Keks znakomity 276Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić
Cynamonowe szczęście
CIASTKA RYŻOWE Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 144Bezglutenowe, kruche ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania(...)żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLeny
Ciastka owsiane z olejem kokosowym 222rozwój szkodliwych bakterii odpowiedzialnych m.in. za próchnicę i infekcje w jamie ustnej) Jako, że olej można wykorzystać zarówno do gotowania jak i pieczenia, zdecydowałam, że wykorzystam go do upieczenia ciasteczek owsianych. Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej(...)oleju kokosowego House of Asia ( De Care ) Olej kokosowy rozpuścić. Wsypać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
My simple kitchen
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 219W sobotę 6.07.2013 r. byliśmy zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KOKOSOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ i BIAŁĄ CZEKOLADĄ 207Cienkie, okrągłe, maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i kawałkami białej czekolady. Przygotowane z niewielkiej ilości podstawowych składników smakują zawsze każdemu. Robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo. Trzeba jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajko z lodówki. Ważne jest także dokładnie rozmiksowanie masła z cukrem. W momencie dodawania mąki masa maślana powinna zwiększyć objętość, być jasna(...)Miksujemy krótko, na małych obrotach miksera, do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę. Krótko mieszamy. Łyżka nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Wierzch każdej kulki lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić, ale środek
cool and minty
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 351Kruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani
Blondynka Gotuje
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 186mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić(...)jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu
Grunt to przepis!
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE 198Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom(...)Dodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę, u mnie dość mocno, chciałam by były cienkie i chrupiące. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowe
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 206przygotowuje. Owszem, trzeba je dwa razy piec (to istota tych włoskich specjałów), ale dzięki temu ciasteczka są trwałe i rewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni, przepięknie pachnący produkt(...)kardamonu. Sprawił on, że aromat biscotti stał się jeszcze bardziej wyjątkowy. Teraz, gdy Tadzio jest coraz starszy, liczę, że zaczniemy piec ciasteczka wspólnie i będzie to takie nasze świąteczne rodzinne zajęcie. Na razie oczywiście najlepiej wychodzi mu zjadanie ciasteczek, a te piernikowe biscotti niezwykle mu podpasowały :) ➤ Sprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti
Chilli Czosnek i Oliwa
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 187sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces przygotowania ciasteczek. Kruche, proste, korzenne i szybkie w wykonaniu chyba nic więcej nie muszę pisać :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)łyżka mleka 1 jajko 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy
Słodkie zapomnienie
Makówki 337Powszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Albo Babcia. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa. Dlatego absolutnie nie mam
Ciastkozercy
makowiec śnieżny wg s. Anastazji 571[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki na biszkopt: 80 g mąki 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzenia
Mini pavlova z mango i marakują 194Dzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smak
Makowiec z bezą 394Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj
Poezja smaku
tort serduszko dla babci i dziadka 137Do złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy. składniki na
Domowy Smak Jedzenia