składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 150 g masła, schłodzone 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 1000 g świeżych malin 360 g cukru 1000 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem. Maliny przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym syropem cukrowym
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i
Domowy Smak Jedzeniawsypać na dno pucharków. Gruszki skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić chwilę na małym ogniu. Kiedy przestygną wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć resztą pokruszonych ciastek. Na tym położyć lody i przykryć warstwą bitej śmietany. Dodatkowo można posypać posypką lub polać sosem do lodów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyłam Galeo sól, pieprz do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta Cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Środek wycinamy okręgiem do wykrawania ciastek. Mięso doprawiamy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko i mieszamy. Dziurki w plastrach cukinii wypełniamy mięsem, dobrze dociskając, aby całość była należycie wypełniona. Obtaczamy kolejno w mące, jajku
MamaOskarkaskładniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g świeżych mięsistych pomidorów (malinówka, bawole serca) 700 g ziemniaków 200 g kiełbasy 2 cebule 100 g sera żółtego 250 ml mleka 2 jaka
Domowy Smak Jedzeniatworząc lekkie i małe mini serniczki. W sam raz na jeden pyszny gryz . Kto zajada z e mną ? POTRZEBUJEMY ( na około 16 sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 g cukru 40 g niesłodzonego budyniu czekoladowego (proszek) 1 łyżka kakao Śmietanę(...)ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Jajka miksujemy z cukrem , dodajemy budyń i kakao. Dodajemy masę serową i masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek wkładamy po ciasteczku i nakładamy masę serowo- czekoladową (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
WYSPA SZCZĘSLIWAżeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy
Di gotujeskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaDawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doskiskładniki: 2 jajka 2 łyżki posiekanych liści szpinaku 1 łyżka wody sól, pieprz odrobina tłuszczu do smażenia wykonanie: Jajka mieszamy z wodą na jednolitą masę. Dodajemy
Domowy Smak Jedzenia