botwiny 1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki garść orzechów włoskich, grubo posiekanych 3 łyżki pestek granatu 100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady Przygotowanie świątecznej sałatki: Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika. W słoiku umieść także(...)opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca. Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę. Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz plastry mandarynki. Posyp orzechami włoskimi oraz pestkami granatu. Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż
Chilli Czosnek i OliwaMroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej WiewióryCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w
To co kochamProste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier(...)naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce
Podróż w kulinariaPomarańcze zawsze kojarzyły mi się ze świętami (może to syndrom dziecka PRL), a żurawiny zaczęły dopiero od niedawna (wpływ USA?). Co się komu z czym kojarzy
zadanie-gotowanieWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie Kochani! Na dzisiaj przygotowałam kolejny post/film z dekorowania pierniczków, ponieważ dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania ciastek, więc dzisiaj zapraszam na post
Mała CukierenkaUwielbiam słodkości w szczególności te szybkie, które możemy przygotować właściwie w każdym momencie i które nadadzą się na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na mini babki
Słodkie okruszkisprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się(...)bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej
Ratunku obiadostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio przepisu jakim otworzyć sezon świąteczny 2017 i mój wzrok przykuł przepis na pierniki z lawendą który pochodzi uwaga: z 1892 roku z książki „Kucharka Litewska” autorstwa Wandy Zawadzkiej. Lawendę kocham pod każdą postacią(...)przez pierwsze kilka sekund), ale miałam podczas wałkowania ciasta wątpliwości. Niepotrzebnie. Te pierniki to nie są słodkie i miękkie mysie pysie, tak, że aż zęby wykręca, tylko prawdziwe pierne ciasteczka. Kiedyś pierniki poza tym, że były słodką przekąską były też lekarstwem ułatwiającym trawienie dzięki przyprawom w nim zawartym. Pierniki z tego przepisu nie każdemu zasmakują, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo
greenscarfSERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄCudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał
Słodko-Słony Świat IlonyKrem z czarnym sezamem jest nieco osobliwy w smaku. Stanowi połączenie sezamu i cukru , które przywołują na myśl popularne ciasteczka sezamowe utopione w przepysznym miodzie. Bazą tego kremu jest pasta z czarnego sezamu . Tutaj przyrządziłam ją w wersji na słodko, z dodatkiem miodu . W krajach azjatyckich często używa się jej w wersji wytrawnej. Znana jest tam pod nazwą Tahini . Pasta(...)ubitego masła i … gotowe . Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie słodkim smakiem kremu z czarnym sezamem. Krem z czarnym sezamem użyłam jako wypełnienie tortu świątecznego. Świetnie komponuje się z biszkoptem makowym . W torcie znalazła się również słodka chrupiąca beza , a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd. Print Krem z czarnym sezamem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm
SmartBake.plCześć :D No dziś to pogoda cudo! :D Jak słońce świeci to wszystko chce się robić :D No to troszkę odpoczęłam....znaczy się posprzątałam, sadziłam i
Pieprzyć z FantazjąDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem Płynąca