej
Ciastka - domowe słodkościnieco pracochłonny, bo jest w nim kilka momentów. Ponieważ jest to sernik bez pieczenia, więc spód przyrządziłam z ciastek digestive. Oczywiście nie musicie wyruszać zaraz na poszukiwanie tych ciastek, bo możecie je z powodzeniem zastąpić innymi. Sernik jest bardzo kremowy i mocno waniliowy. Sądzę, że na zbliżeniu zauważycie ile wanilii do niego dodałam. Słodki sernik ożywia wspaniały(...)sernik na zimno z mango i prosecco Składniki: Na foremkę o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz i stosowny talerz Spód do sernika 60 g masła roztopionego 160 g ciastek digestive Masa serowa 150 ml mleka 4 żółtka 200 g cukru 8 listków żelatyny (4 łyżeczki-20 ml- żelatyny w proszku) 2 łyżeczki waniliowego extraktu 500 g twarogu
codojedzeniaSkładniki: Biszkopciki: 6 jajek 4 łyżki cukru kryształ 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego
Ciastka - domowe słodkościspód oczywiście czarny. Przepis jest na tortownicę 22 cm. Sposób farbowania podam wam na końcu przepisu, może zaryzykujecie? Gotowi na szatański sernik, którym można straszyć ciocie? 😀 Spód: 270 g ciasteczek Oreo (pozbawionych białego kremu) 60 g rozpuszczonego masła. Sernik: 680 g sera na sernik (użyłam Piątnicy) 350 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżeczka mocnego espresso 200 g cukru(...)żeby dodać karmelowego smaku) 100 ml mleka 3,2% 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej. Przygotowanie: Sposób wykonania w Tefal Companion Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania wkładam ciasteczka i dodaję rozpuszczone masło. Miksuję na obrotach 9 przez 10 sekund, aż ciasteczka będą dokładnie zmiksowane. Ciasteczkami z masłem wykładam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (razem z bokami). Tortownicę odstawiam
ladykitchenBiszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa
Ciastka - domowe słodkościZapraszam na słodki pucharek ciasteczkowy z kremem śmietanowo-kajmakowym. Ponieważ krem jest bardzo słodki, do wykonania deseru użyłam ciastek Fit&free bez dodatku cukru od Cukry Nyskie . Równoważy to słodycz deseru. Składniki: 60 g herbatników o smaku czekoladowym bez cukru Cukry Nyskie 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masy kajmakowej Przygotowanie: Śmietankę(...)ubijamy na sztywno, dodajemy kajmak i jeszcze chwilę ubijamy. Na dno pucharków wkruszamy po dwa ciastka i nakładamy po dwie łyżki masy śmietanowej. Na śmietanę wkruszamy kolejne dwa ciastka i wkładamy po dwie łyżki masy. Na wierzch kruszymy po jednym ciastku. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieczenia 1 jajko kl M szczypta soli 45 g miękkiego masła 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej) do obtoczenia ciastek: 1 cukier waniliowy 1 łyżka płaska cukru pudru około 25 g roztopionego masła 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto. 2. Piekarnik nastawiamy(...)stop. 3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego. 5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem
Gotowanie...to proste !Pyszne ciastka cytrynowe rodem z Albanii w kształcie rombów .Wyobraź sobie złociste latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs... Przepis na te pyszności znalazłam w książce "Wszystkie poranki świata" Wydawnictwa Buchmann Hiszpańskie tostados, szwedzkie kanelbullar, tureckie menemen, albańskie ravani, łotewskie rupmaize, argentyńskie alfajores albo włoskie brioszki – każdy kraj ma wyjątkowe smakołyki śniadaniowe. W tej przepięknie ilustrowanej(...)wokół stołów świata. Zdrowe, smaczne i sycące – z przepisami z tej książki każdy dzień rozpoczniesz wyjątkowo smacznie! Dziś u nie na śniadanie i...nie tylko na śniadanie- te oto ciastka. Są przepyszne, miękkie. Zmodyfikowałam je tylko o jeden dodatek -dodałam cząstki jabłek. Składniki 200 g mąki 120 g semoliny 120 g cukru 1 kubeczek jogurtu naturalnego 150 g oleju
Z Kuchni Do KuchniCiasto doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, imprez rodzinnych, jak i w roli poczęstunku do popołudniowej kawy lub herbatki. Składniki: Ciasto: 150 g mąki
Ciastka - domowe słodkościbudyniu waniliowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 galaretka krystaliczna 100 g borówek amerykańskich tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Ciastka rozkładamy, ściągamy z nich krem (odkładamy) a same ciastka kruszymy bardzo drobno. 50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę wykładamy folią i wysypujemy na dno masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy(...)przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia do zlewu z zimną wodą. Pozostałe 100 g masła w temperaturze pokojowej miksujemy razem z kremem z ciastek, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki. Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukru pudru (Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód(...)Duże ciastka rozwałkowujemy na grubość 4 mm, a małe 3 mm. Pieczemy 20-30 minut w 150 ° C. Mają być blade. Wygładzamy ciepłe. * Mąki używamy tylko pod spód, gdyż później lukier nie będzie się kleił do ciastek. Poniżej mam dla Was trochę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy i Świąt Bożego Narodzenia we Florencji i Sienie. :) Sylwester
DominikaDolciSkładniki: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 2 mandarynek sok wyciśnięty
Ciastka - domowe słodkościorzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały. Smacznego
kulinarne odsłony patiCiasteczka z poniższego przepisu to małe słodkie krążki najeżone czekoladą. Są wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Ciasteczka są dość słodkie, choć ich smak równoważy dodatek gorzkiej czekolady (pół na pół z mleczną). Z podanej porcji składników można przygotować 30-32 sztuki . Ciasteczka z kawałkami czekolady Składniki: 150g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g masła(...)zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości około 8mm - z ciasta wykroić niewielkie krążki - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w każdym ciastku umieścić kilka dodatkowych kawałków czekolady, wciskając je w ciasto - ciasteczka piec w 180 stopniach przez około
Smakołyki BerenikiSkładniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku
Ciastka - domowe słodkości