Kolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi
CiastkozercyOstatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym
Ciastkozercyzobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady(...)pokruszona tabliczka) 90 g orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy
Kucharzycajest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady (u mnie deserowa+mleczna) - 70-80g kremówki Białka ubijamy na półpłynną masę, dodajemy po łyżce cukier, po każdym dodaniu(...)sprawdzą, ze względu na błonki, które sprawiałyby trudność przy krojeniu. W misie miksera umieszczamy mascarpone z kremówką i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodajemy rozdrobnione (zmielone na mąkę) ciasteczka speculoos i/lub masę speculoos i mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy roladę, rozsmarowujemy na niej krem, wykładamy odsączone owoce i dość ciasno zwijamy z powrotem. Roladą zawijamy w folie spożywczą
Smaczne Zdroweprzepisie, podajcie je w wafelkach oblanych czekoladą. Bardzo polecam! Składniki: Lody Kinder Bueno: 500 g śmietany kremówki 30 % 4 jajka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 100 g orzechów laskowych (bez łupinek) 150 g białej czekolady 1 płaska łyżeczka kakao Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 90 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: wafelki do lodów batoniki Kinder(...)Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i oblać cienką warstwą wewnętrzną stronę wafelka. Wstawić do lodówki aż polewa na wafelku zgęstnieje. Następnie nakładać porcje lodów, polać odrobiną pozostałej polewy czekoladowej i udekorować połamanymi batonikami Kinder Bueno. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti → Semifreddo czekoladowo – kawowe
Oryginalny smakKoniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy(...)piekarnika. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia. Spożywamy na ciepło, na zimno również smaczne. Przechowujemy pod przykryciem. Źródło: Chocolate Divine, C. Bardi/ T. Morris The post Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką appeared first on Made
Made By Mom And SonBrownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! :) i tylko dlatego, że staram się trzymać "dietę" nie piekę za często.A jeśli już, to małe ciasteczka - z jednej porcji nie wychodzi ich dużo, bo około 12, w efekcie czego po niesprawiedliwym podziale w domu zjem jedno, czasem półtorej ciastka :) I właśnie ciastka brownie piekłam po raz trzeci - dwa pierwsze nie było czemu zrobić zdjęcia(...)światłem - z piekarnika wyszły po 20:00. Przepis, który widzisz poniżej to niezupełnie te ciastka brownie, które piekłam poprzednie dwa razy. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z nietylkopasta.pl - w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji i zastanawiam się teraz, dlaczego sama nie wpadłam na ten pomysł :D wyszły pyyyszne! Spróbuj
Kolorowy Przepisownikcukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy(...)temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 80 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wiśnie dokładnie odsączamy i polewamy wiśniówką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzony sernik posypujemy wiśniami i polewamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby wierzch zastygł
Mania Gotowaniatrzcinowy, olej słonecznikowy), rozpuszczalny błonnik kukurydziany, emulgator: lecytyny (z rzepaku), witamina C 0,3%, naturalne ekstrakty z żeń-szenia 0,2%, aromat naturalny, błonnik grochowy kofeina naturalna 0,07%. Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 55%. Masa netto: Ciastka proteinowe – 40g, Baton energetyczny – 45g Wartości odżywcze: Ciastka proteinowe – 40g/ 170,4 kcal, tłuszcz – 5,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)Sklep: Lidl, Żabka, Netto, 1 minute, Merkury, Carrefour, Auchan, Rossman Cena: ciastka – 2,79 zł, batony – 2,99 zł Nasza opinia Wygląd: Ciasteczka przypominają z wyglądu ciastka innych popularnych firm. Są cienkie, dobrze wypieczone z widocznymi kawałkami czekolady i pomarańczy. Batoniki natomiast oblane są czekoladą a w środku znajdziemy zbite nadzienie z dodatkami zależnymi od wersji smakowej. Smak: Ciastka proteinowe
Candy Pandasoraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości(...)musimy schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia
Moniki Smakołykiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Uwielbiam gotować. Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka. Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni. Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem. Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów. (około 30 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę. (Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do dłoni. W razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać odrobinę mleka.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Robiłam ciensze i grubsze ciasteczka o różnych wielkościach.) Ciastka ułożyć na rozgrzanej (suchej) patelni
Di gotujePołączenie matcha z białą czekoladą odkryłam całkiem niedawno i wyjątkowo przypadło mi ono do gustu. Matcha to japońska, zielona herbata w proszku, która idealnie sprawdza się w ciastach, ciasteczkach oraz kremach. Tort matcha , na który poniżej Was zapraszam robiłam już kilka razy, a pierwszy raz upiekłam go na urodziny męża. Podstawą tortu matcha jest biszkopt kakaowy , pokryty kremem na bazie
MeCooksinternet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 1 i 1/2 proszku
Chocolate Muffin Blogrozpuściłam masło i zagniotłam ciasto. Godzinę później piekłam ciasteczka, a ich zapach sprawił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini wersje popularnego brownie. Mięta jest wyraźnie wyczuwalna(...)całkiem sporo. Ja musiałam niemal ogołocić mój krzaczek! Jeśli jednak jesteście ogromnymi fanami połączenia czekolady z miętą, możecie wrzucić więcej. Jeśli jednak to połączenie zupełnie Wam nie odpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa . Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega
Pożeraczka, czyli raz adobrze