Żyję w otoczeniu osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go
Przepisy AleksandryDziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe
Ciastkozercypiekłam... Pora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz, z czasem pewnie stwardnieją, ale podejrzewam, że u nas nie doczekają tego czasu... Z poniższych ilości(...)miękkiego masła - 1 duże jajko - 3/4 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 1/2 łyżeczki wanilii (dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego ) - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3 łyżki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (lub kilka kropli dobrego olejku) Dodatkowo: - wiórki do obtoczenia (u mnie ok.50g) W blenderze, melakserze
Smaczne ZdroweKinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto powinno wyjść ok. 80 całych orzeszków. Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości foremek lub specjalnego urządzenia(...)nawet się zrymowało:) Krem "Bueno": 20 dkg masła (najlepiej niesolonego) 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych 100 ml śmietany kremówki 36% szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę
Maślane ciasteczkoJest to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bardzo lubi wszystkie ciasta, ciasteczka, babeczki w których występuje masa budyniowa. Jesień już do nas zawitała. Coraz więcej czasu spędzamy przykryci ciepłym kocem z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana(...)Składniki: Tarta - 250 g mąki - 150 g masła pokrojonego w kostkę - pół łyżeczki drobnoziarnistej soli - 1 jajko - 1 łyżka zimnego mleka - 3 budynie waniliowe - 0,7 l mleka - 3 łyżki miękkiego masła - 3 łyżki cukru - szklanka borówek amerykańskich Sposób przygotowania: Wysypujemy mąkę na stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy masło, sól
Pan i Pani Smith w kuchniupieczeniu, gdyż kupiłam wczoraj sporo truskawek, po raz kolejny, tak bardzo nielubiany u mnie w domu rabarbar, i cały koszyk kiwi. Sądzę, że przygotuję jakieś tarty, może koktajle, ciasteczka? Jej, tyle pomysłów, a tak mało czasu. A pro po małej ilości czasu, dzisiejszy przepis jest idealny dla tych którzy nie mają go zbyt wiele. Samo przygotowanie ciasta nie powinno(...)plasterki ananasaszklanka truskawekDodatkowo:50 g masła80 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania:Schłodzone białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec ubijania dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką, a następnie dosypujemy przesianą mąkę i lekko łączymy.Ananasa obieramy i wydrążamy ( chyba, że wykorzystujecie takiego z puszki ). Plasterki kroimy na mniejsze cząstki. Truskawki myjemy , osuszamy i oczyszczamy
Słodkie PrzyjemnościPALUCHY WIEDŹMY W internecie od wielu lat krąży przepis na te wyjątkowe ciasteczka! Paluchy wiedźmy wywołają uśmiech nie tylko na twarzach dzieci, ale rozbawią także dorosłych:) Przepyszne, maślane, kruche ciastka z migdałowym pazurem - to moja kolejna propozycja na nadchodzący Halloween. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie i mnóstwo przy tym śmiechu, także ich przygotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej(...)Galerii Potraw. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 225 g miękkiego masła 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyJeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :) Składniki: 3 szklanki mąki
Nie tylko w kuchniStyropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w
Kuchnia z widokiem na ogródSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna PasjiTakim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki
Nie tylko w kuchniKombinując kolejny raz co tu nowego wymyślić, postanowiłam zrobić szarlotkę w papilotach. Akurat jak znalazł na konkurs Kasi i coś co pocieszy oko. Więc zaczynamy
Malinowe PocałunkiWróciłam zmęczona z pracy , czekam na wiadomośc od syna , kiedy mam po niego wyjechac ( wraca z wycieczki ) i myślę w jaki sposób pokazac jak się się
Słodkości i nie tylkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu Fitkot . Słyszeliście o ciasteczkach z dodatkiem suchego budyniu? Naprawdę smakują przepysznie. Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę. Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu(...)będą bardziej zdrowsze. (do 40 niewielkich sztuk) 220g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie: 2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować
Di gotujeKruchutkie ciasteczka które nałogowo mogę jeść. Nie dekoruje ich żadnymi polewami ponieważ najbardziej je lubię właśnie w takiej czystej postaci. Są przepyszne, a dodatek soku z cytryny sprawił że mają bardzo ciekawy smak ;) Polecam wszystkim ! Składniki na 2 blaszki 220 gr masła w temp. pokojowej 250 gr maki pszennej 50 gr maki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gr cukru pudru szczypta(...)soli zapach cytrynowy sok z jednej cytryny 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodając po jednym żółtku oraz odrobinie esencji waniliowej. 2. Do utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy
Gotowanie...to proste !