był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę. Jestem im wierna od kilku lat, choć na początku był problem z ich kupnem. Teraz już są (od dwóch sezonów w Rossmannie) i każdym niemal markecie. Normal(...)spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
bistro mamaDo świąt zostało już tylko kilka dni. Najwyższy czas by zacząć się do nich przygotowywać. Z racji tego przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na pierniczki z
Związek na patelniBabeczki na kefirze z owocami To chyba jedne z najprostszych babeczek jakie robiłam, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć ciasto do foremek i upiec A w smaku
Blog z Apetytemsobą wiele emocji – radość, oczekiwanie, lekką nerwowość. Już widać i czuć ten niecodzienny pośpiech, bo wszyscy chcemy zdążyć na święta – z prezentami, z pysznymi potrawami, z porządkami i świątecznymi dekoracjami. No więc spieszymy się, często zapominając o istocie Bożego Narodzenia. A w świętowaniu najważniejsza jest wspólnota - bycie ze sobą, dzielenie się troskami i szczęściem, wzajemne wspieranie się. Cudownie jest czuć(...)ciasta złożyć. 5. Brzeg każdego kwadratu dokładnie zlepić przy pomocy widelca. 6. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem. 8. Każde ciasteczko posypać cukrem waniliowym. 9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C. przez kilkanaście minut do zezłocenia się. 10. Wystudzić na kratce. 11. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
W mojej kuchniSerniczki z patelni Placuszki z białego sera to pyszna alternatywa dla tradycyjnych racuszków. Są mięciutkie, puszyste i bardzo serowe w smaku Kiedy mamy ochotę na coś
Blog z ApetytemKoniec roku zawsze skłania do podsumowań i refleksji nad tym, co nam się udało, a co nie. Rok 2015 był dla mnie bardzo ciekawy, odkryłam kilka
Smakowity Blog Kulinarnyteż czas leci jak szalony? Ja już zaczęłam moje przygotowania. Co widzicie na moich fanpage czy blogu. Był już przepis na barszcz czerwony, zaczęłam testować przepisy na nowe ciasta, ciasteczka, kremy, robię i mrożę uszka, zastanawiam się nam innymi daniami… W kuchni zawsze jest co robić i nie trzeba być tu blogerką kulinarną. Każda Pani czy Pan domu(...)cieszą też oczy. Są po prostu piękne. Różne wzory, kolory… To wszystko dodaje uroku. Taki garnek czy naczynie jest wręcz ozdobą kuchni. I na pewno nadaje się na świąteczny prezent Spójrzcie choćby na ten piękny komplet garnków emaliowanych HARMONY do kompletu można zamówić czajnik emaliowany Ja jestem zachwycona też patelniami. Ostatnio wypatrzyłam taką emaliowaną patelnię (ona akurat będzie
Słodkie okruszkiCiasto na maślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach! Składniki: 3 jajka 2
Blog z Apetytemdrzew, na chodniki ciągle zasłane grubą warstwą podmokłych liści, na ludzi w zimowych płaszczach (choć rozpiętych); od razu wracamy do listopadowej rzeczywistości. Dzisiaj jeszcze na moment porzucę mój niemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru(...)kruszonką. Piec w 180 st. C. przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego! Dziś króciutko, bo choć mam dzień wolny, to całe mnóstwo zadań na mnie czeka. Trzeba upiec kolejne ciasteczka i zacząć myśleć o przedświątecznych porządkach. A muszę szczerze przyznać, że akurat na te najmniejszej nawet ochoty w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne ZdrowePrzepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne polskie pierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym
Chocolate Muffin Blogzerkniecie na listę moich wielkanocnych słodkości, jak ą dla Was przygotowałam. Może wpadnie Wam jakiś przepis w oko i postanowicie dodać do wielkanocnego menu ;) Pozdrawiam Was świątecznie :) **** Spero che nel classico subbuglio che precede le festività di Pasqua abbiate modo di trovare un attimo per sbirciare la lista delle mie ricette. Forse ci sarà(...)stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Kruche ciasteczka z morelową konfiturą (Biscotti con confettura di albicocche) "Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri) Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato
La grande e la piccola cuocabożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek(...)grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka, które delikatnie spłaszcz w obwodzie, nadając lekko owalny kształt. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca. Polworony piecz
Grahamka, weka i kajzerkagłowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas. W tamtym roku na moim facebooku rozległa się „dyskusja” o tym, co wkładamy do wielkanocnego koszyczka(...)gotujemy z cukrem, dodajemy owoce i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy. SPÓD: Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieszczamy razem
Ostra na Słodko