Już jakiś czas temu odbyły się warsztaty świąteczne z marką Kasia i Dr. Oetker. Była choinka, prezenty i oczywiście pieczenie różnych słodkości. W bardzo radosnej, świątecznej atmosferze robiliśmy ciasteczka, pierniczki i to wszystko dekorowaliśmy wedle własnej fantazji. Doskonale się bawiłam przygotowując ciasteczka na patykach czyli cake pops. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności. Zachęcam Was też do zaglądania na stronę
Smaczna PyzaSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe ciasteczka w kształcie księżyca to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: 280g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 200g masła extra 75g cukru pudru 1 żółtko 4 łyżeczki cukru(...)lodówki na około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm i za pomocą formy-wykrawacza lub szklanki wykrawać ciasteczka o kształcie księżyca. 3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Rękawice kuchenne Folk ozdobione motywem kwiatowym
Szalona Kuchnia EwelinyKruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować(...)spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki. Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut. Upieczone studzić na kratce. Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoW zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie
CiastkozercyU mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików
CiastkozercyZrobiło sie kolorowo ... A to za sprawą niepozornych waniliowych ciasteczek . Już czekają na świąteczne dni, W ciepłych , delikatnych wiosennych kolorach ( to tak na przekór pogodzie ;) ) Przepis na ciasteczka wzięłam z tej strony : http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/03/wielkanocne-kruche-ciasteczka.html Są pyszne , waniliowe , chrupiące . A od siebie dodałam zdobienia wykonane lukrem królewskim . Polecam
Malinowa KawiarenkaPerfekcyjny duet na pochmurne jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Składniki
CiastkozercyW ostatnim poście pisałam, że ze względu na notoryczny brak czasu najbardziej pasują mi szybkie do przygotowania przepisy… ale jak mam wolną chwilkę to lubię
UgotujmyTo.plBaletki z makiem i marmoladą – pysze ciasteczka Ciasteczka te niektórzy również znają pod nazwą „bitki”. Ale czy nazwa jest tu istotna? Dla mnie liczy się smak A ten jest naprawdę pyszny. Pamiętam, że jako dziecko nie przepadałam za tymi małymi biszkoptami z makiem i marmoladą. Za to mój tata je uwielbiał. Teraz i ja je uwielbiam. Domowa(...)jest aktywny do soboty 07.12. UDANYCH KAWOWYCH ZAKUPÓW A teraz czas na przepis na pyszne makowe baletki z marmoladą. Kto się skusi na takie biszkoptowe ciasteczka? Może przygotujecie je na świąteczny stół? W końcu wypieki z makiem pasują tu jak najbardziej, prawda? Składniki: (na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek) 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru do wypieków
Słodkie okruszkiczęsto korzystam. Te skandynawskie wypieki świetnie nadają się na okres zimowo-świąteczny; ale to pewnie dlatego, że ogólnie Skandynawowie pieczołowicie ten czas celebrują i oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom. Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNadziewane pierniczki w czekoladzie Wyobrażacie sobie święta bez pierniczków? Ja nie Świąteczne pierniczki , to najlepsze ciasteczka korzenne. A już te wypełnione nadzienie… dla mnie, to coś cudownego. My uwielbiamy szykować, wycinać i piec domowe pierniczki. Ten zapach, który unosi się w całym domu podczas ich pieczenia od razu nastraja świątecznie. Zgodzicie się? Jak przygotować nadziewane pierniczki w czekoladzie? Przepis
Słodkie okruszkiŚwiąteczne babeczki z zajączkamiDzisiejsze babeczki z zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności - w końcu to
CiastkozercyŚwiąteczne ciastkowe lizaki - pisankiLizaki z ciastek w kształcie pisanek to urocza wielkanocna słodka przekąska. Jeśli widzieliście już ciastkowe lizaki wiecie, że wystarczy ulepić z ciasta nieco
CiastkozercySzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1
Smaczne ZdroweDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.Świąteczne markizyCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru brązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2(...)zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatity