składniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g mąki 240 g serka ricotta 240 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 jajka 40 – 60 g cukru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniażywopłotu zaczynającego się za progiem norki. A na końcu takiego żywopłotu (a więc w połowie drogi do domu) dopadał człowieka głód! Ukochane pieczarki zamknięte w poręcznej formie pajów - słonych ciastek z kruchego ciasta - były wtedy jak znalazł! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka skrobi 2 żółtka duża szczypta soli Nadzienie
zadanie-gotowanieuzyskać kształt prostokąta, dzięki czemu będzie łatwiej wycinać paski. Radełkiem lub nożem tniemy pasy szerokości 2 - 3 cm. Foremki do rurek smarujemy margaryną lub tłuszczem, aby po upieczeniu ciastka łatwo zeszły. Piekarnik włączamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rurki będą się piekły przez 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu. Na foremki do rurek nawijamy
Kuchnia od dwojgaspód układamy 16 herbatników, następnie wykładamy masę lodową i znowu warstwę herbatników.Blaszkę przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na całą noc. Następnie wyciągamy i kroimy na kwadraty wielkości ciastka. Takie lody można przechowywać pokrojone i zamknięte w pudełku w zamrażarce. Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 640 g mąki 375 ml maślanki 250 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniadeserów - 200g jeżyn - 200g malin - 200g winogron bezpestkowych - galaretka jagodowa i trochę owoców na wierzch Spód - 1 pudełko Oreo z podwójnym nadzieniem - 30g roztopionego masła Sposób wykonania : Ciastka Oreo blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i ugniatamy równo spód, wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu, dodajemy łyżkę, dwie serka
Wypieki Renekokosowego, 200 gram białej czekolady, 170 gram wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby, 100 gram gorzkiej czekolady, 100 gram mlecznej czekolady, 80 ml śmietanki 30%, Krok 1 Roztapiamy masło. Ciasteczka drobno rozkruszamy za pomocą blendera, dodajemy do nich roztopione masło i całość mieszamy. Powstałą masą wykładamy formę i odstawiamy do przestygnięcia. Krok 2 Mleko kokosowe gotujemy wraz z wiórkami(...)momentu zagotowania przez około 3 minuty. Następnie dodajemy białą czekoladę i ciągle mieszając gotujemy aż całkowicie się rozpuści. Masę wylewamy na spód z ciasteczek i odstawiamy do lodówki. Krok 3 Podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy mleczną i gorzką czekoladę i gotujemy, aż do rozpuszczenia. Czekoladę wylewamy na masę kokosową, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego function
Coś bym zjadłaDoczekałam się wreszcie w tym roku na moje ukochane jagody! Sezon zaczynam od najprostszej i najsmaczniejszej pozycji: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po
CiastkozercyPyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak
Ciastkozercysłodkiego. Ostatnio wpadłam na pomysł by upiec ciastka na bazie mąki owsianej. Może nie są mega zdrowe ale pyszne a składniki staram się dobierać jak najmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 250 gram mąki owsianej 2 żółtka 100 gram masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram cukru trzcinowego 1 łyżka gęstej(...)Wkładamy do lodówki na min 40 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt. Pieczemy ok 8-12 min w 150 stopniach. Kiedy ciasteczka ostygną przekładamy je wybranym dodatkiem. Ja użyłam masła orzechowego, dżemu własnej roboty. Smacznego
Health-Fit-LifeSkładniki: 500 g serka ricotta 300 ml sosu waniliowego (można zastąpić np. jogurtem) 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka galaretka 1 mango 4 nektarynki ciastka Przygotowanie: … Czytaj dalej Egzotyczny serniczek z ricotty
czarrna od kuchniskładniki na masę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 110 g mleka w proszku 200 g masła 125 ml mleka krowiego 180 g cukru wykonanie: Masło, cukier
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2
Oryginalny smakskładniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól
Domowy Smak Jedzenia