zapach unoszący się po całym domu, to zapach świąt. Niedawno prezentowałam Wam przepis na miękkie pierniczki, był też przepis na nadziewane pierniczki w czekoladzie . Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Moje pyszne chrupiące pierniczki z miodem wzbogaciłam o dodatek marmolady i polewy czekoladowej. Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć, bo te miodowe pierniczki są pyszne(...)minimum 2 mm (można zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). Wycinamy foremką dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Jeśli chcecie wzbogacić pierniczki o dodatek marmolady, to należy ją wycisnąć na sam środek pierniczka przy użyciu rękawa cukierniczego. Uwaga! Używamy gęstej marmolady, tu nie nadaje się dżem. Pierniczki pieczemy około
Słodkie okruszkiZaczynamy powoli rozglądać się za świątecznymi przepisami. Tak, tak... ja też ;) Nie mam kompletnie pomysłu na to, co przygotuję, ale standardowo wiem już, że nie będzie tego dużo. To tylko dwa dni, a biorąc pod uwagę, że przez te dwa dni wiele mnie nawet nie ma w domu, to szaleć nie ma co. W swoich teraźniejszych zbiorach widzę jednak(...)zadbałam dla Was tylko o słodką oprawę, więc może jeszcze pokuszę się o przygotowanie czegoś "konkretnego". Póki co łapcie przepis na proste kruche, lukrowane ciasteczka :) Składniki na ok 15 sztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru
Kuchnia w czekoladzieRADY: Ciasto półkruche robię zawsze wcześniej i zamrażam (przygotowanie sernika idzie wtedy błyskawicznie). Jest tak dobre, że warto mieć dodatkową porcję „na wszelki wypadek” lub z przeznaczniem na ciasteczka. Tak samo robiłam i tym razem. Zagniotłam wcześniej z 1 kg mąki i podzieliłam na porcje, z tego połowę przeznaczyłam do sernika, a z drugiej będą… ciastka z dziurką. Każdy rodzaj(...)wizualny… i nie tylko. Moją jedyną obawę budziła czekolada na batonikach mini rolls, jednak obyło się bez „niespodzianek”. Sernik gotowany z mini rollsami, to mój przepis autorski. Jako ozdobę świątecznego stołu – gorąco polecam i życzę smacznego. Wielbicielom tych ciast polecam również inne przepisy na serniki: Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo
mojewypiekiinietylkonajlepszego gatunku papieru pergaminowego, tłuszczoodpornego, nadającego się do pieczenia . Posiada w swojej ofercie papilotki białe, kolorowe, keksowe, muffinowe, a nawet z nadrukiem indywidualnym. Specjalnie pod torty, ciasta i ciasteczka firma produkuje również papierowe serwetki, sztywne złote krążki, papierowe tacki oraz sztywne złote podkłady. Kolejnymi produktami są papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje różnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) i rozmiarów. Formy(...)keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy
Słodkie okruszkinajlepszego gatunku papieru pergaminowego, tłuszczoodpornego, nadającego się do pieczenia . Posiada w swojej ofercie papilotki białe, kolorowe, keksowe, muffinowe, a nawet z nadrukiem indywidualnym. Specjalnie pod torty, ciasta i ciasteczka firma produkuje również papierowe serwetki, sztywne złote krążki, papierowe tacki oraz sztywne złote podkłady. Kolejnymi produktami są papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje różnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) i rozmiarów. Formy(...)wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy
Słodkie okruszkiBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to
Cztery FajeryPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną
Pink EnvelopeŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki
Mix smakuDziś mam dla Was ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY (do it yourself – zrób(...)własnoręcznie robione prezenty cieszą o wiele bardziej niż mało przemyślane głupotki, które rzucamy w kąt. A na przykład taki domowy peeling kawowy, muesli, czy „gotowiec” na ciasteczka z żurawiną warto mieć pod ręką. Dzisiejsze kaszotto jest niezwykle aromatyczne i niczym nie różni się w przygotowaniu od przepisów na risotto, stąd taka nazwa. Posiadanie pod ręką domowego koncentratu bulionu
Be Fit Be Strongpierników 2 łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznej świątecznej szarlotki: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. 2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami. 3. Ciasteczka: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach. 4. Pieczenie i podanie: Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze
IzabelawkuchniDrożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? Święta już tuż tuż. Wydawałoby się, że mamy jeszcze tyle czasu, ale wiem z doświadczenia, że
Słodkie okruszkiŚwięta wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorami które budzą nas do życia. dlatego polecam nietypową babkę na zimno na bazie jeżyn mrożonych i melisy. Jest delikatna
wesoła kuchniaA oto bardzo łatwa, szybka i zdrowa przekąska którą chce zaproponować Wam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie batoników to dosłownie 2 minuty pracy a
sierotka maRysia w kuchniCzyżby to był już czas na spisanie noworocznych postanowień? Hmm... a ja jeszcze nic nie mam! Tyle planów, a żadnego uroczyście zapisanego, chyba już
Gotowanie to kochaniePyszne ciacha z dodatkiem kawałków czekoladowych cukierków :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada ;) Równie dobrze smakują zaraz po przestudzeniu, jak i na drugi dzień. Fajna
Domowa cukiernia Ewy