dzisiaj? Dzisiaj mam dla Was wypiek, który przypomina ciasteczka, ale czy na pewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek ~100g miękkiego masła ~80g cukru ~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania) ~130g mąki pszennej ~15g kakao naturalnego ~płaska łyżeczka(...)jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły (lecz nie gorący, coby się nie poparzyć :)) kroimy w równe prostokątne ciasteczka. Smacznego
chili & sugarwinogron w tym przypadku, ale akurat tutaj panuje duża dowolność. W cukierni, w której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był(...)wszystko przede mną!). Jak na pierwszy raz, muszę przyznać, byłam z siebie bardzo zadowolona. Tutaj małe ciasteczka, tak zwane servietringer , czyli obręcze do serwetek . Dwa krążki biszkoptu przełożone dżemem malinowym, na to krem cukierniczy. Całość obłożona marcepanem, na wierzchu dekoracja z bitej śmietany, czekolady i owoców. To gęsie piersi , czyli gåsebryst . My robiliśmy je na cieście francuskim, z dżemem malinowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli opcjonalnie: czekolada rozpuszczona do polania wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenianastępnie je zjadasz z cichą rozkoszą. Taak.. Nie ma nic lepszego :) Szczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe(...)oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem
Słodkie Przyjemnościlepsze i smaczniejsze. 😏 Ten przepis jest połączeniem trzech moich ulubionych składników. Uwielbiam ciasta z twarogiem, czekoladę gorzką i kaszę jaglaną, a z takiego połączenie musiało wyjść coś naprawdę wspaniałego! Polecam spożywać je schłodzone z lodówki. Spód wykonałam z ciasteczek pełnoziarnistych, masa w wyżej wymienionych składników. A ciekawi Was pewnie polewa..wykonałam ją z naturalnej odżywki białkowej. Zależało mi, aby wykończyć
zdrowo i aktywnielepsze i smaczniejsze. 😏 Ten przepis jest połączeniem trzech moich ulubionych składników. Uwielbiam ciasta z twarogiem, czekoladę gorzką i kaszę jaglaną, a z takiego połączenie musiało wyjść coś naprawdę wspaniałego! Polecam spożywać je schłodzone z lodówki. Spód wykonałam z ciasteczek pełnoziarnistych, masa w wyżej wymienionych składników. A ciekawi Was pewnie polewa..wykonałam ją z naturalnej odżywki białkowej. Zależało mi, aby wykończyć
Zdrowie i pysznie na talerzuciastek Oreo Ganasz czekoladowy: 35 g czekolady mlecznej 35 g czekolady gorzkiej 15 g masła 1 łyżki mleka 1/3 łyżeczki oleju Masa śmietanowa: 200 g śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru Kruszonka na boki: 20 ciastek Oreo 50 g masła Do dekoracji: 12 szt. mini-ciasteczek Oreo. Zaczynamy od przygotowania chrupiącego spodu ciasta. Suchary zmielić w blenderze(...)sztuk pojedynczych ciasteczek oreo (bez nadzienia) połamać na ćwiartki i dodać do masy serowej. Za pomocą łyżki drewnianej wszystko delikatnie połączyć (fot.5) . Przełożyć całość do tortownicy. Wyrównać (fot.6) i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie przygotować ganasz, czyli cienką warstwę czekoladową rozdzielającą masę serową od masy śmietanowej. Czekoladę połamać na kawałki
Świat Ciastapropozycja na przyjęcie z mroźnym motywem przewodnim. Bazą są proste waniliowe babeczki z czekoladą w środku. Na górze krem śmietankowy z kokosem i własnoręcznie zrobione toppery z bałwankami. Szablony z Olafem do druku znalazłam na tej stronie . Do towarzystwa dla Olafa mogę zaproponować Wam jeszcze ciasteczka z reniferami i tort z Elzą . Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie). Babeczki z Olafem – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy wymieszane jajko, olej i mleko i mieszamy do połączenia. Nie mieszamy
CiastkozercyKruche babeczki z czekoladowym kremem Nadszedł upragniony weekend. Czego nie może zabraknąć? Oczywiście słodkiego deseru i pysznej kawy. Weekend, to u nas czas dla rodziny, przyjaciół
Słodkie okruszkiOryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i proste przepisy. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, nie za słodkie. Zmieniłam nieco proporcje składników i dodałam drobinki gorzkiej czekolady. Na około 25 kokosanek potrzeba : 4 białka ( należy je ocieplić, wtedy szybciej się ubije piana) szczypta soli 200 g. wiórków kokosowych(...)papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić. Nie przeszkadza to jednak w uformowaniu kulek i spłaszczaniu. Ciasteczka wychodzą chrupiące. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
Niebieski kubek z kawaszybko, chociaż czytając przepis, nastawialiśmy się na coś trudniejszego. Z podanych składników upiecze się ok. 60 czekoladowo-waniliowych kruchych ciasteczek . Składniki na czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka 1 / 2 kg mąki 250 g miękkiego masła 150 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli odrobina mleka dodatkowa mąka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia. Masło z cukrem i dodatkiem cukru wanilinowego oraz szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą konsystencję. Dodać 4 żółtka, zmiksować. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na pół. Do jednej połówki dodać roztopioną czekoladę, dokładnie zagnieść. Oba kawałki ciasta
niecodziennikparyłyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera(...)przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 140 oC i dopiekaj kolejne 15 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak sernik do ostygnięcia. W celu przygotowania polewy, wymieszaj posiekaną czekoladę i śmietankę w miseczce i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu energicznie wymieszaj olej, aż masa stanie się kremowa i jednolita. Polej sernik po jego wystudzeniu i podawaj
karmelowymiękkiego masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę(...)zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem. Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem. Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego
DominikaDolciostatnio ulubione ciasteczka moich dzieci. Z krótką listą składników, choć przepis można wzbogacić o posiekane orzechy, suszone owoce lub posiekaną czekoladę. Robi się je bardzo szybko i w mgnieniu oka znikają ze słoika w którym je przechowuję. Mają ciekawy orzechowy smak, są chrupiące i w moim przekonaniu zdrowsze od sklepowych słodyczy wypełnionych syropami glukozowo-fruktozowymi, sztucznymi aromatami i polepszaczami
Smakowity Blog Kulinarnymąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao 4 łyżki miodu Białko oddzielamy
Chocolate Muffin Blog