ciasteczka - 39423 przepisów (strona:1006/2629)

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 260

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha

Oryginalny smak
Domowa masa kajmakowa 189

myśl powiedzenia:”pierwsze koty za płoty” zabrałam się za przygotowanie domowej masy kajmakowej. Efekt o dziwo okazał się całkiem niezły i masę śmiało wykorzystałam w moim przepisie na ciastka”Amoniaczki” . inspirację i motywację czerpałam ze wspaniałego bloga „Olga Smile” Polecam! Przepis na domową masę kajmakową: Składniki: 450 ml mleka skondensowanego 50 g masła Mleko wraz z miękkim masłem zagotowuję

Ciasta z tradycjami
Jak zrobić ciasto kruche ? 220

postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)jajka i żółtka, Ciasto w tedy będzie kruche. 4) Pamiętajmy aby jak najkrócej zagniatać ciasto kruche ręcznie. 5) Możemy przesiać mąkę i cukier puder przed połączeniem składników. 6) Małe ciasteczka pieczemy około 10 minut w 200 stopniach, a spody i babeczki około 15 minut w 200 stopniach.   Źródło:”Kuchnia Polska

Ciasta z tradycjami
Jak prawidłowo zrobić ciasto ptysiowe?-informacje, wskazówki 200

ciasta ptysiowego powinny mieć temperaturę pokojową. 2) Ciasto studzimy około 5-10 minut. Ciasto musi być lekko ciepłe, aby móc połączyć się z jajkiem. 3) Po upieczemy nie zostawiamy ciastek w przeciągu. Studzimy. Od razu nie przecinamy. Zródło:”Kuchnia Polska”,s.644

Ciasta z tradycjami
Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 244

pierniczki z większą i mniejszą dziurką układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do większych "okienek" wsypuję rozkruszone landrynki. Nie za dużo, by rozpuszczając się nie wylały poza ciastko. Piekę 10-13 (max.15) minut ( w zależności od grubości ciasta, staram się jednak je rozwałkować jak najcieniej). Pozostawiam do wystygnięcia na blaszce, by "okienka" spokojnie zastygły. Czy dekorować dalej? Można

Karczma Honorietty
ZIMOWE CIASTECZKA TRADYCYJNE 316

zobaczyłam, że na dworze ciemno i zimno, nie pozostało mi więc nic innego jak pieczenie ciasteczek ;) Skład jest klasyczny mąka+tłuszcz+cukier i są to jedne z moich ulubionych ciastek. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Sernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra – „Przedświąteczny dzień” 189

jeszcze, jak zeskakuje zgrabnie z parkowego murka, a rudy warkocz wysuwa się zza zimowego płaszcza…   Co będzie potrzebne? Składniki (na małą tortownicę 16-18cm) spód 80 g ciasteczek Oreo 4 łyżki stopionego masła masa 600 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki śmietany 36% 2 jajka 6 – 7 łyżek miodu ( użyłam wielokwiatowego i lipowego) do ulubionej słodkości ziarenka(...)laski wanilii 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch 3-4 łyżki masy karmelowej 1 łyżeczka śmietany 36% migdały, orzechy laskowe, ozdoby cukrowe, żurawina Wykonanie Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na piasek, masło stapiamy na patelni, dodajemy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy. Taką masą wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie

Raj dla Podniebienia
Bajaderka z zakalca 254

powideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę gotujemy z mlekiem, kakao i cukrem. Wrzucamy żurawinę i odstawiamy, aby całość nieco przestygła. Ciasto kruszymy albo mielimy

Kuchnia od dwojga
piegusek 206

składniki : 160 g maku (suchego) 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 330 g cukru 125 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Książki kucharskie idealne na prezent 280

sposoby na produkcję lodów i piękne zdjęcia. 10. Yotam Ottolenghi, Helen Goh „Słodko” Ci, co obserwują Lady kitchen na Facebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się(...)Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą i chcą jeszcze. Lubicie piec lub chcecie się nauczyć? Ta książka koniecznie musi trafić na waszą półkę! 11. Yotam Ottolenghi „Cała Obfitość” Tu jestem trochę nieobiektywna

ladykitchen
Śmietankowy tort z żurawiną 269

Dziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia

Ciastkozercy
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 211

Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest

Oryginalny smak
PIERNICZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 150

godziny aby trochę stwardniało. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto na około 3 mm, i wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki itp. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka, pieczemy 8 minut w temperaturze 180 % C, wykładamy i studzimy. Zimne ciasteczka smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy. Teraz dekorujemy dowolnie lukrem, rozpuszczoną czekoladą i posypkami. Zapraszam do obejrzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 193

Miseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka

Oryginalny smak