słodkiego. Ostatnio wpadłam na pomysł by upiec ciastka na bazie mąki owsianej. Może nie są mega zdrowe ale pyszne a składniki staram się dobierać jak najmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 250 gram mąki owsianej 2 żółtka 100 gram masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram cukru trzcinowego 1 łyżka gęstej(...)Wkładamy do lodówki na min 40 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt. Pieczemy ok 8-12 min w 150 stopniach. Kiedy ciasteczka ostygną przekładamy je wybranym dodatkiem. Ja użyłam masła orzechowego, dżemu własnej roboty. Smacznego
Health-Fit-Lifeukładamy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy razem z serkami homogenizowanymi i wlewamy ostudzone galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody), mieszamy żeby składniki się połączyły. Gotową masą jogurtową wylewamy delikatnie na ciastka. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 500 g serka ricotta 300 ml sosu waniliowego (można zastąpić np. jogurtem) 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka galaretka 1 mango 4 nektarynki ciastka Przygotowanie: … Czytaj dalej Egzotyczny serniczek z ricotty
czarrna od kuchniskładniki na masę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 110 g mleka w proszku 200 g masła 125 ml mleka krowiego 180 g cukru wykonanie: Masło, cukier
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2
Oryginalny smakskładniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól
Domowy Smak Jedzeniazaraz potem wyjmuje składniki i przygotowuje ciasto na bułeczki. Na już na teraz, do herbaty albo z kubkiem kakao. Przepis na te bułeczki znalazłam w cudownej książce "Sirocco". Bułeczki=ciastka przygotowuje się szybciutko i są niebywale smakowite :) Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu
Dzieje kuchennej Wiewióryrównież bezmleczne oraz bez dodatku miodu czy białego cukru. Powiem szczerze, że to dla mnie prawdziwe wyzwanie. Obiecałam znajomej, że spróbuję i przetestuję kilka przepisów. Bo, to właśnie pieczywo, ciastka czy inne wypieki mają trafić do jej synka aby mogła sama je dla niego przygotować. Jutro postaram się dodać pierwszy przepis na chleb bezglutenowy, bez drożdży, proszku a nawet
W garach u Gosibędą słodsze. Mimo wszystko byłam zadowolona z ciasta. Cytrynowy krem jest nie tylko mocno cytrynowy ale również słodki. Na spód ciasta można upiec biszkopt lub przyrządzić go z pokruszonych ciastek np. z digestive . Ja upiekłam prosty biszkopt , który podzieliłam na 3 placki. Dwa zamroziłam, a trzeci wykorzystałam do ciasta. Ciasto z cytrynowym kremem Składniki: okrągła foremka o średnicy
codojedzeniaskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak JedzeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180-190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Muffiny opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania
Di gotujeANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 140 g cukru pudru 200 g roztopionego masła 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Masło(...)niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościOstatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doskiWitajcie kochani :-). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam lody śmietankowe z ciasteczkami i chałwowe z serii Lody jak dawniej braci Koral. Tak samo moimi faworytami są pistacjowe, ale z tej firmy nie spotkałam, rewelacyjne były te Lidlowe, ale niestety zniknęły. Tak na poprawę humoru, albo na pogorszenie, że gdzie niegadzie mi urośnie małe co nie co he he zrobiłam(...)połączyły się z lodami, deser nie był taki słodki, bo przełamany smakiem moreli i banana :-). Polecam Wam bardzo i miłego dnia życzę :-) Składniki na 3 porcje: lody Śmietankowe z ciasteczkami Bracia Koral - Lody Jak Dawniej 5 moreli 2 większe banany starta gorzka czekolada rurki do dekoracji bita śmietana 1. Morele myję, wyjmuję z nich pestki i wrzucam do misy blendera
kruche babeczkiszklanki) tak, aby przykrył on białą warstwę - na mus truskawkowo-rabarbarowy wysypać nieco płatków migdałów, przykryć je kolejną warstwą białej masy, na nią wysypać po pokruszonym herbatniku - ciastka przykryć kolejną białą warstwą - na masie śmietankowo-jogurtowej rozsmarować pozostały mus owocowy - mus posypać płatkami migdałowymi, a je przykryć ostatnią warstwą białej masy - wierzch posypać płatkami migdałowymi - gotowy deser przykryć
Smakołyki Bereniki