wielokrotnego zamykania? Super patent Składniki na ciato: 2,5 szkl. mąki 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka, cukier puder do posypania ciasteczek Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto
MojaQchnia.plPyszne ciasteczka Składniki : 300g mąki 200g masła 100g cukru pudru 2 żółtka 20g cukru waniliowego Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną
Kuchnia Danusikostkę. mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miód, cukier waniliowy oraz cynamon. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy
La grande e la piccola cuocaDzisiaj tak na szybko mam dla Was pyszne mięciutkie drożdżowe ciasteczka z serem . Zapraszam :) Składniki : 1 nie pełna szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 jajka 100 g roztopionego masła 6 łyżek cukru około 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży 400 g sera białego w kostce 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 jajka Wykonanie : Z połowy mleka
Sama słodycz i szczypta chiligorzkiej czekolady 350 g śmietanki 36 % 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 g masła w temperaturze pokojowej 18 -20 sztuk ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego do posypania: 2 łyżeczki kakao 2-3 kostki białej czekolady Ciasteczka na spód miksujemy z batonikami i całość mieszamy z masłem orzechowym. Wykładamy nimi dno foremki (średnica 20-21 cm) i odstawiamy do lodówki. Czekoladę łamiemy
Mienta blogkuchni, szczególnie przy pieczeniu ciasteczek:)) Te robimy zdecydowanie najczęściej, eksperymentując z dodatkami. Tym razem zwyciężyły kolorowe drażetki, lentilki. Tradycyjnie, ciasteczka zniknęły o wiele za szybko:) Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki śmietany 12%, 600 g masła orzechowego, łyżeczka sody oczyszczonej, 300 g masła
Z miłości do słodkościWszystkim dzieciom tym małym i troszkę większym dedykuję dzisiejsze ciasteczka :) Składniki: - 250 g mąki pszennej - 6 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - 3 łyżki śmietany - szczypta soli - słoiczek konfitury wiśniowej Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masło oraz żółtka zagniatamy na gładkie ciasto
Zainspirowana w kuchniCiasteczka komercyjne z marmoladą... Składniki na ok. 50 szt. 250 g margaryny szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 5 żółtek 300 g mąki 3 kopiaste łychy marmolady Margarynę ucieramy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka, znów miksujemy, dodajemy cukry, miksujemy. Na koniec dodajemy po trochu mąkę i miksujemy na najniższych obrotach. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (Rękaw
Pelusiowa Kuchnianaszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) 10 ciasteczek Oreo + ciasteczka do dekoracji Przed przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem – będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić
Ciastkozercycukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao (takie porządne) 3 łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier(...)małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem. Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać na niej nasze ciasteczka. Piec 15 minut. Smacznego :D http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Moje pyszne gotowaniekoniecznie muszą to być ciasteczka wałkowane i wycinane to mam coś dla Was. Przepyszne ciasteczka w kształcie kwiatów z czekoladowymi lentilkami, które długo zachowują świeżość i są po prostu przepyszne. Pychotka Składniki : 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki(...)sody 320 g mąki pszennej kolorowe lentilki Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty (u mnie kwiatki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy lentilkami. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni
Cukiernia Pychotkiprostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół godziny ;) Składniki na ok. 20-25 ciasteczek: 200g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 100g masła 4 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
Wrzosowa PolanaSkładniki: ( na 2 duże blachy ciasteczek) 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 300 g mąki 100 g zmielonych migdałów 0.5 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml soku z pomarańczy Przygotowanie: 1.Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. 2.Dodać resztę składników i wyrobić na gładką masę. 3.Wstawić do lodówki na 20 min. 4. Ze schłodzonej masy
KreatywnePinyBardzo łatwy przepis na babeczkowe ciasto :) Z podanych proporcji można przygotować 3 babeczki-serduszka lub 10 klasycznych babeczek :) Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ . Składniki: 2 szklanki
My Culinary Artzmielonego twarogu 3/4 szklanki zwykłego cukru (150 g) 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 jajka (l) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny biała polewa 250 g śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Na samym początku przygotować spód : masło rozpuścić, ostudzić; ciasteczka zblendować na gładką masę. Do zmielonych ciasteczek wlać masło, wymieszać. Formę
Ugotować