jednym wałku możesz mieć dowolne kształty lub teksty. Ten gadżet z całą pewnością urozmaici moje domowe wypieki. Wałek oprócz swojej podstawowej funkcji ozdabiania ciasteczek może również posłużyć do odbijania wzoru np na czekoladzie czy masie cukrowej:) Za jednym razem można przygotować i od razu udekorować nasze ciasteczka, co pozwala zaoszczędzić czas, kiedy musimy dekorować tradycyjne ciastka. Wałek wykonany
Zrób to smacznieCzas czytania: 2 min Dziś proponuję przepis na przepyszne ciasteczka podwójnie czekoladowe z dodatkiem białej i ciemnej czekolady. Poza czekoladą ciastka mają w sobie mnóstwo orzechów i suszonej żurawiny. Ciastka można wypiekać na dwa sposoby, bardziej wypieczone chrupiące z zewnątrz i w środku. Można też upiec wersję chrupiącą z zewnątrz, ale z mięciutką w środku. Stopień wypieczenia regulujemy wielkością ciastek(...)włoskich 100 g suszonej żurawiny 50 g białej czekolady 50 g ciemnej czekolady Instructions Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki
SprawdzonaKuchnia.plCiasteczka są przepyszne, chrupiące i posiadają cudowny zapach orzechów laskowych. Kawałeczki czekolady świetnie komponują się z ich orzechowym posmakiem, co sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a z pewnością polubicie te ciasteczka tak samo jak ja! Polecam. (około 19 sztuk) 250g mąki pszennej 150g cukru 150g masła z orzechów laskowych (*) 100g masła/margaryny 1/2 łyżeczki(...)sody Dodatkowo: 50g czekolady (u mnie deserowa) Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i kolejno połączyć z masłem orzechowym, mąką oraz sodą. (Po każdym dodaniu składnika wszystko należy wymieszać do połączenia się całości. Początkowo mikserem, a na końcu można już dłonią.) Następnie z powstałej masy należy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć
Di gotujeJeśli tak jak my jesteście łasuchami to warto sobie takie batoniki zrobić. Wystarczy w chwilach "kryzysu" sięgnąć po taki batonik i potrzeba zjedzenia czegoś
Moje Małe Czarowanieświeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru zajęło mi niecałe 30 minut :) Zapraszam :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 60 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem(...)się nie przykleiła. Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Masa : 250 g twarożku 250 g serka śmietankowego 250 g białej czekolady 100 + 100 g jagód Twarożek zmiksować z serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie borówki (100 g). Przelać na spód i wyrównać
Chocolate Muffin Blog250g Mascarpone 4 łyżki mleka 200g białej czekolady 4 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 200g mrożonych wiśni Polewa 50g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/ masła Sposób przyrządzenia: Spód 1. Ciasteczka (wraz z nadzieniem) zmiksuj w malakserze na proszek i wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem. 2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasteczkową masę - dokładnie(...)lodówki na 20min. Masa serowa 1. Twaróg podziel na mniejsze części i umieść w robocie kuchennym razem z mlekiem i serkiem Mascarpone - zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej - dokładnie połącz. 3. Ciągle miksując wbijaj do masy serowej jajka, pojedynczo. 4. Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną - dokładnie zmiksuj. 5. Wylej
Kuchnia w Słońcu Skąpanamąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 60 g mleka sojowego* 70 g gorzkiej czekolady* 1 łyżka nasion kakaowca (opcjonalnie) *Psst! Jeśli nie chcecie żeby ciasteczka były wegańskie, zamieńcie olej kokosowy na masło, mleko sojowe na zwykłe i jeśli chcecie, możecie również użyć mlecznej czekolady. Przepis: W misce mieszamy za pomocą łyżki(...)pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasto rozrośnie się podczas pieczenia, więc warto pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy ciastkami. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie, ciasteczka wyciągamy z piekarnika
Emcia Pichcidobre. - Wiem, że są dobre. Zawsze są dobre. Nie będę próbował, tylko zjem. Trzy. Na razie trzy. Te ciasteczka mają tylko jedną wadę. Potrafią znikać jeszcze szybciej, niż się je przygotowuje. No może jednak dwie. Zaraz po upieczeniu rozpływająca czekolada może poparzyć język. Wiem z doświadczenia. Składniki na około 24-30 ciastek: 120 g czekolady deserowej 80 g wyłuskanych orzechów
Pełny talerzUrocze małe beziki z kremem czekoladowym.Nie co gorzka czekolada i słodkie beziki, to raj dla podniebienia. Bardzo chrupkie ciasteczka znikają z talerza błyskawicznie. Robiłam je pierwszy raz i myślę, że będą gościły u mnie często:) Rodzina już prosi o jeszcze. Dość proste w przygotowaniu. Jeżeli chodzi o bezę, pisałam już kilka razy o tym … Czytaj dalej Beziki z czekoladą
gotuj ze mnąChlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż
Poezja smakuUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Mogliście już poznać je w kilku odsłonach! Z kruchych ciasteczek robiłam np. domowe markizy , dynie na
CiastkozercyZgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to
CiastkozercyDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej
Ciastkozercyzamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować
Kuchnia w czekoladziemniej) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kremy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 50 g czekolady mlecznej 120 g malin mrożonych + 1 łyżka cukru pudru 60 g ciasteczek Oreo Masa maślana: 200 g masła 150 g kajmaku 2 łyżeczki kakao Polewa czekoladowa: 40 g czekolady gorzkiej 50 g śmietanki(...)Krem dzielimy po równo do trzech miseczek. 3. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Chłodną i płynną dodajemy do jednej miseczki z kremem, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem i wkładamy do lodówki. 4. Teraz robimy kolejny krem: Ciasteczka Oreo razem z kremem miksujemy blenderem. Dodajemy do drugiego kremu, mieszamy
kruche babeczki