spotkać. Tym razem moją uwagę przykuły Ciasteczka Imbirowe, bo imbir mam, ale nie używam ;) Zapraszam oczywiście na oryginalną stronę z przepisem . Znajdziecie tam przepiękne, już trochę świąteczne zdjęcia owych ciasteczek i możecie pochwalić się fotką w komentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki a na papierze
W kuchni bez szafekmacie jakieś świąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden raz w roku, dzięki(...)Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 20 min Pyszny, rozpływający się w ustach, kremowy sernik mango - u nas obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Author: Cooking for Emily Ingredients SPÓD 300 g ciasteczek (najlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić) 140 g masła MASA NA SERNIK 4 mango 600 g sera białego na serniki
Cooking for EmilyDostałam i testowałam pyszne ciasteczka imbirowe i nadszedł czas na własne testy;) Korzystałam z najbardziej kompetentnej pomocy w postaci Synka - to On powybierał foremki:) Dlatego były i gwiazdki świąteczne... Renifera oszczędziłam ;) Ciasteczka imbirowe Składniki: 25 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko cukier waniliowy
Lawendowe NieboOstatnia już do kompletu postać z świątecznej edycji babeczek Angry Birds to świnka. Pozostałe postacie można zobaczyć tu i tu . Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe
CiastkozercyOzdoby wykonane z masy cukrowej prezentują się równie dobrze na tortach jak i na babeczkach. Ich wielką zaletą jest fakt, iż są trwałe (znacznie łatwiej przetransportować
CiastkozercyKolejna z trzech zapowiedzianych świątecznych ozdób na dziś to miś.Podobnie jak przy pingwinie także tutaj potrzebujemy trzech okrąglych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki
CiastkozercyDo dzisiejszego kompletu świątecznych dekoracji brakuje już tylko renifera.Podobnie jak przy pozostałych dekoracjach (misiu i pingwinie) potrzebujemy trzech okrągłych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki
CiastkozercyStroiki i wieńce adwentowe ze świeżych gałązek choinki prezentują się świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach.Do upieczenia
CiastkozercyŚwięta tuż tuż,bo za niecały miesiąc więc na blogu będą pojawiać wypieki i potrawy w świątecznej scenerii. Te ciasteczka możemy upiec o każdej porze roku,nie tylko na święta. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub aromatycznej herbaty i świetnie umilą nam długie jesienno-zimowe wieczory. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 200 g półtłustego twarogu
Kolorowa kuchnia Elkiciasteczka speculoos pojawiają się w sklepach w okolicy listopada i grudnia (np. Kaufland, Lidl) – są idealne na spód do sernika, zawsze robię sobie ich zapas; poza sezonem świątecznym można użyć ciasteczek digestive z 1 łyżeczką imbiru w proszku Post Sernik dyniowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuświąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto
Izabelawkuchniświąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam
IzabelawkuchniOrzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki
Podróż w kulinariaKruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z dziećmi. Ten przepis na ciastka z pieczątką to wersja podstawowa, bez dodatków smakowych. Ale do ciasta można dodać na przykład startą skórkę z pomarańczy lub cytryny, przyprawę korzenną(...)pomocą pieczątek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo-morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić
Korniszonki